Εγκρίθηκε επένδυση για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στην Αχαΐα.
Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 1,115 MW, στο ρέμα πλησίον του οικισμού Δεμέστιχα που εκβάλει στον π. Σελινούντα, Δήμου Ερυμάνθου – Καλαβρύτων, Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Φορέας υλοποίησης – λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία ENERGYCOM Α.Ε.
Περιγραφή του έργου
Η παρούσα απόφαση αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου ισχύος 1,115 ΜW, στο ρέμα πλησίον του οικισμού Δεμέστιχα που εκβάλλει στον ποταμό Σελινούντα, Δ.Ε. Λεοντίου, Δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα. Από την λειτουργία της δραστηριότητας αναμένεται να παράγονται ετησίως 3,659GWh.
Συνοπτικά το έργο συνίσταται σε μια εγκατάσταση εκμετάλλευσης της διαθέσιμης παροχής (run-of river), χωρίς εγκαταστάσεις αποταμίευσης του νερού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της πτώσης των 64 μέτρων που δημιουργείται τοπικά.
Ο ΜΥΗΣ θα εκμεταλλεύεται μήκος ανάπτυξης αγωγού 2.210μ. Θα αποτελείται από διάταξη υδροληψίας τοποθετημένη σε υψόμετρο 607μ, από αγωγό προσαγωγής του νερού διαμέτρου Φ1300χιλ, για τα πρώτα 1105μ. μήκους του αγωγού και διαμέτρου Φ1200χιλ, για τα υπόλοιπα 1105μ., ο οποίος θα οδεύσει προς το μηχανοστάσιο του σταθμού παραγωγής στο υψόμετρο 543μ και κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται ο Η/Μ εξοπλισμός του έργου. Το νερό μετά την διέλευση του από την μονάδα για την παραγωγή ενέργειας, θα επιστρέφει αναλλοίωτο στο σύνολο του στο ρέμα.
Εγκαταστάσεις ΜΥΗE
α) Έργο υδροληψίας
Η διάταξη υδροληψίας συνδυάζεται σε ενιαίο έργο με διώρυγα μεταφοράς, εξαμμωτή και φρεάτιο εισόδου (δεξαμενή φόρτισης) από όπου ξεκινά ο αγωγός πίεσης (αγωγός προσαγωγής νερού). Το νερό μέσω των εσχαρών συλλέγεται σε αύλακα υδροσυλλογής, η οποία βρίσκεται κάτω από τις εσχάρες σε όλο το μήκος της υδροληψίας και ελέγχεται μέσω μηχανισμού (χειροκίνητου ή ηλεκτρικού) μεταλλικού θυροφράγματος. Επί της υδροληψίας ενσωματώνεται θυρόφραγμα ολίσθησης μέσω του οποίου γίνεται εκκένωση και καθαρισμός της υδροληψίας. Προ της εισόδου του νερού στον αγωγό προσαγωγής, θα κατασκευαστεί δεξαμενή φόρτισης. Η εν λόγω δεξαμενή που θα κατασκευαστεί έχει διαστάσεις 15,00 x 3,20 m και βάθος 3,00 m. Ο ρόλος της δεξαμενής αυτής είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού κατά τη φάση της λειτουργίας του ΥΗΕ, διατηρώντας τον αγωγό προσαγωγής υπό πίεση και εξασφαλίζοντας ελεγχόμενες συνθήκες λειτουργίας.
– Δίοδος διελευσης ιχθύων– ιχθυοδιάδρομος
Θα κατασκευαστεί ειδική κλιμακωτή διάταξη (ιχθυόσκαλα – ιχθυοδιάδρομος) σε συνέχεια του στηθαίου της υδροληψίας, η οποία θα διασφαλίζει τη δυνατότητα αμφίδρομης μετάβασης τυχόντων ιχθύων μεταξύ των τμημάτων του ρέματος ανάντη και κατάντη των εγκαταστάσεων υδροληψίας. Η οικολογική παροχή των 40ℓ/s θα αποδίδεται εντός της κοίτης του ρέματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αμέσως κατάντη των εγκαταστάσεων της υδροληψίας, μέσω του ιχθυοδιαδρόμου που θα κατασκευαστεί για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη επικοινωνία των ιχθύων, και θα καταμετρείται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ΜΥΗΕ με σταθερό τρόπο.
β) Αγωγός προσαγωγής
Η προσαγωγή του νερού θα γίνει με αγωγό που θα οδεύσει σε όλο το μήκος, επιχωματωμένος εντός ορύγματος σε όδευση αγωγού παράλληλα με την κοίτη του ρέματος πλησίον του οικισμού Δεμέστιχα. Το συνολικό μήκος της σωλήνωσης του αγωγού προσαγωγής θα είναι 2210 m. Η διάμετρος του αγωγού θα είναι ίση με Φ1300 mm για τα πρώτα 1105 m μήκους του αγωγού και διαμέτρου Φ1200 mm για τα υπόλοιπα 1105 m μήκους. Ο αγωγός θα είναι κατά κύριο λόγο υπόγειος αλλά σε κάποια σημεία πιθανόν κατασκευαστικά να χρειαστεί να περάσει και υπέργειος
γ) Κτίριο σταθμού παραγωγής ενέργειας
Ο σταθμός παραγωγής του Υδροηλεκτρικού Έργου, θα είναι διαστάσεων 180 m2 περίπου, με υψόμετρο τοποθέτησης του άξονα των μονάδων στα +543 m. Ο σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί αριστερά κατά τη ροή του ρέματος. Το υψόμετρο της κατάντη στάθμης του νερού στον αγωγό φυγής ανέρχεται σε +543,0 m. Το κτίριο θα είναι μονώροφο με εσωτερικά πατάρια εξασφαλίζοντας έτσι την ορθή τοποθέτηση του εξοπλισμού και θα είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα. Για την παραγωγή θα εγκατασταθεί ένα συγκρότημα υδροστροβίλου – γεννήτριας (υδροστρόβιλος τύπου Cross-Flow με ισχύ 1115 kW, γεννήτρια τάσης 0,6 KV, 50 Hz, εγκατεστημένης ισχύος 1280 kVA) με τους αντίστοιχους αυτοματισμούς, μετασχηματιστή 0,6/20 kV ισχύος 1600kVA, και ηλεκτρικά πεδία μέσης τάσης με αυτόματο διακόπτη και γειωτή.
δ) Διώρυγα φυγής
Η διώρυγα φυγής του νερού θα επιστρέφει το νερό στην κοίτη του ρέματος μετά την ενεργειακή αξιοποίηση από τον ΥΗΣ. Η διώρυγα φυγής θα είναι ορθογωνικής διατομής, μήκους 30 m (εκτός του κτιρίου του ΥΗΣ). Στο σημείο εξόδου από τον σταθμό παραγωγής θα έχει πλάτος 3 m και ύψος 1,7m. Η κλίση της διώρυγας φυγής θα είναι περίπου 2%. Στο σημείο επιστροφής του νερού προς αποφυγή διαβρώσεως της κοίτης και προς αποφυγή καθιζήσεων, τμήμα της πλημμυρικής κοίτης του ρέματος διαστρώνεται με συρματοκιβώτια.
ε) Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης
Το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού (ΥΗΣ) θα συνδεθεί με το δίκτυο μέσης τάσης (Μ.Τ.) του ΔΕΔΔΗΕ μέσω του Μ/Σ ανύψωσης. Η γραμμή για την σύνδεση στο δίκτυο Μ.Τ (20 KV) θα είναι είτε εναέρια είτε υπόγεια και θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με κόστος του φορέα του έργου. Η σύνδεση με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή Μ.Τ. θα πραγματοποιηθεί με μια νέα εναέρια γραμμή Μέσης Τάσης με αγωγούς ACSR 3Χ35χ που θα έχει μήκος 1.750 μ περίπου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV