Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά το έργο-ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού. Το έργο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.

Τώρα, το επόμενο βήμα είναι στα σταλεί αίτηση στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στη συνέχεια το έργο να εγκριθεί από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Θα είναι το πρώτο έργο-ΣΔΙΤ για φράγμα και γενικά για έργο ύδρευσης.

Αναθέτουσα αρχή ορίστηκε η Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις: στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην Β`φαση όπου θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους (και θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά). Στην τρίτη φάση θα δοθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύξει ο ανάδοχος του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή και τη συντήρηση του Φράγματος και των συνοδών έργων, για χρονική περίοδο που θα φτάνει τα 30 χρόνια εκ των οποίων 2,5 χρόνια αφορούν στην κατασκευή. Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος που θα ξεπερνά τα 105,89 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσόχ χωρίς ΦΠΑ 85,4 εκατ.ευρώ) και θα αναλάβει την παροχή νερού στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένης ποσότητας και με συγκεκριμένες υψηλού επιπέδου προδιαγραφές στην ποιότητα του νερού. Η αποπληρωμή του αναδόχου θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν πρόσβαση στο νερό και θα τιμολογούν τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τους καταναλωτές, όπως ακριβώς κάνουν και τώρα. Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ.

Το κόστος των απαλλοτριώσεων εκτιμάται σε 30 εκατ ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για έργο που έχει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΜΠΕ) άρα είναι αρκετά ώριμο. Με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων, με ολοκληρωμένα και τα τεύχη δημοπράτησης, θα ετοιμαστεί η πρόταση (ίσως μέχρι την Άνοιξη)η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στην Διυπουργική επιτροπή. Εφόσον πάρει το πράσινο φως, επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου.

To έργο θεωρείται κρίσιμο για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς έχει παρατηρηθεί έντονο πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος το φαινόμενο κάθε χρόνο είναι και εντονότερο.

Οι ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι αρχίζουν και ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες τους που δείχνουν να είναι τελικά πολύ πιο διευρυμένες από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πέρα από το γεγονός ότι βλέπουμε τέτοια έργα να προετοιμάζονται ως ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι δούμε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλα κατασκευαστικά πεδία που κλείνουν το μάτι στην ελληνική και διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV