Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε έργο για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στα Τρίκαλα.

Αναλυτικά, δόθηκε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,99ΜW, που προτείνεται να κατασκευαστεί στο ρέμα “Πορταϊκό”, στην Τ.Κ. Ρωποτού, του Δ. Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία AQUA POWER IKE.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου ΜΥΗΕ (υδροληψία, αγωγός προσαγωγής νερού, σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) ισχύος 0,99ΜW, που θα εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό της κοίτης του ρέματος “Πορταϊκό” της Τ.Κ. Ρωποτού, του Δ. Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συνοπτικά, το έργο συνίσταται σε μια εγκατάσταση εκμετάλλευσης της διαθέσιμης παροχής (runoff-river), χωρίς εγκαταστάσεις αποταμίευσης του νερού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της πτώσης των 43 μέτρων, που δημιουργείται τοπικά. Ο ΜΥΗΣ θα εκμεταλλεύεται μήκος ανάπτυξης αγωγού 1855m. Θα αποτελείται από διάταξη υδροληψίας τοποθετημένη σε υψόμετρο 382,45m, από αγωγό προσαγωγής του νερού, συνολικού μήκους 1855m, ο οποίος θα οδεύσει προς το μηχανοστάσιο του σταθμού παραγωγής στο υψόμετρο 341,47m και κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται ο Η/Μ εξοπλισμός του έργου. Το νερό μετά την πρόσκρουση του στα πτερύγια του στροβίλου θα επιστρέφει στο σύνολο του στο ρέμα χωρίς να ρυπανθεί μετατρέποντας την κινητική του ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλαδή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική ενέργεια).

Το συνολικό εμβαδό του γηπέδου επέμβασης για το έργο ανέρχεται σε Ε=29.642,43m2. Συγκεκριμένα, ο χώρος επέμβασης για τα έργα της υδροληψίας ανέρχεται σε 7.839,13m2, o χώρος επέμβασης για τα έργα του σταθμού παραγωγής μαζί με την διώρυγα διαφυγής, ανέρχεται σε 2.040,85m2, ο χώρος επέμβασης των έργων του αγωγού προσαγωγής ανέρχεται σε 19.762,45m2.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο Μ.Π.Ε., το έργο στα Τρίκαλα θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια τμήματα:

1. Υδροληψία

Τα έργα υδροληψίας θα εκτελεστούν σε απόλυτο υψόμετρο 382,45m και η έκταση του γηπέδου της υδροληψίας θα ανέρχεται σε 7.839,13m2. Η εγκατάσταση της υδροληψίας του ΜΥΗΣ που θα πραγματοποιηθεί στο ρέμα θα είναι “πλευρική” και τα επιμέρους έργα της εγκατάστασης της θα περιλαμβάνουν:

  • Στηθαίο υδροληψίας
  • Δεξαμενή Καθίζησης (Εξαμμωτής)
  • Δεξαμενή φόρτισης
  • Ιχθυοδιάδρομο

2. Αγωγός προσαγωγής νερού

Ο ΜΥΗΣ θα εκμεταλλεύεται μήκος ανάπτυξης αγωγού 1855m. Ο αγωγός προσαγωγής μετά από τα έργα Υδροληψίας κατέρχεται αποκλειστικά από την δεξιά πλευρά κατά τον ρου του ποταμού. Ο αγωγός θα είναι χαλύβδινος καταθλιπτικός ή εναλλακτικά GRP και θα οδηγείται στο μηχανοστάσιο του ΜΥΗΣ. Θα έχει διάμετρο Φ1500mm ενώ το πάχος του θα αυξάνεται κλιμακωτά με την πίεση. Ο αγωγός σε όλο το μήκος του θα τοποθετηθεί υπόγεια εντός ορύγματος σε βάθος τουλάχιστον 1,80m, εντός ορύγματος πλάτους 1,80m.

3. Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ο χώρος επέμβασης για τα έργα του σταθμού παραγωγής μαζί με την διώρυγα διαφυγής, ανέρχεται σε 2.040,85m2. και θα εγκατασταθεί σε υψόμετρο φυσικού εδάφους περίπου 341,47m.

Η ενέργεια θα παράγεται με τη χρήση δύο συγκροτημάτων υδροστροβίλου – γεννήτριας. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθεί ένας υδροστρόβιλος τύπου Francis, με ισχύ στον άξονα 700 ΚW με μία σύγχρονη γεννήτρια τάσης 400 V, 50 Hz, ισχύος 840 kVA με ισχύ στους ακροδέκτες της 670 kW και ένας υδροστρόβιλος τύπου Diagonal, με ισχύ στον άξονα 340 ΚW με μία σύγχρονη γεννήτρια τάσης 400 V, 50 Hz, ισχύος 400 kVA με ισχύ στους ακροδέκτες της 320 kW καθώς και τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ισχύος και αυτοματισμών. Ακόμη θα τοποθετηθεί ένας μετασχηματιστής 0,4/20 kV ισχύος 1250 kVA και ηλεκτρικά πεδία μέσης τάσης με ασφαλειοαποζεύκτη και γειωτή.

Διώρυγα φυγής νερού:  Από το μηχανοστάσιο θα εξέρχεται η διώρυγα φυγής του νερού η οποία θα καταλήγει στην κοίτη του ρέματος. Η διώρυγα διαφυγής θα είναι ορθογωνικής διατομής, υπόγεια και κλειστή εσωτερικών διαστάσεων 1,70μ x2,00μ, ενώ θα είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα. Η κλίση της διώρυγας φυγής θα είναι έως 1%, ώστε να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι ταχύτητες του νερού εντός αυτής, αποφεύγοντας έτσι τη διάβρωση της κοίτης στο σημείο εκβολής της διώρυγας και σημείο επιστροφής του νερού. Η διώρυγα σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο πυθμένας της στην έξοδο στο ρέμα να βρίσκεται πάνω από τη στάθμη πλημμύρας.

4. Οδοί προσπέλασης του έργου

Η πρόσβαση στην περιοχή του έργου θα πραγματοποιείται από υφιστάμενους δρόμους. Ωστόσο, για την όδευση και εγκιβωτισμού του αγωγού προσαγωγής από την Υδροληψία μέχρι και τον Σταθμό Παραγωγής θα χρειαστεί να διανοιχθεί νέα οδός πρόσβασης. Η όδευση του δρόμου σχεδιάστηκε με σκοπό να παραμείνει ως υφιστάμενο δίκτυο, για αυτό και προβλέφθηκε χάνδακας απορροής όμβριων υδάτων για την προστασία του καταστρώματος. Το πλάτος καταστρώματος διαμορφώθηκε σε 4,40μ και το μήκος περίπου σε 1855μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας