Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε η κατασκευή της νέας γέφυρας του ποταμού Λουδία.

Συγκεκριμένα, έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) έλαβε το έργο «Κατασκευή νέας γέφυρας ποταμού Λουδία» που βρίσκεται στους Δ. Χαλκηδόνος (ΔΕ Χαλκηδόνος) & Δ. Αλεξάνδρειας (ΔΕ Πλατέος), ΠΕ Θεσσαλονίκης & Ημαθίας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φορέας του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Περιγραφή του έργου

Η νέα γέφυρα με τη σύγχρονη κατασκευή της αλλά και με τις νέες και μεγαλύτερες διαστάσεις της θα δώσει λύση στην ασφαλή και ταχεία διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο σημείο. Η υλοποίηση του έργου θα είναι επωφελής τόσο για τα διερχόμενα οχήματα όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Τα οχήματα θα διέρχονται από τη γέφυρα με περισσότερη ασφάλεια και ως εκ τούτου ενδέχεται να αυξηθεί η προτίμηση για διέλευση από το σημείο προς όφελος των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Διοικητικά το εξεταζόμενο έργο υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη Π.Ε Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Ημαθίας, ενώ εντοπίζεται εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Χαλκηδόνος και Πλατέος του Δήμου Χαλκηδόνος και Αλεξάνδρειας αντίστοιχα.

Το υπό μελέτη έργο (νέα Γέφυρα ποταμού Λουδία και οδός πρόσβασης) χωροθετείται πλησίον της υφιστάμενης γέφυρας στον οικισμό Λουδία του Δήμου Χαλκηδόνας, και αποτελεί τμήμα της παλαιάς Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Ο ποταμός Λουδίας από το Μικρό Μοναστήρι περίπου και ως τις εκβολές του αποτελεί επίσης το όριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας. Έτσι το οδικό τμήμα για τη σύνδεση της νέας Γέφυρας με την ΠΕΟ κινείται και στις δύο Π.Ε. και συγκεκριμένα το αστικό τμήμα (μήκους ~ 500m) βρίσκεται εντός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης ενώ το υπεραστικό τμήμα (μήκους ~ 1.400m) εντός της Π.Ε. Ημαθίας

Κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι εκτεταμένες πεδινές εκτάσεις ενώ το σημαντικότερο βασικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος της περιοχής είναι ο ποταμός Λουδίας, ο οποίος αποτελεί και όριο – σύνορο μεταξύ των Νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.

Συνοπτικό προφίλ των εργασιών

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Λουδία, παράλληλα στην παλαιά Εθνική Οδό (Ε.Ο.) Θεσσαλονίκης – Βέροιας, καθώς και της οδού πρόσβασης σε αυτήν, η οποία βελτιώνεται, σε μήκος 2χλμ., ως προς τη χάραξη και τα λειτουργικά της χαρακτηριστικά.

Η νέα γέφυρα θα κατασκευαστεί σε αντικατάσταση της υφιστάμενης στενής σιδερένιας γέφυρας τύπο Beiley της παλαιάς Ε.Ο. έξω από τον οικισμό Λουδία, το πλάτος της οποίας δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη διέλευση οχημάτων αντίθετης κατεύθυνσης. Έχει επιλεγεί η διατήρηση της υφιστάμενης γέφυρας και η κατασκευή της νέας όσο τον δυνατό πλησιέστερα σε αυτήν.

Η γέφυρα θα είναι τριών ανοιγμάτων, με δύο μεσόβαθρα και δύο ακρόβαθρα και φορέα από προκατασκευασμένες προεντεταμένες δοκούς, πρόπλακες και χυτό επιτόπου σκυρόδεμα. Το μήκος θα είναι 75,40μ., ενώ η θεμελίωση της θα πραγματοποιηθεί με πασσάλους.

Προβλέπονται επίσης έργα ηλεκτροφωτισμού όπως και έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης των επιφανειακών υδάτων τόσο της οδού όσο κα της νέας γέφυρας.

Πρόκειται για έργο εγκάρσιας διέλευσης του ποταμού Λουδία. Βάση των υπολογισμών υδραυλικής επάρκειας της νέας γέφυρας Λουδία προέκυψαν γραμμές πλημμύρας που εξασφαλίζουν ελεύθερο ύψος 3,88m από την κάτω παρειά της γέφυρας. Επομένως δεν επηρεάζεται η παροχετευτικότητα του ποταμού Λουδία αποφεύγοντας έτσι την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Επίσης έχει εκδοθεί η Απόφαση Συντονιστή ΑΔΜΘ με θέμα: «Επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ποταμού (διώρυγας) Λουδία που διέρχεται από τους Δήμους: Πέλλας Π.Ε. Πέλλας, Αλεξάνδρειας Π.Ε. Ημαθίας, Χαλκηδόνας και Δέλτα Π.Ε Θεσσαλονίκης».

Κατά την κατασκευή του έργου θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών. Οι εργασίες στις εντός κατοικημένες περιοχές θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή και ηπιότερες μεθόδους κατασκευής (π.χ. δε θα χρησιμοποιηθεί προωθητής λόγω του μικρού πλάτους εκσκαφής για τη βελτίωση του δρόμου, θα χρησιμοποιηθεί όμως σφύρα ή και κομπρεσέρ για τις καθαιρέσεις σε ορισμένα σημεία του υφιστάμενου δρόμου).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV