Ακόμα ένα βήμα έχουμε για να φτάσουμε στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας με σημαντικές αναπτυξιακές διαστάσεις. Με απόφαση του ΥΠΕΝ εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ.
Η υλοποίηση του θα συμβάλει στη μείωση του κόστους
παραγωγής ενέργειας, λόγω της χρήσης πετρελαίου στους τοπικούς σταθμούς παραγωγής με παράλληλη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Ταυτόχρονα θα διασφαλίσει για την Κρήτης την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται μεγάλη αύξηση λόγω του τουριστικού ρεύματος.
Τέλος ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι θα συμβάλει στην απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η Ζεύξη του Υποσταθμού (Υ/Σ) Μολάων στη Λακωνία μέσω εναερίου-υπογείου-υποβρυχίου-υπογείου καλωδιακού συστήματος (με καλώδιο υψηλής τάσης 150
kV), με τον Υ/Σ Χανιά Ι στα Χανιά.
Περιληπτικά η εργολαβία θα αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους έργα:
α. Την αναβάθμιση-επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού (Υ/Σ) 150 kV/MT Μολάων
β. Το εναέριο τμήμα Γ.Μ. 150 kV μήκους 27,5 χλμ (Γ.Μ. 150 kV Υ/Σ Μολάων ‐ Τερματικός Σταθμός Αντιστάθμισης Πελοποννήσου).
γ. Τον Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης Πελοποννήσου
δ. Το υπόγειο τμήμα Γ.Μ. 150kV Λακωνίας, μήκους 9,3 χλμ (Τερματικός Σταθμός Αντιστάθμισης Πελοποννήσου ‐ θέση προσαιγιάλωσης στον κόλπου των Βατίκων)
ε. Το υποβρύχιο τμήμα Γ.Μ. 150kV, μήκους 132 χλμ. (θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Βατίκων ‐ θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Κίσσαμου)
στ. Το υπόγειο τμήμα Γ.Μ. 150kV Χανίων, μήκους 33,7 χλμ (θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Κίσσαμου ‐ Υ/Σ Χανίων Ι).
ζ. Την αναβάθμιση-επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού (Υ/Σ) 150 kV/MT Χανίων.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Με την διασύνδεση αυτή η Κρήτη θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της και αποτελεί την πρώτη φάση της σύνδεσης της με το Ηπειρωτικό σύστημα. Σε δεύτερη φάση θα έχουμε σύνδεση της με την Αττική προκειμένου όχι μόνο να καλύψει στο σύνολο της την ζήτηση αλλά μέσω των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων να μπορεί να μεταφέρει το “πράσινο ρεύμα” στο Ηπειρωτικό σύστημα συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της παραγόμενης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ταυτόχρονα θα σημάνει και το τέλος λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων του νησιού που επιβαρύνουν το σύστημα με 300εκατ.ευρώ ετησίως. Με την λειτουργία της διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης το ποσό αυτό θα περιοριστεί άμεσα κατά 50%. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 300εκατ.ευρώ και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της αγοράς. H χρηματοδότηση του αναμένεται να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας