Κατερίνα
Παναγέα

Προχωρά νέο καταδυτικό πάρκο στη Φωκίδα. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του οικισμού Γαλαξιδίου, Δ.Ε. Γαλαξιδίου, του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας.

Φορέας του έργου είναι ο Δήμος Δελφών.

Περιγραφή του έργου

Το Καταδυτικό Πάρκο πρόκειται να αναπτυχθεί με τις παρακάτω υποδομές, με γνώμονα την ποιοτική, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

Επιφανειακοί πλωτήρες

α. Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων Καταδυτικού Πάρκου

Στις οκτώ (8) γωνίες του Καταδυτικού Πάρκου πρόκειται να τοποθετηθούν ισάριθμοι σημαντήρες για την επισήμανση των ορίων του Καταδυτικού Πάρκου. Το Καταδυτικό Πάρκο υπάγεται στη Διεθνή Περιοχή Σήμανσης Α (Region A). Για τη σήμανση των ορίων του Καταδυτικού Πάρκου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση των Φαρικών Αρχών (International Association of Lighthouse Authorities – I.A.L.A.), πρέπει να χρησιμοποιηθούν σημαντήρες Ειδικών Σημάνσεων.

β. Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομή.

Πρόκειται για ειδικούς πλωτήρες οι οποίοι θα εξυπηρετούν δυο σκοπούς. Πρώτον, την πρόσδεση των σκαφών τα οποία θα μεταφέρουν τους χρήστες των Καταδυτικών Πάρκων και δεύτερον, την επισήμανση της έναρξης και του τερματισμού των καταδυτικών διαδρομών. Οι συγκεκριμένοι πλωτήρες θα φέρουν και ειδικά επιπλέοντα σχοινιά που καταλήγουν σε μικρή σημαδούρα και χρησιμεύουν για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών, τα σκάφη που θα εξυπηρετούνται στο Καταδυτικό Πάρκο θα έχουν μέγιστο μήκος τα 10m. Κάθε σημαδούρα φέρει επισήμανση σε ειδικό αδιάβροχο πινακίδιο σχετικά με το μέγιστο μήκος και βύθισμα των σκαφών που επιτρέπεται να προσδεθούν ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ταχύτητα – διεύθυνση επιφανειακού ρεύματος και ανέμου).

Πόντιση τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων.

Στο πλαίσιο δημιουργίας του Καταδυτικού Πάρκου προβλέπεται η δημιουργία υποβρύχιων τεχνητών αξιοθέατων με σκοπό τον εμπλουτισμό του υποθαλάσσιου τοπίου, ώστε αφενός το Καταδυτικό Πάρκο να καταστεί ελκυστικό για τους χρήστες αφετέρου για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

  1. Η πόντιση ενός αεροσκάφους. Στο βόρειο τμήμα του δυτικού τμήματος του Καταδυτικού Πάρκου, σε βάθος 9μ.
  2. Η πόντιση τριών συνθέσεων αγαλμάτων. Η μια σύνθεση χωροθετείται στο δυτικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου σε βάθος 11μ.

Η πόντιση των αξιοθέατων εντός των ορίων του Καταδυτικού Πάρκου θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 του Ν. 4296/2014.

Καταδυτικές διαδρομές

Στα όρια του Καταδυτικού Πάρκου δημιουργούνται δυο καταδυτικές διαδρομές, μια στο δυτικό τμήμα και μια στο ανατολικό έτσι ώστε το Καταδυτικό Πάρκο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών. Οι διαδρομές αυτές έχουν σχεδιαστεί ως εξής:

Διαδρομή Α

Η διαδρομή Α αφορά στο δυτικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου. Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα ΕΝΑΡΞΗ/ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-1 που βρίσκεται στα βόρεια.

Διαδρομή Β

Η διαδρομή Β αφορά στο ανατολικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου. Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα ΕΝΑΡΞΗ-2 που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV