Νίκος
Καραγιάννης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για το τελευταίο τμήμα που ολοκληρώνει τον κάθετο άξονα άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών μειοδότησε η ΑΚΤΩΡ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η  Εγνατία Οδός Α.Ε. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση της παράκαμψης Προβατώνα.

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 11,16 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 9 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιήθηκε  στις 22 Φεβρουαρίου και στις 28 του ίδιου μήνα έγινε η αποσφράγιση των προσφορών.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώνονται τα έργα στον οδικό άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο συνολικού μήκους 124χλμ. Το προκηρυχθέν έργο είναι υπόλοιπο της προηγούμενης εργολαβίας καθώς κόλλησε στις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και πόρους του ΠΔΕ.

Ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η ολοκλήρωση της κατασκευής της οδικής παράκαμψης του οικισμού Προβατώνα, μήκους 3,93 χλμ, η κατασκευή του Α/Κ Προβατώνα και η ολοκλήρωση της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του άξονα και τις αποκαταστάσεις του δικτύου τοπικών οδών (κάθετες οδοί).

Ο άξονας Αρδάνιο–Ορμένιο μήκους 124 χλμ. είναι άξονας στρατηγικής σημασίας και βασική σύνδεση με την Βουλγαρία. Αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και απόληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου IX στο ελληνικό έδαφος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ο άξονας αναβαθμίζεται με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστή οδό ταχείας κυκλοφορίας διατομής πλάτους 12/14 μ. με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση [2x(1+ΛΕΑ)]. Κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός τεχνικών, ανισόπεδοι κόμβοι εισόδου/εξόδου, παράπλευρο δίκτυο καθώς και παρακάμψεις οικισμών.

Κόστος-Χρηματοδότηση

Το συνολικό κόστος του (μελέτη, απαλλοτριώσεις, κατασκευή κλπ) ανέρχεται περίπου σε 270 εκ. € χωρίς ΦΠΑ, εκ των οποίων το 65% είναι η κοινοτική συνδρομή του ΕΤΠΑ..

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV