Σε δρόμο υλοποίησης βρίσκεται το έργο της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης που αφορά σε έναν υβριδικό σύνδεσμο συνολικού μήκους περίπου 370 χλμ., ο οποίος με σημείο εκκίνησης την Κορακιά Χανίων, θα φτάνει με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 250 χλμ. έως τη Μονεμβασιά στην Λακωνία και θα συνεχίζει με εναέρια γραμμή μεταφοράς μέχρι το μελλοντικό ΚΥΤ Μεγαλόπολης. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει πλέον εγκριθεί (από τις 29/9), με τον ΑΔΜΗΕ να προκηρύσσει τις απαιτούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικότερα να σχεδιάζει τις λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.
Σημειώνεται πως ο βυθός και οι δυσκολίες της υποβρύχιας όδευσης του διπλού καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος (2×200 MW), έχουν ήδη χαρτογραφηθεί πλήρως, και δεδομένης της εμπειρίας από παρόμοια έργα, η λειτουργία του έργου βάσει χρονοδιαγράμματος, ήτοι στις αρχές του 2020, θεωρείται αρκετά πιθανή. Το κόστος της «μικρής» διασύνδεσης είναι 362 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ αυτή την περίοδο ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΤΕπ για την κάλυψη των υπολειπόμενων χρηματοδοτικών αναγκών του έργου, για τις οποίες μάλιστα επικρατεί αρκετή αισιοδοξία για την θετική τους έκβαση.
Η ανάγκη της διασύνδεσης της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ (Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) είχε αναγνωριστεί ως επιτακτική ήδη από τη δεκαετία του 1980 αλλά λόγω οικονομικών και τεχνικών δυσκολιών, τα σχέδια αναβλήθηκαν για να επανέλθουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο μετά το 2000.
Το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο είναι ιδιαίτερα υψηλό εφόσον οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι, κρητικής προέλευσης, ετήσιες επιβαρύνσεις ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) που μετακυλίουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα προσεγγίζουν το κόστος υλοποίησης της «μικρής» διασύνδεσης, καθιστώντας την μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση. Σε δεύτερη φάση, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει και τη «μεγάλη» διασύνδεση του νησιού με την Αττική, με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 380 χλμ. συνεχούς ρεύματος (2×350 MW), το κόστος της οποίας θα αγγίξει το 1 δις ευρώ ενώ αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία προς τα τέλη του 2023.
Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV