Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό στη Φλώρινα. Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Ισχύος 259,89 MW και Συνοδά Έργα Ηλεκτρικής Διασύνδεσης στη Θέση «Μαυροβούνι» της Δημοτικής Ενότητας Κάτω Κλεινών, Μελίτη, του Δήμου Φλώρινας, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΦΕΝΣΟΛ ΜΟΝΟΠΡΟΩΣΠΗ Ι.Κ.Ε. με δ.τ. «ΦΕΝΣΟΛ».

Περιγραφή του έργου

Η δραστηριότητα του θέματος περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού (κατασκευή και λειτουργία) συνολικής ισχύος 259,89 ΜW. Το έργο αφορά σε Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που χωροθετείται στη θέση «Μαυροβούνι», στην
Π.Ε. Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στοιχείων θα γίνει πάνω σε μεταλλικό σύστημα στήριξης η έδραση-αγκύρωση του οποίου στο έδαφος θα γίνει με κατάλληλους μεταλλικούς πασσάλους. Ο λοιπός ηλεκτρολογικός θα εγκατασταθεί σε κατάλληλους Η/Μ οικίσκους.

Το εμβαδό του αδειοδοτημένου πολυγώνου από τη ΡΑΕ, του Φωτοβολταϊκού σταθμού, ανέρχεται σε E = 3.509.629,33 m2 και η ισχύς του σταθμού θα είναι 259,89 MWp, ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης του ΦΒ Σταθμού έχουν συνολικό εμβαδό Ε= 1.121.291,58 m2. Ο Φ/Β Σταθμός αποτελείται από 12 γήπεδα, εκ των οποίων στα 7 γήπεδα θα γίνει η εγκατάσταση των πλαισίων. Σύμφωνα με την Βεβαίωση Θέσης Εγκατάστασης Σταθμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα γήπεδα όπως αυτά αναλύονται στις σελίδες 7-10, της σχετικής άδειας παραγωγής εξαιρούνται από την παρούσα απόφαση, διότι ο φορέας δεν προτίθεται να κάνει εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου, εντός αυτών των γηπέδων.

Στον χώρο εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού πριν την εγκατάσταση των Φ/Β πλαισίων θα γίνει ο απαιτούμενος καθαρισμός του γηπέδου καθώς και χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης εδάφους.

Από την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου εξαιρείται τμήμα έκτασης 27.236,38τ.μ, εντός του γηπέδου 1 με χαρακτήρα ΧΑ (χορτολιβαδικές εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης/Άλλης μορφής – κάλυψης στις Α/Φ και στις αυτοψίες ή στους κτηματικούς χάρτες του ν.248/1976) καθόσον υπάρχουν οφειλόμενες ενέργειες της Δ/νσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν στην διερεύνηση του λόγου αλλαγής χρήσης της έκτασης.

Συνοπτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:

  • Φωτοβολταϊκά πλαίσια,
  • Αντιστροφείς ισχύος (inverters)
  • Σύστημα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων
  • Οικίσκους – Υ/Σ με μετασχηματιστές ανύψωσης τάσης και απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες ΑC Χαμηλής και Μέσης Τάσης)
  • Μετατροπείς συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο (AC/DC)
  • Τερματικούς Σταθμούς Μέσης Τάσης με απαραίτητο ηλεκτρολογικό υλικό (πίνακες Μέσης Τάσης)
  • Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης
  • Σύστημα ελέγχου και μετρήσεων
  • Σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προστασίας
  • Περίφραξη Οικοπέδων
  • Συνοδά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του Φ/Β πάρκου με τον ΚΥΤ «Μελίτης»

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Το σύνολο της εγκατάστασης προβλέπεται να συνδεθεί στις γραμμές υπερυψηλής τάσης που υφίστανται στην περιοχή. Το προτεινόμενο σημείο σύνδεσης βρίσκεται στον υφιστάμενο υποσταθμό Υπερυψηλής Τάσης του διαχειριστή του δικτύου που βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Μελίτη στη θέση ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ.

Η διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του Φωτοβολταϊκού Σταθμού προτείνεται να γίνει στο Δίκτυο, μέσω σύνδεσης στο ΚΥΤ Μελίτη με μία αποκλειστική, νέα Υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς Μέσης Τάσης 33kV συνολικού μήκους 9.253 μ., η οποία θα ξεκινάει νοτιοανατολικά του γηπέδου 1 και θα καταλήγει στον υφιστάμενο ΑΗΣ Μελίτης, όπως αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα (ηλεκτρικής σύνδεσης).

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του Φ/Β Σταθμού θα γίνουν και οι οι εργασίες διάνοιξης του καναλιού διέλευσης της υπόγειας γραμμής διασύνδεσης μέσης τάσης με το ΚΥΤ Μελίτη. Τα καλώδια μέσης τάσης συνήθως τοποθετούνται σε χαντάκι πλάτους 1m και βάθους 1,5m. Η διάνοιξη των χαντακιών σε διαμορφωμένες επιφάνειες (πχ. ασφαλτοστρωμένος δρόμος) γίνεται με καθαίρεση κάθε τύπου καταστρώματος και υποστρώματος και πλήρη αποκατάστασή του μετά το πέρας των εργασιών. Στην προκειμένη περίπτωση μόνο ένα μικρό τμήμα (περί τα 1500m) της διέλευσης της υπόγειας γραμμής διασύνδεσης θα γίνει σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο (Επαρχιακή Οδό Λόφων-Μελίτη), το μεγαλύτερο μέρος θα γίνει με απλή διάνοιξη επί αγροτικής χωμάτινης οδού.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης των καλωδιώσεων θα γίνουν επιχωματώσεις στα κανάλια διελεύσεως καλωδίων και πλήρωση τους με τα κατάλληλα υλικά ώστε να αποκατασταθεί η στάθμη του εδάφους.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV