Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε νέο αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έλαβε το έργο «Οριστική Μελέτη Δασοτεχνικής Διευθέτησης «Ανωνύμου» χειμάρρου περιοχή «Γλύστρας», Τ.Κ. Μυρόφυλλου, Δ.Ε. Μυρόφυλλου Δήμου Πύλης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΗ Α.Ε.

Περιγραφή του έργου

Πρόκειται για τη Δασοτεχνική διευθέτηση του χειμάρρου «Ανώνυμος», στην περιοχή Γλύστρας, Τ.Κ. Μυρόφυλλου, Δ.Ε. Μυρόφυλλου Δήμου Πύλης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, με Φορέα υλοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. Το εν λόγω έργο, αποτελεί αντισταθμιστικό έργο, που ζητήθηκε από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, για την επέμβαση επί δημόσιας και απαλλοτριωμένης έκτασης, σύμφωνα με την Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα, σχετικά με την υλοποίηση και εγκατάσταση, από τη ΔΕΗ Α.Ε. του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο, του Δήμου Πύλης, της ΠΕ Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το έργο αφορά στο συνδυασμό τεχνικών, προστατευτικών, αναδασωτικών και βοηθητικών έργων στο χείμαρρο «Ανώνυμο» στην περιοχή Γλύστρας , Τ.Κ. Μυρόφυλλου, Δ.Ε. Μυρόφυλλου Δήμου Πύλης, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό την προστασία των υποδομών του εργοστασίου παραγωγής του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας και των συνοδών έργων, την προστασία της επιβάρυνσης του Αχελώου ποταμού, του οδικού δικτύου και των υποδομών της περιοχής από τα χειμαρρικά φαινόμενα και την έντονη παραγωγή φερτών υλικών.

Το έργο αναπτύσσεται μεταξύ των υψομέτρων +580 m (χαμηλότερο σημείο επέμβασης) και +1.400 m, περίπου (υψηλότερο σημείο επέμβασης). Το συνολικό εμβαδό της ζώνης κατάληψης του έργου ανέρχεται σε Ε= 115.473,60 m2 .

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ, στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου «Ανώνυμος», προτείνονται τα παρακάτω έργα:

  • την κατασκευή σαράντα έξι (46) εγκάρσιων φραγμάτων, διαφόρων υψών, για τη συγκράτηση και στερέωση της κοίτης, που θα ξεκινάνε από το υψόμετρο +536,50 m και Χ.Θ. 111,5 και θα καταλήγουν στο υψόμετρο +837,38 m και Χ.Θ. 1522,99, με κλίση αντιστάθμισης 8%.
  • την αναδάσωση τεσσάρων (4) επιφανειών Α (20 στρ), Β (20 στρ) Γ (10 στρ) και Δ (10 στρ), συνολικού εμβαδού 60 στρ για τη συγκράτηση των εδαφών.
  • την κατασκευή συρματόπλεκτων κατασκευών (σαρζανέτ) σε 12 χαραδρώσεις, συνολικού μήκους 2,125 m, σε εφαρμοστέο ύψος 970 m, για τη συγκράτηση του εδάφους, την διήθηση του νερού και την αύξηση του χρόνου απορροής, με τελικό στόχο τη μείωση των πλημμυρικών αιχμών.
  • ως βοηθητικά έργα, τη διάνοιξη εφτά (7) δρόμων πρόσβασης, συνολικού μήκους 3.195 m, για την κατασκευή των φραγμάτων και τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου πρόσβασης, μήκους 2.415 m από «Εργοστάσιο-Γλύστρα», με διαπλάτυνση στα 5 m, με κατασκευή αύλακα και στρώσιμο υπόβασης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV