Στη Διαύγεια αναρτήθηκε νωρίτερα σήμερα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο της «μεγάλης» διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος (Αττική – Κρήτη).
Πρόκειται για ένα κομβικό βήμα της διαδικασίας, δεδομένου ότι η ΑΕΠΟ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αν και διερχόμαστε μία αντίξοη περίοδο, μετέπειτα θα απαιτηθεί ένας μήνας από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να υπογραφούν τις συμβάσεις οι οποίες θα σηματοδοτήσουν μετέπειτα την εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης.
Ο χρόνος για την αποπεράτωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκτιμάται σε τρία χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 η «μεγάλη» διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί.
Το έργο
Υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο του έργου των καλωδίων είναι η «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων και σταθμών ηλεκτροδίων, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW)» με κόστος 600 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 744 εκατ. ευρώ) και διακρίνεται σε 4 βασικά υποέργα:
– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (255 εκατ. ευρώ)
– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου (225 εκατ. ευρώ)
– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων καλωδιακών συστημάτων, για τη διασύνδεση των σταθμών μετατροπής με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα του ανατολικού πόλου, του δυτικού πόλου και με τα υποβρύχια καλώδια, για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων (100 εκατ. ευρώ)
– Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών (20 εκατ. ευρώ)
Το έργο κατασκευής των υποσταθμών με επίσημο τίτλο τη «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση 2 σταθμών μετατροπής και 1 υποσταθμού GIS, για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος, μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2×500 MW) έχει εκτιμώμενο κόστος 315 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 390,6 εκατ. ευρώ), ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό του έργου σε 915 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 1,13 δισ. ευρώ).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV