Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε νέο μικρό υδροηλεκτρικό έργο στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) δόθηκε για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου ‘Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, ΜΥΗΕ, ισχύος 1.82 MW’, που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα ‘Γκρόπα’ και στο ρέμα ‘Χήρας’, στη θέση ‘Παλαιοκαρυά’, της Δ.Ε. Πύλης, του Δήμου Πύλης, στην Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία VENTO WATT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί σε θέση που βρίσκεται στην συμβολή του ρέματος ‘Γκρόπα’ με το ρέμα ‘Χήρας’, πλησίον του οικισμού Παλαιοκαρυά, εντός των ορίων του Δήμου Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου, ΜΥΗΕ, ισχύος 1,82 MW, που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό της κοίτης των ρεμάτων ‘Γκρόπα’ και ‘Χήρας’, στη θέση ‘Παλαιοκαρυά’, της Δ.Ε. Πύλης, του Δήμου Πύλης, στην Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητες διατάξεις υδροληψίας, στο ρέμα Γκρόπα και στο ρέμα Χήρας, με κύρια στοιχεία:

  • Ρέμα Γκρόπα: υδροληψία σε υψόμετρο 705,50 μ, με αγωγό προσαγωγής του νερού μήκους 1.610 μ,
  • Ρέμα Χήρας: υδροληψία σε υψόμετρο 760 μ, με αγωγό προσαγωγής του νερού μήκους 1.980 μ, που θα καταλήγουν στο γήπεδο του σταθμού παραγωγής. Το υψόμετρο της κατάντη στάθμης του νερού στην διώρυγα φυγής ανέρχεται σε + 514 μ. Η διάταξη υδροληψίας, που σε κάθε ρέμα θα αποτελείται από μικρό φράγμα ύψους περίπου 4,00 μ και μήκους περίπου 21,00 μ, θα περιλαμβάνει, επιπρόσθετα, διώρυγα μεταφοράς νερού, εξαμμωτή και φρεάτιο εισόδου (δεξαμενή φόρτισης) από όπου ξεκινά ο κάθε αγωγός πίεσης (αγωγός προσαγωγής νερού). Από την διάταξη της κάθε υδροληψίας θα διέρχεται, μέσω σωλήνα Φ100 η οικολογική παροχή, η οποία προσδιορίζεται στη ΜΠΕ στα 30 lt/s για το κάθε ρέμα. Το νερό μετά τη διέλευσή του από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μέσω διώρυγας φυγής, θα επιστρέφει στην κοίτη του ρέματος. Η πτώση που θα εκμεταλλεύεται το έργο είναι 191,50 μ και 246,00 μ, αντίστοιχα, μεταξύ των υψομέτρων των δύο ανεξάρτητων διατάξεων υδροληψίας και του υδροηλεκτρικού σταθμού, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική με τη χρήση ηλεκτρογεννήτριας, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική ενέργεια).

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο, το έργο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια τμήματα:

Α. Υδροληψίες

  • 1η Υδροληψία επί του ρέματος «Γκρόπα», εμβαδού Ε=4.685,52 τμ, σε υψόμετρο 705,50 μ, όπου το νερό μετά τον εξαμμωτή θα εισέρχεται στον αγωγό προσαγωγής.
  • 2η Υδροληψία στο ρέμα «Χήρας», εμβαδού Ε=7.575,16 τμ, σε υψόμετρο 760 μ, όπου το νερό μετά τον εξαμμωτή θα εισέρχεται στον αγωγό προσαγωγής.

Για την απόληψη των υδάτων των ρεμάτων Γκρόπα και Χήρας, θα κατασκευαστεί, σε κάθε περίπτωση, αναβαθμός υδροληψίας, ύψους περίπου 4,00 μ και μήκους περίπου 21,00 μ, με κατάντη κεκλιμένες εσχάρες σε όλο το μήκος της στέψης του και προστατευτικούς τοίχους για την προστασία των πρανών. Η κάθε υδροληψία συνδυάζεται σε ενιαίο έργο με διώρυγα μεταφοράς, εξαμμωτή και φρεάτιο εισόδου (δεξαμενή φόρτισης) από όπου ξεκινά ο αγωγός πίεσης (αγωγός προσαγωγής νερού). Η κάθε υδροληψία θα είναι εφοδιασμένη και με προστατευτικούς τοίχους για την προστασία των πρανών. Ο κάθε εξαμμωτής θα είναι εφοδιασμένος με ολισθαίνον θυρόφραγμα καθαρισμού για την απομάκρυνση των φερτών υλικών. Οι εσχάρες θα αποτελούνται από χαλύβδινα ελάσματα προτύπων διατομών που θα ενώνονται μεταξύ τους και θα αγκυρωθούν στο σκυρόδεμα, τα δε θυροφράγματα θα είναι χαλύβδινα, ολισθαίνοντα, εφοδιασμένα με μηχανισμό και χειροκίνητα.

Β. Αγωγοί προσαγωγής νερού

1ος Αγωγός προσαγωγής, για την μεταφορά του νερού από το σημείο της υδροληψίας του ρέματος «Γκρόπα», μήκους 1.610 μ, με ζώνη κατάληψης Ε=4.641,42 τμ.
Για την μεταφορά του νερού από το σημείο της υδροληψίας επί του ρέματος Γκρόπα στον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα κατασκευασθεί αγωγός, ο οποίος θα οδεύει, από την υδροληψία επί του ρέματος Γκρόπα, μέχρι το σημείο εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής. Το συνολικό μήκος της σωλήνωσης του αγωγού προσαγωγής θα είναι ίσο με 1.610 μ.
Στο σύνολο της πορείας του ο αγωγός θα είναι εγκιβωτισμένος, εντός σκάμματος, κατά μήκος του υφιστάμενου δασικού δρόμου.

Γ. Σταθμός παραγωγής

Η έκταση του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός έχει εμβαδόν Ε=1.679,70 τ.μ.  Στο κτίριο του σταθμού παραγωγής, διαστάσεων 20,00 μ x 8,50 μ και εμβαδού 170,00 τμ, που θα κατασκευασθεί πριν την συμβολή του ρέματος Γκρόπα με το ρέμα Χήρας, σε ασφαλή απόσταση από την διαμορφωμένη ευρεία κοίτη των δύο υδατορεμάτων, θα εγκατασταθούν δύο στρόβιλοι, τύπου Peltron, οριζόντιου άξονα, πάνω σε ειδική διαμόρφωση του δαπέδου του κτιρίου, οι αντίστοιχες σύγχρονες γεννήτριες καθώς και ο υπόλοιπος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του έργου.

Στον ΜΥΗΣ θα εγκατασταθεί ένας μετασχηματιστής σε ιδιαίτερο χώρο, υπαίθρια του κτιρίου του ΥΗΣ, ο οποίος θα είναι περιφραγμένος για λόγους ασφάλειας. Εντός του κτιρίου του σταθμού παραγωγής θα υπάρχει ανεξάρτητος χώρος για τους πίνακες μέσης τάσης.

Δ. Διώρυγα φυγής

Η διώρυγα φυγής μέσω της οποίας το νερό των δύο ρεμάτων, μετά την ενεργειακή αξιοποίηση από τον ΜΥΗΣ, θα επιστρέφει στο σύνολό του στην φυσική κοίτη του Πορταϊκού ποταμού. Η διώρυγα φυγής του νερού θα είναι ορθογωνικής διατομής, μήκους περί 47,00 μ (εκτός του κτιρίου ΥΗΣ). Στο σημείο εξόδου από τον σταθμό παραγωγής θα έχει πλάτος 2,50 μ και ύψος 1,70 μ και θα έχει μια κλίση της τάξης του 2%. Τμήμα της διώρυγας περί 17,00 μ βρίσκεται εντός του γηπέδου του σταθμού παραγωγής και το υπόλοιπο τμήμα μήκους 30,00 μ εκτείνεται εκτός του γηπέδου και φτάνει στη φυσική κοίτη του Πορταϊκού ποταμού.

Ε. Οδοί προσπέλασης του έργου

Συνοδά έργα οδοποιίας δεν θα απαιτηθούν αφού για την προσπέλαση του έργου και την πρόσβαση στο σταθμό παραγωγής και στις υδροληψίες του έργου θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες δασικοί και επαρχιακοί οδοί.

ΣΤ. Οικολογική παροχή

Η ποσότητα της οικολογικής παροχής που πρέπει να παραμένει στην κοίτη του κάθε ρέματος και θα αφήνεται με ευθύνη του κυρίου του έργου για την διατήρηση των κατάντη οικοσυστημάτων στις θέσεις των υδροληψιών, υπολογίσθηκε, σύμφωνα με την ΜΠΕ, και καθορίζεται 30 lt/s σε κάθε ρέμα, ήτοι στο ρέμα Γκρόπα 30 lt/s και στο ρέμα Χήρας 30 lt/s.

Ζ. Δίκτυο διασύνδεσης του έργου

Θα κατασκευασθεί νέο δίκτυο διασύνδεσης με εναέρια γραμμή Μέσης Τάσης, μήκους περίπου 70 μ., η οποία θα ξεκινάει από τον ΜΥΗΣ και θα συνδεθεί στο υφιστάμενο δίκτυο του οικισμού «Μέση Παλαιοκαρυά».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV