fbpx
Connect with us

Ολυμπία Οδός

Εγκρίθηκε ο Φάκελος Μεγάλου Έργου για τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, πάμε για τις υπογραφές

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγκρίθηκε ο Φάκελος Μεγάλου Έργου για το μεγαλύτερο οδικό έργο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε κονδύλι από το Ταμείο Συνοχής ύψους 293εκατ.ευρώ για τον Αυτοκινητόδρομο-Πάτρα-Πυργος συνολικού μήκους 75χλμ ο οποίος είναι μέρος τους Πανευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ).  Ουσιαστικά είναι, το happy end,  η τελευταία πράξη ενός έργου που κρατά εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κα Κορίνα Κρετσού σημείωσε: «Είμαι περήφανη που οι πόροι του Ταμείου Συνοχής μπορούν να συνεισφέρουνν σε αυτό το μεγάλο έργο υποδομής. Θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια σε Αχαΐα και Ηλεία ενώ με την συμπλήρωση των οδικών δικτύων γύρω από την Πάτρα, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, θα προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και καλύτερες μεταφορές όχι μόνο εσωτερικά αλλά και προς τα γειτονικά κράτη-μέλη.»
 
Το εν λόγω έργο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., περιλαμβάνει επίσης τα απαραίτητα συνοδά έργα υποδομών όπως γέφυρες, διαβάσεις καθώς και εργασίες διευκόλυνσης της πρόσβασης από κατοικημένες και αγροτικές περιοχές προς τον κύριο οδικό άξονα, με 130 χλμ. νέων ή αναβαθμισμένων χωματόδρομων.

Πλέον, μετά από αυτή την έγκριση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπογραφή των 8 εργολαβιών που έχουν ήδη αναδείξει αναδόχους. Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση των αναδόχων, η αποστολή των συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση του έργου από τη Βουλή των Ελλήνων και τελικά η υπογραφή των συμβάσεων.

Ο χρόνος υλοποίησης όλων των έργολαβιών είναι 42 μήνες πράγμα που σημαίνει ότι αν ξεκινήσουν μέχρι το Φθινόπωρο τότε τα έργα θα ολοκληρωθούν (χωρίς να έχουν συνυπολισθεί τυχόν καθυστερήσεις) στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Να θυμίσουμε πως το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2029 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Οι ανάδοχοι των 8 εργολαβιών είναι οι κάτωθι:

ΠΥΡΓΟΣ-ΔΟΥΝΑΙΙΚΑ(12.7.16),Χ.Θ.66+360μέχρι Χ.Θ.74+500,67,2ΕΚ.€:Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, έκπτωση 53,05%
ΔΟΥΝΑΙΙΚΑ-ΑΜΑΛΙΑΔΑ(17.5.16),ΧΘ.57,4-ΧΘ.66,360,54,5ΕΚ€:Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, έκπτωση 55,32%

ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΚΥΛΛΗΝΗ(14.6.16), Χ.Θ.46+500μέχρι Χ.Θ.57+400,56,16ΕΚ€:Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ με έκπτωση 57,45%
ΚΥΛΛΗΝΗ-ΒΑΡΔΑ,(7.2.17), Χ.Θ. 37+500μέχρι Χ.Θ. 46+500,74,01ΕΚ€:Κ/Ξ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ με έκπτωση 50,39%

ΒΑΡΔΑ-ΣΑΓΑΙΙΚΑ:(4.4.17) Χ.Θ. 23+060μέχρι Χ.Θ. 37+500,74,37ΕΚ€:Κ/Ξ ΞΑΝΘΑΚΗΣ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ με έκπτωση 49,90%
ΣΑΓΑΙΙΚΑ-ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ(30.5.17)Χ.Θ. 12+900μέχρι Χ.Θ. 23+060,74,39EK€ DG INFRASTRUTTURE με έκπτωση 53,40%
ΚΑΤΩ ΑΧΑΓΙΑ-ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΑΣ(25.7.17)Χ.Θ. 7+270μέχρι Χ.Θ. 12+90035,79ΕΚ€: ΙΝΤΕΡΚΑΤ, με έκπτωση 50,99%
ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΑΣ-ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙ (14.3.18)) Χ.Θ. 0- Χ.Θ. 7+270 74,40ΕΚ€€ DG INFRASTRUTTURE με έκπτωση 52,40%

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός κυκλοφορίας στο ύψος του Κιάτου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Ολυμπίας Οδού

Για την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης μεταλλικών προβόλων στον κόμβο Κιάτου (Χ.Θ. 105,6), που αφορούν το νέο αναλογικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας οδού, την Τρίτη 28/01/2020 και ώρα 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, θα εφαρμοστεί ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός κυκλοφορίας στους κλάδους εξόδου από Αθήνα και εισόδου προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία για το διάστημα αυτό θα εξυπηρετείται μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και των γειτονικών Κόμβων Ξυλοκάστρου (Χ.Θ. 119,4) και Ζευγολατιού (Χ.Θ. 95,0).

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή τεχνικού προβλήματος, οι εργασίες θα υλοποιηθούν κατ’ αναλογία την επόμενη μέρα.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Πάτρα-Πύργος: Τι προβλέπει η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό, πότε θα λειτουργήσει

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός

Από την ώρα της ανακοίνωσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή συμφωνίας με την Ολυμπία Οδό για την ένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος, έχει ξεκινήσει μία νέα διαδικασία για το πολύπαθο έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτό που καθορίστηκε αρχικά, ήταν το τίμημα το οποίο ανέρχεται σε 224εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ως χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Από αυτό, ποσό περίπου 18εκατ.ευρώ, αφορά την κατασκευή σταθμών διοδίων στα πλαίσια της παραχώρησης. Το ποσό αυτό είναι κατ`αποκοπή, δηλαδή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ποσό στο οποίο ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να επιδιώξει αύξηση του. Έχει δεχθεί δηλαδή ότι με αυτά τα χρήματα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς claims.

Επιπρόσθετα, θα αναλάβει χωρίς επιπλέον κόστος και την απομάκρυνση των 100.000 και πλέον τόνων απορριμμάτων, που εναποτέθηκαν πάνω στην Πατρών-Πύργου. Από την πλευρά της η παραχωρησιούχος, συμφώνησε να συμβάλλει με ένα επιπρόσθετο ποσό που αγγίζει τα 80εκατ.ευρώ. Συνολικά μιλάμε για ένα κόστος κατασκευής περίπου 305εκατ.ευρώ.

Αυτό που κατάφερε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, είναι να επιτύχει την ένταξη του έργου και στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο-γέφυρα, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ολοκλήρωση του. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, υπήρχε δέσμευση για ολοκλήρωση του εργου εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, δηλαδή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι επόμενες κινήσεις όπως άλλωστε αναλύθηκε και στην ανακοίνωση του Υυποδομών, είναι η έγκριση της συμφωνίας από την Κομισιόν και τις αρμόδιες διευθύνσεις. Ήδη έχουν γίνει αρκετές επαφές μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και της Επιτρόπου Βεστάγκερ για το θέμα. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 3-6 μηνών για τη τελική απάντηση.

Το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η έγκριση, θεωρητικά είναι άγνωστο, όμως παράγοντες της αγοράς σημειώνουν στο ypodomes.com, ότι η παρουσία ως leader στο έργο της Γαλλικής πολυεθνικής Vinci, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον η εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων, θα δώσει έσοδα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου τμήματος, γεγονός που θα συνεκτιμηθεί θετικά στην απόφαση.

Αν υποθέσουμε ότι θα έχουμε μία θετική έκβαση, οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα. Θα πρέπει να τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, να υπογραφεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και το σχήμα του παραχωρησιούχου και να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σύμφωνα με όσα είπαν στο ypodomes.com, στελέχη με γνώση γύρω από το θέμα, εφόσον η έναρξη των έργων συμβεί το καλοκαίρι, τότε τα πρώτα 55χλμ από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο θα παραδοθούν περίπου τον Μάρτιο του 2023, τα υπόλοιπα χιλιόμετρα από το Μιντιλόγλι (εκεί που τελειώνει σήμερα η Ολυμπία Οδός) μέχρι την Κάτω Αχαγιά τον Σεπτέμβριο του 2023 και η πλήρης παραλαβή του έργου θα μπορέσει να επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2023.

ΟΙ 8 ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για αλλαγή του σχεδιασμού υλοποίησης της Πατρών-Πύργου, οι 8 εργολαβίες που δημιουργήθηκαν το 2015 από τον τέως υπουργό ΥΠΟΜΕ, Χρήστο Σπίρτζη θα διακοπούν. Για τις 3 εργολαβίες που οι διαγωνισμοί τους δεν είχαν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι προσφορές δεν ανανεώθηκαν και ως εκ τούτου (όπως έγινε και στο διαγωνισμό της Αμβρακίας Οδού) ακυρώνονται.

Για τις 5 υπογεγραμμένες εργολαβίες προβλέπεται, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, να αναρτηθεί, από τη διευθύνουσα υπηρεσία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, απόφαση διακοπής τους και να κοινοποιηθεί στους αναδόχους των έργων. Παράλληλα θα δοθεί και η προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση.

Για τις δύο εργολαβίες που έχει αναλάβει η GD Infrastrutture, έχει ήδη ανακοινωθεί από την εταιρεία η πρόθεση προσφυγής στα δικαστήρια. Το δικαστήριο που θα κρίνει την απόφαση, εφόσον τελικά γίνει προσφυγή, είναι το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Ολυμπία Οδός: Εκτός κυκλοφορίας ο Κόμβος Εγλυκάδας για ασφαλτικές εργασίες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Όχημα περιπολίας Ολυμπίας Οδού

Για την εκτέλεση εργασιών ασφαλτόστρωσης σε όλο το εύρος του Κόμβου Εγλυκάδας (Χ.Θ. 212,6) και στους κλάδους αυτού, είναι απαραίτητος ο ολικός αποκλεισμός του Κόμβου, από τις 07:00 το πρωί της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2020 έως τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου 2020.

Η κυκλοφορία για το διάστημα αυτό θα εξυπηρετείται από το τοπικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τους γειτονικούς Κόμβους Γλαύκου (Χ.Θ. 215,0) και Πάτρας – Κ1 (Χ.Θ. 206,1).

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα