Νίκος
Καραγιάννης

Εγκρίθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του έργου Sea2Sea που θα ενώσει σιδηροδρομικά έξι λιμάνια της χώρας μας και της Βουλγαρίας ενώ το μεγάλο νέο είναι πως τελικά η Ρουμανία δείχνει πιο ζωηρό ενδιαφέρον να ενταχθεί σε αυτό το project και την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε στη συνάντηση Ελλήνων-Βουλγάρων αξιωματούχων προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο ένταξης της που είναι και σφοδρή επιθυμία της Ε.Ε. που θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την προσθήκη της.

Προς το παρόν και όσον αφορά την προετοιμασία αυτού του μεγάλου κατασκευαστικού αλλά και γεωπολιτικού-γεωστρατηγικού σχεδίου που αναμένεται να επανακαθορίσει τον τρόπο μεταφοράς εμπορευμάτων και ανθρώπων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και αντίστροφα έχουμε την εξέταση του νομικού πλαισίου που θα κλειδώσει για το έργο.

Η ίδρυση της διακρατικής εταιρείας πιθανότατα και με τη Ρουμανία αναμένεται να γίνει μέσα στο 2018 και με αυτό τον τρόπο να προστεθεί το τμήμα μετά το Δούναβη μέχρι το λιμάνι της Κωστάντζας και ακολούθως μέχρι το Βουκουρέστι. Με αυτό τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα ενωθεί με το Βουκουρέστι δημιουργώντας ένα νέο διάδρομο, με κύριο αντικείμενο τις εμπορευματικές μεταφορές.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη και κατ`επέκταση η χώρα μας ενώνεται με το Βουκουρέστι μέσω Σόφιας έχοντας όμως πολύ μικρό μερίδιο μεταφορών, κυρίως επιβατικών και συνήθως εποχικών (καλοκαιρινά δρομολόγια ως επί το πλείστον).

Το Sea2Sea έχει χαρακτηριστεί από την Κομισιόν ως ένα ιδιαίτερα στρατηγικό έργο και έχει ήδη εμφανιστεί στο χάρτη του Πανευρωπαϊκού διαδρόμου Orient/East-Med. To project εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 5δισ.ευρώ με τα έργα στο Ελληνικό τμημα να φτάνουν περίπου τα 2,5 δισ.ευρώ και κυρίαρχο έργο τη νέα χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και ακολούθως την πλήρη αναβάθμιση και της μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο.

Τα έργα θα εκτελεστούν στα πρότυπα του Rail Baltica (του σιδ.διαδρόμου που ενώνει Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία). Η διακρατική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση της γραμμής, τα απαραίτητα έργα και ως ανεξάρτητη οντότητα, ελεγχόμενη από τα κράτη που την αποτελούν αλλά και από την Ε.Ε. θα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δρομολόγηση όλων των απαραίτητων έργων.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας το Sea2Sea είναι ένα από τα ελπιδοφόρα, μελλοντικά project που υπόσχεται σημαντικά έργα που θα στηριξουν τις εταιρείες που θα επιχειρήσουν σε αυτά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας