Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε επένδυση για νέο φωτοβολταϊκό στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών που αφορούν το έργο «Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 32,606 MW στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου του Δήμου Ζίτσας, της Π.Ε. Ιωαννίνων, στην περιφέρεια Ηπείρου.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία FOS AND WIND ENERGY A.E.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 32,606 MW στη θέση Ευρυμένων, ΤΚ Δελβινακόπουλου, του Δήμου Ζίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και τα συνοδά του έργα διασύνδεσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός αναπτύσσεται σε 3 υποτεμάχια: Α: 35.279,30τ.μ., Β: 46.018,09τ.μ. και Γ: 264.949,27τ.μ.

Το προτεινόμενο Φ/Β σύστημα θα είναι συνολικής εγκατεστημένης DC ισχύος 32,606 MWp και θα αποτελείται από τον ακόλουθο βασικό εξοπλισμό και συσκευές και για τα 3 υποτεμάχια:

  • Σαράντα έξι χιλιάδες πεντακόσια ογδόντα (46.580) ισχύος 700 Wattpeak, της Κινεζικής εταιρίας SunEVO Solar, του τύπου EVO 6 Pro SE6‐66HBD (700) και διαστάσεων Μήκος x Πλάτος x Πάχος, 2384 x 1303 x 35 mm, Βάρος 38.2 kg έκαστο.
  • Εκατόν τριάντα ένα (131) διασυνδεδεμένους αντιστροφείς (Inverter) πλήρως ημιτονικοί, τριφασικοί, τύπου Sungrow SG250HX, ισχύος 250 Kw.
  • Ειδικές σταθερές μεταλλικές βάσεις AS189 της εταιρίας Alumil Solar, για την στήριξη των φ/β γεννητριών. Οι μεταλλικές βάσεις αποτελούνται από σωληνωτούς χάλυβες γαλβανισμένους εν θερμώ τύπου C με πάχος γαλβανίσματος 80 μm μικρών για αντοχή στη διάβρωση, οι οποίοι συνδυάζονται με την κύρια δομή αλουμινίου και προσφέρουν τα καλύτερα δυνατά διαστήματα μεταξύ των τριγώνων.
  • ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΕ ΜΕΣΗ ΤΑΣΗ, Προκατασκευασμένα μεταλλικά κιόσκια της ελληνικής εταιρίας ΒΗΜΕΠΠ ΑΒΕ διαστάσεων ΜΧΠΧΥ: 5X2,5X2,5 μέτρα τριών διαμερισμάτων με τρείς πόρτες από την πλευρά των 5 μέτρων από γαλβανισμένη λαμαρίνα 2 mm και βαφή πούδρας ral 7035, οροφή από πάνελ πολυουρεθάνης (σύνολο 7 υποσταθμοί).
  • ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΣ ΖΕΥΞΗΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ ΜΕΣΗΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ 33 MVA (Τεμάχιο 1)

Από τον κεντρικό πίνακα του Υποσταθμού Ζεύξης θα υπάρχει η αναχώρηση της γραμμής Μ.Τ. που θα καταλήγει στον Υποσταθμό (Υ/Σ) Ανύψωσης Τάσης 33/150 kV. Εκτιμάται ότι ο Υ/Σ θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς (Γ.Μ.) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) 150kV Προκειμένου την προσέγγιση στα γεωτεμάχια ανάπτυξης, απαιτείται η διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, ένας για την προσέγγιση των Β και Γ γεωτεμαχίων, μήκους 1097,63, με σημείο αφετηρίας υπάρχοντα δρόμο και ενός για την προσέγγιση του Α, με σημείο αφετηρίας το όριο του γεωτεμαχίου Β και μήκους 424,77μ.

Η πρόταση διασύνδεσης του Φωτοβολταϊκού σταθμού περιλαμβάνει ανέγερση νέου Υποσταθμού 150/33kV ο οποίος προτείνεται να κατασκευαστεί σε αγροτική έκταση κάτω από τη ζώνη όδευσης της υφιστάμενης γραμμής 150kV, «Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα Ι», παραπλεύρως υφιστάμενου Φ/Β πάρκου. Η θέση του Υ/Σ είναι προτεινόμενη Η συνολική ισχύς του σταθμού θα εγχέεται σε υποσταθμούς ζεύξης Μέσης Τάσης 33kV οι οποίοι θα εγκατασταθούν εντός του γηπέδου του έργου. Η διασύνδεση των υποσταθμών μέσης τάσης με το νέο Υποσταθμό 150/33kV θα γίνεται με αποκλειστικά υπόγεια δίκτυα μέσης τάσης 33Kv.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας