Newsroom

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα μαρίνα στη Χίο, καθώς το έργο είδε το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η χωροθέτηση όπως αποτυπώνεται στον φάκελο του έργου.

Η ανάπτυξη της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης της μαρίνας στο πλαίσιο του Β’ Σταδίου της χωροθέτησης περιλαμβάνει τα κάτωθι:

1. Την οργάνωση της Θαλάσσιας Ζώνης της μαρίνας, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και των προτεινόμενων νέων λιμενικών έργων.

2. Την οργάνωση της Χερσαίας Ζώνης της μαρίνας, την κατανομή των χρήσεων γης και του καθορισμού των όρων και περιορισμών δόμησης σε εφαρμογή του εγκεκριμένου Γενικού Σχεδιασμού της μαρίνας.

3. Την οργάνωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της μαρίνας και της σύνδεσής του με το δημόσιο δίκτυο.

4. Τα Η/Μ έργων για την εξυπηρέτηση των αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων και της πρότασης διαχείρισης των ομβρίων υδάτων που απορρέουν στους χερσαίους χώρους της μαρίνας από την ενδοχώρα.

Οδικά έργα

Η πρόσβαση στη μαρίνα γίνεται αποκλειστικά μέσω της παραλιακής οδού Έλενας Βενιζέλου (Ε.Ο. 75) η οποία συνδέει τη μαρίνα με την πόλη του Χίου, το αεροδρόμιο και το λιμάνι προς Νότο, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση σε επισκέπτες. Η διαμόρφωση μίας εισόδου/εξόδου επί της παραλιακής οδού περιλαμβάνει, επιπλέον των υφιστάμενων λωρίδων κυκλοφορίας, τη διαμόρφωση λωρίδων επιβράδυνσης και επιτάχυνσης εις βάρος της Χερσαίας Ζώνης της μαρίνας, για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των κινήσεων. Ο διαχωρισμός των κατευθύνσεων εισόδου και εξόδου γίνεται με διαμορφωμένη νησίδα, επί της οποίας εγκαθίσταται φυλάκιο με αυτόματες μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας.

Κτιριακά έργα

Από τις τρεις  λειτουργικές ενότητες στις οποίες προβλέπονται κτιριακές εγκαταστάσεις, ήτοι το μικρό Χωριό, το ξενοδοχείο και η τεχνική μονάδα υποστήριξης των σκαφών. Η πρώτη εξ’ αυτών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό σε επιφάνειες κτισμάτων της μαρίνας, τη μεγαλύτερη και κεντρικότερη περιοχή των χερσαίων χώρων της και τις περισσότερες από τις προβλεπόμενες χρήσεις, λειτουργίες και δραστηριότητες της συνολικής εγκατάστασης. Περιλαμβάνει κτίρια με χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, γραφεία, χώρους τέχνης και εκθεσιακούς, Διοίκησης στα νότια με πρόβλεψη πλησίον αυτού ενός κτιρίου κοινόχρηστων παροχών(χώροι υγιεινής, πλυντήρια, κλπ.), καθώς επίσης και κτίρια με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, βοηθητικές και κοινόχρηστες στα βόρεια της ενότητας.

Πράσινο και υπαίθριοι χώροι

Οι φυτεύσεις και γενικά οι ζώνες πρασίνου, αποτελούν βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού («πράσινες» όψεις, «πράσινα» πετάσματα, στοιχείο διαμόρφωσης οπτικής, στοιχείο ηλιοπροστασίας, στοιχείο δημιουργίας μικροκλίματος, κλπ.) και της διάρθρωσης των υπαίθριων χώρων.

Κατά μήκος του νότιου ορίου της μαρίνας, προβλέπεται ζώνη υψηλού πρασίνου μέσου πλάτους 6,0 μ., για τον περιορισμό των τυχόν οχλήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν οι δραστηριότητες στη Χερσαία Ζώνη της Μαρίνας στο γειτονικό Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Προβλέπεται επίσης η φύτευση, με κατάλληλη επιλογή υψηλού και χαμηλού πρασίνου, κατά μήκος όλου του δυτικού ορίου της Χερσαίας Ζώνης (παράλληλα με το υφιστάμενο τοιχίο, στην ζώνη που σχηματίζεται μέχρι την εσωτερική οδό και ενώνει τους δύο χώρους στάθμευσης).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV