Εγκρίθηκε νέο έργο βελτίωσης της Παράκαμψης Λάρισας.
Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων, προϋποθέσεων, ορίων και περιορισμών (περιβαλλοντικές απαιτήσεις), για την υλοποίηση (μελέτη – κατασκευή – λειτουργία – συντήρηση), του έργου: «Παράκαμψη Λάρισας (νότια)» στο Δήμο Λαρισαίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κύριος και Φορέας Υλοποίησης/Κατασκευής του έργου είναι το Ελληνικό Δημόσιο δια των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ Φορέας Λειτουργίας είναι η αρμόδια δημόσια αρχή.
Περιγραφή του έργου
Πρόκειται για έργο χερσαίων μεταφορών και συγκεκριμένα οδοποιίας που αφορά στη βελτίωση της Εθνικής Οδού 108 (Ε.Ο.108): Νότια Παράκαμψη Λάρισας, η οποία συνδέει απευθείας την Εθνική Οδό 6: Βόλος – Ηγουμενίτσα (Βόλος – Α.Κ. Βελεστίνου – Λάρισα – Τρίκαλα [μέσω Βόρειας και Ανατολικής παράκαμψης της πόλης] – Καλαμπάκα – Γέφυρα Μουργκάνι – Κατάρα – Μέτσοβο – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα) με την Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Λάρισας και κατ’ επέκταση με τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, παρακάμπτοντας την πόλη της Λάρισας.
Η οδός συνολικού μήκους 7 χλμ. περίπου, διατρέχει με κατεύθυνση από δυτικά προς νότο την περιοχή νότια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας, η οποία χαρακτηρίζεται από πεδινό ανάγλυφο χωρίς τοπικές εξάρσεις και υψομετρικές διαφορές. Αρχή του έργου είναι το σημείο συναρμογής της αρτηρίας της παράκαμψης Λάρισας με τον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο επί τη Ε.Ο.6 (το βόρειο σκέλος του Κυκλικού Κόμβου αποτελεί τμήμα του Βόρειου Εξωτερικού Δακτυλίου της Λάρισας, το ανατολικό σκέλος είναι η αστική οδός Ιωαννίνων, το δυτικό σκέλος είναι η Ε.Ο.6 προς Τερψιθέα και Τρίκαλα και το νότιο σκέλος είναι η Νότια Παράκαμψη Λάρισας) και πέρας το σημείο συναρμογής με τον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο Ι/Κ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Το έργο είναι κομβικής σημασίας και αποτελεί βασική οδική αρτηρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεδομένου ότι συνδέει απευθείας τρείς οδικούς άξονες (Εθνική Οδό 6: Βόλος – Ηγουμενίτσα, Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση με τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων), παρακάμπτοντας την πόλη της Λάρισας. Οπότε η βελτίωση της οδού είναι επιτακτική αφού χαρακτηρίζεται:
α) από υψηλό αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών των όμορων Δήμων,
β) από σημαντικό φόρτο οχημάτων με σημαντικό ποσοστό βαρέων,
γ) από παρόδια ανάπτυξη εγκαταστάσεων εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα, και χρήζει αναβάθμισης για λόγους οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετήσει ταχύτερα και ασφαλέστερα τις υπερτοπικού ενδιαφέροντος κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής.
Η υλοποίηση προωθείται ως Δημόσιο Έργο και με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται βελτίωση της οδικής ασφάλειας των χρηστών της οδού, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την χρήση αυτής, κυρίως από βαρέα οχήματα, και μείωση του χρόνου ταξιδιού διευκολύνοντας την ασφαλή μεταφορά ανθρώπων και αγαθών από δραστηριότητες που αποτελούν πυλώνες της περιοχής (π.χ. αγροτικά, προϊόντα μεταποίησης, τρόφιμα κ.α.) και ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Ο γενικός σχεδιασμός του έργου έχει ως βασική αρχή την αξιοποίηση της υφιστάμενης ζώνης απαλλοτρίωσης της οδού, η οποία έχει τυπικό πλάτος 36 μ., ενώ σε άλλες φτάνει μέχρι και τα 50,00μ, για τη βελτίωση και λειτουργική αναβάθμιση της, που συνίσταται σε διαπλάτυνση της ώστε να διαμορφωθεί με ενιαία διατομή χωρίς οριζοντιογραφική παραλλαγή/μετατόπιση του άξονα.
Ο βασικός σχεδιασμός (ήτοι επιλεγείσα λύση οδοποιίας με μηκοτομή και οριζοντιογραφία) και το τεχνικό αντικείμενο του έργου με βάση τις απαιτήσεις όπως εξειδικεύονται στο σύνολο οριστικών μελετών (οδοποιίας, τεχνικών έργων, γεωτεχνικών, υδραυλικών, κ.α.), περιλαμβάνει τις απαραίτητες εργασίες οδοποιίας για την ολοκλήρωση της νότιας παράκαμψης Λάρισας με τα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές οδού ταχείας κυκλοφορίας (μετατροπή της υφιστάμενης δίιχνης διατομής σε τετράιχνη με διαχωρισμό της κυκλοφορίας) και ακολούθως στη λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένων όλων των έργων και εργασιών που σχετίζονται με τη τήρηση των κανονισμών και των απαιτήσεων ασφαλείας, προς εξασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου κυκλοφορίας και εξυπηρέτησης των χρηστών του έργου.
Συγκεκριμένα:
Ως προς την κατασκευή (περίοδος Μελετών – Κατασκευής)
Τα βασικότερα έργα/εργασίες που αφορούν στη μελέτη σχεδιασμού και κατασκευής της οδού ως αστικής αρτηρίας ταχείας κυκλοφορίας, περιλαμβάνουν (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
(i) Εκτέλεση πρόδρομων/προκαταρκτικών εργασιών όπως Τοπογραφικές Εργασίες (καθορισμό/σήμανση ζώνης κατάληψης έργου, ίδρυση και πύκνωση δικτύων, αποτυπώσεις, κλπ.), Γεωτεχνική Έρευνα (εγκατάσταση γεωτεχνικών οργάνων παρακολούθησης), μετακινήσεις ΟΚΩ, αρχαιολογικές έρευνες κλπ.
(ii) Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της ζώνης κατάληψης του έργου (κατάστρωμα οδού, κόμβοι, παράπλευρες οδοί, εγκάρσια και διαμήκη τεχνικά, γέφυρες, οδικές διαβάσεις, τοίχοι αντιστήριξης).
(iii) Έργα πολιτικού μηχανικού και εργασίες οδοποιίας (ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, θεμελιώσεις, επιχώσεις, σκυροδέτηση, ανωδομές, στεγανώσεις κ.α.) για:
α) την μετατροπή της υφιστάμενης δίιχνης διατομής σε τετράιχνη με διαχωρισμένη επιφάνεια κυκλοφορίας (κλειστού τύπου) με τυπική διατομή τύπου γ4ν* των ΟΜΟΕ-Δ, ήτοι τετράιχνη αρτηρία λειτουργικής κατηγορίας ΒΙΙ με μία λωρίδα 3,25μ. και μία 3,50μ. σε κάθε κατεύθυνση κίνησης και ασφαλτοστρωμένη κεντρική νησίδα 2,0μ.
β) την διαμόρφωση Κυκλικών Κόμβων (roundabouts): Νοσοκομείου, Τερψιθέας, Καρδίτσας, Διαμαντίδου, Αργοναυτών, Κολχίδος για την απρόσκοπτη και ασφαλή είσοδο/έξοδο στην οδό και καλύτερη λειτουργικότητα με το τοπικό οδικό δίκτυο,
γ) την ανάπτυξη παράπλευρου οδικού δικτύου μεταξύ του κόμβου Τ.Ε.Ι. και του κόμβου Νοσοκομείου, του κόμβου Νοσοκομείου και του κόμβου Καντώνια, του Τεχνικού της Σιδηροδρομικής Γραμμής και του κόμβου Διαμαντίδου, του κόμβου Δ. Διαμαντίδου και του κόμβου Αργοναυτών, του κόμβου Αργοναυτών και του κόμβου Παιωνίου, του κόμβου Παιωνίου και του κόμβου Κολχίδος, του κόμβου Κολχίδος και του κόμβου Φαρσάλων, του κόμβου Φαρσάλων και του κόμβου Καραμανλή), για την συγκοινωνιακή αποκατάσταση των επηρεαζόμενων, εκ του έργου, υφιστάμενων εν λειτουργία διαβάσεων/προσβάσεων και την εξυπηρέτηση των παρόδιων χρήσεων,
δ) τα επιμέρους σημειακά τεχνικά και υδραυλικά έργα όπως γέφυρες, οδικές διαβάσεις, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί, τάφροι, υδραυλικά έργα (διαμήκη και εγκάρσια),
ε) τη διαμόρφωση πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου σε όλο σχεδόν το μήκος ισόσταθμα με την αρτηρία και προς την πλευρά της πόλης.
(iv) Έργα Οδοστρωσίας (στρώση στράγγισης, υπόβαση, βάση) και Ασφαλτικών (στρώση βάσης και κυκλοφορίας,
(v) Έργα σήμανσης – οδικής ασφάλειας (αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
- Οριζόντια και κάθετη σήμανση (πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες, πινακίδες ένδειξης επικίνδυνων θέσεων, τοποθέτηση χιλιομετρικών δεικτών και πλαστικών οριοδεικτών), διαγραμμίσεις οδοστρώματος,
- Οδοφωτισμός και Η/Μ εγκαταστάσεις,
- Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης (κάμερες, ηλεκτρονικές πινακίδες, συστήματα καταγραφής κυκλοφορίας και αυτόματης ανίχνευσης συμβάντων, κλπ),
(vi) Εργασίες φυτοτεχνικές όπως φυτεύσεις, αρδεύσεις, διαμορφώσεις, αποκατάσταση χώρων, αισθητικές παρεμβάσεις, εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, εργασίες προστασίας πρανών.
Επιπλέον περιλαμβάνονται:
(vii) Ανάπτυξη εργοταξιακών χώρων για την εγκατάσταση του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου προς εκτέλεση των κυρίως εργασιών κατασκευής, και ακολούθως την αποκατάσταση τους.
(viii) Διαχείριση των πρώτων υλών/κύριων υλικών κατασκευής (χωματισμοί, αμμοχάλικα, σκυρόδεμα, οπλισμός σιδήρου, προκατασκευασμένα στοιχεία κ.α.) και των ακατάλληλων αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (αποξήλωση ασφαλτοταπήτων, ενέματα, υπολείμματα σιδηρού οπλισμού, τσιμέντα, μπάζα, υλικά οικοδομών, μητρικά χώματα εκσκαφής, γενικά χώματα).
(ix) Λοιπές εργασίες οδοποιίας προς εξασφάλιση όσο το δυνατόν ασφαλέστερων κυκλοφοριακών συνθηκών σε συμμόρφωση με τις Τεχνικές Προδιαγραφές και τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας.
Ως προς τη λειτουργία (περίοδος λειτουργίας – συντήρησης)
Στη λειτουργία της οδού (μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων/εργασιών εκ των οποίων θα προκύψει και το κατά φυσική υπόσταση έργο) και για όλο τον κύκλο ζωής του, περιλαμβάνονται όλα τα έργα και εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση του απαιτούμενου επιπέδου ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και εξυπηρέτησης των χρηστών του έργου, όπως συντήρηση, εκμετάλλευση, λειτουργική βελτίωση, αποκατάσταση ζημιών, επέκταση / αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται τα εξής:
- Παρακολούθηση κατάστασης οδοστρώματος (συντήρηση, επιδιόρθωση, ανακατασκευή) και ανανέωση διαγράμμισης,
- Παρακολούθηση κατάστασης (συντήρηση, επιδιόρθωση, ανακατασκευή) επισφαλών θέσεων /σημείων (υδραυλικά, στατικά),
- Παρακολούθηση κυκλοφοριακών φόρτων, στάθμης οδικού θορύβου, αέριων ρύπων,
- Συντήρηση της σήμανσης, του οδοφωτισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων,
- Λειτουργία του συστήματος διαχείρισης (κάμερες, ηλεκτρονικές πινακίδες, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, συστήματα καταγραφής κυκλοφορίας και αυτόματης ανίχνευσης συμβάντων, μέτρηση θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης κλπ),
- Καθαρισμός οδού και διαχείριση υποδομών
- Συντήρηση φυτεύσεων
Ο υδραυλικός σχεδιασμός και η αντιπλημμυρική προστασία του έργου, περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικά έργα όπως:
(i) Γέφυρες και κιβωτοειδής οχετούς για την απρόσκοπτη ροή των επιφανειακών υδάτων που διασταυρώνει ο οδικός άξονας,
(ii) Δίκτυο αποστράγγισης όμβριων που περιλαμβάνει τάφρους, ερείσματα, υπόγειο δίκτυο αποχέτευσης, στραγγιστικές στρώσεις και στραγγιστήρια για την απορροή των υδάτων από το οδόστρωμα του άξονα,
(iii) Έργα παροχέτευσης υδάτων (αγωγοί, τάφροι, κανάλια) για τη συλλογή και καθοδήγηση τους σε κατάλληλους φυσικούς αποδέκτες,
(iv) Έργα σημειακής διευθέτησης υφιστάμενων υδατορεμάτων και υδραυλικών τάφρων (στις θέσεις των τεχνικών έργων διέλευσης) για την λειτουργική βελτίωση και αποκατάσταση της μειωμένης παροχετευτικότητας τους,
(v) Αποκατάσταση/αντικατάσταση υφιστάμενων τεχνικών, κατόπιν ελέγχου της επάρκειας τους, για την εξασφάλιση της ομαλής διοχέτευσης υδάτων.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV