Νίκος
Καραγιάννης

Ολοκληρώθηκε η Β’ φάση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, η οποία πλέον προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες.

Η φάση αυτή, η οποία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί τη συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας 2014-2019, -του οποίου η Α’ φάση εγκρίθηκε στις 14-04-2016- και στόχο έχει μέσα από τη διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων της Περιφέρειας, να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις, με συγκεκριμένο ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρόκειται για την αποτύπωση «λεπτομερούς χάρτη» με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και διεργασίες για την υλοποίηση με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο των σχεδιαζόμενων έργων και δράσεων, των τεσσάρων θεματικών αξόνων.
 
Ειδικότερα όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εισηγήτρια εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Καλλιόπη Σταυροπούλου, «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εξειδικεύεται σε επίπεδο στρατηγικής ακολουθώντας μια βαθμιαία ανάπτυξη που καταλήγει σε δράσεις. Πιο συγκεκριμένα κάθε άξονας εξειδικεύεται σε μέτρα και αυτά σε ειδικότερους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις, που πρέπει να επιτευχθούν κατά προτεραιότητα από την Περιφέρεια την τετραετία 2016-2019.

Οι δράσεις είναι δυνατόν να είναι κατηγορίες έργων ή μεγάλα έργα ή να είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενες κύριες και υποστηρικτικές λειτουργίες των υπηρεσιών (δηλ. δραστηριότητες αναπτυξιακές, πολιτιστικές, αθλητισμού, προμήθειες, κ.ά).

Από την πλευρά της η κα. Σταυροπούλου, το χαρακτήρισε ως “ένα δυναμικό κείμενο που επιτρέπει ωστόσο στην Περιφέρεια να προγραμματίζει, να παρακολουθεί και τελικά να μετρά τα αποτελέσματα των δράσεων αποτελώντας μια σταθερή εσωτερική λειτουργία που απλώνεται σε όλες τις φάσεις υλοποίησης και αποδίδει συγκεκριμένο ρόλο στο ανθρώπινο δυναμικό της».
 
Επίσης πρόσθεσε, αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, ενσωματώνει όλες τις πηγές χρηματοδότησης (ίδιοι πόροι, ευρωπαϊκά ταμεία, πόρους υπουργείων κλπ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, την κοινωνική πολιτική, την ποιότητα ζωής.

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η συγκρότηση του προγράμματος είναι η διαβούλευση με φορείς, δήμους ακόμη και πολίτες, η διαφάνεια, η αξιοποίηση των υπηρεσιών και των εργαζομένων αφού πολλές προτάσεις έχουν προκύψει από τις υπηρεσίες.
 
Τέλος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου ορίστηκαν ο δείκτης εισροών -εισροές ανά άξονα, οι δείκτες εκροών – αριθμός στόχων που ενεργοποιούνται ανά άξονα, αριθμός δράσεων ανά άξονα και οι δείκτες αποτελέσματος -ποσοστό (%) δράσεων που ολοκληρώθηκαν ανά έτος, ποσοστό (%) χρημάτων που απορροφήθηκαν ανά έτος, ποσοστό (%) στόχων που έχουν ενεργοποιηθεί ανά έτος και αυτό διότι εκτιμάται ότι τα συμπεράσματα πρέπει να προκύπτουν ως αποτέλεσμα αξιολόγησης της «μεγάλης εικόνας» και όχι αποσπασματικά από κάθε μεμονωμένη δράση ξεχωριστά.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV