Newsroom

Σε λεωφόρο της  τέχνης,  μετατρέπεται  η  λεωφόρος Καραμανλή στη Λάρισα,   με την  εγκατάσταση του  νέου γλυπτού  «Πολυκυκλικός Δεσμός», μια  πρωτότυπη εικαστική σύλληψη  του στρατηγικού  αναλυτή, μαθηματικού δρ. Νίκου Λυγερού που φιλοτέχνησε ο  Λαρισαίος γλύπτης Μιλτιάδης Τζιότζιος και κοσμεί από σήμερα τον κυκλικό κόμβο  της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο  νότιο τμήμα της  λεωφόρου Καραμανλή, στο ύψος του εμπορικού κέντρου. Το εντυπωσιακό δημιούργημα από μέταλλο  inox  αντανακλά   κατά τη διάρκεια της ημέρας το φυσικό φως, ενώ το βράδυ φωτίζεται με φωτονικό μπλε. Έχει διάμετρο 3 μέτρα και είναι τοποθετημένο πάνω σε ημικυκλική βάση που ακολουθεί τον κανόνα της χρυσής τομής.

«Φέρνουμε την τέχνη στον δημόσιο ανοιχτό χώρο και στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αλλάζουμε τα δεδομένα,  αλλάζουμε τις πόλεις, αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του τοπίου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που  παρακολούθησε από κοντά  και συνομίλησε  μέσω skype με τον δρ. Λυγερό που  επέβλεπε την εγκατάσταση του έργου.  « Η τέχνη σε δημόσιο ανοιχτό χώρο δεν υπήρχε στις πόλεις μας. Είναι κάτι καινούργιο για τη Θεσσαλία. Δίνουμε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους,   δίνουμε την δυνατότητα στους πολίτες να  μετέχουν στην ανοιχτή   δημόσια συζήτηση  και να εκφραστούν.

Η  Τέχνη στο δημόσιο χώρο, εκτός από ένα μέσο έκφρασης  ιδεών και συναισθημάτων του δημιουργού, αποτελεί παράλληλα και ένα μέσο επικοινωνίας, όπου οι θεατές-πολίτες γίνονται κοινωνοί του έργου του καλλιτέχνη και συνομιλούν μαζί του.

Στη Λάρισα, στα Φάρσαλα  και στην Πύλη  Τρικάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει  και εγκαθιστά συνολικά 9 γλυπτά. Ευχαριστώ τον δρ. Νίκο Λυγερό για την πρωτότυπη σύλληψη και την τρισδιάστατη επεξεργασία του πολυκυκλικού δεσμού, τον  γλύπτη Μιλτιάδη Τζιότζιο και  στο πρόσωπο της κ. Στέλλας Παπαχατζή  τους δωρητές.

Το γλυπτό συμβολίζει τον αέναο κύκλο  και την εξέλιξη της ζωής: Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες και τα διδάγματα του παρελθόντος, σχεδιάζουμε και δρούμε στο παρόν για να δημιουργήσουμε  και να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κυκλικός κόμβος που έγινε Πολυκυκλικός Δεσμός

Η  Ομάδα Έργου, σημειώνει: «Η νέα χρονιά σηματοδότησε την έλευση ενός  ακόμη εντυπωσιακού γλυπτού να κοσμεί έναν από τους κυκλικούς κόμβους της Λάρισας. Πρόκειται για τον Πολυκυκλικό Δεσμό, βασισμένο στην ιδέα του στρατηγικού αναλυτή  Νίκου Λυγερού. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μιλτιάδης Τζιότζιος στο εργαστήριο και σε συνεργασία του Πάρη Λουντρούδη μετά από αίτηση του Μακεδονικού Συνδέσμου Ελληνιστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με χορηγία του ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ. με έδρα τον Πλαταμώνα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η φιλοσοφική ιδέα ξεκίνησε από το μπουκάλι του Γερμανού μαθηματικού Felix Klein. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι απλώς μία εφαρμογή από το μπουκάλι του Klein, ούτε από τη λωρίδα του Möbius  ή τη θεωρία των πεπερασμένων στοιχείων του John Argyris. Είναι μία επέκταση και διπλή περιστροφή που μας οδηγεί στην πολυκυκλικότητα, μία πολλαπλότητα στο Χρόνο που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν, να διδαχθούμε από τους νεκρούς που έχουμε στις βιβλιοθήκες μας και τα μουσεία μας, που για μας δεν έχουν φύγει χάρη στο όμορφο ίχνος τους.

Στη συνέχεια, ενεργώντας με στρατηγικές επιλογές αφήνουμε Έργο για τους αγέννητους και έτσι έχουμε δημιουργήσει τον ισχυρό Δεσμό για την Αγάπη της Ανθρωπότητας. Έτσι έχουμε μαζί μας τους νεκρούς, τους ζωντανούς και τους αγέννητους ανθρώπους που αποτελούν την Ανθρωπότητα, σύμφωνα με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων της, όπως τα επινόησε και κατέγραψε ο Νίκος Λυγερός.

Τον αρχικό ενθουσιασμό από την ιδέα διαδέχτηκε η δυσκολία της ανάλυσης του τρισδιάστατου γλυπτού. Από την τεχνική ανάλυση εξαρτήθηκε ο σχεδιασμός της εσωτερικής δομής που θα έπρεπε να στηθεί έτσι ώστε να αντέξει ένα βάρος 800 Kg και να προσδώσει την απαραίτητη σταθερότητα στην κατασκευή.

Πρόκειται για σκελετό που συγχρόνως αποτελεί το υπόστρωμα όπου τοποθετήθηκαν τα μεταλλικά φύλλα ώστε να φτάσουμε στην τελική εικόνα.   Η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη μεταλλική μακέτα που δημιούργησε ο Μιλτιάδης Τζιότζιος σε κλίμακα 1/10 που παρουσιάστηκε στην ειδική τριμελή Επιτροπή που συνέστησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τους : 1) Παντελή Τσάτση,  manager έργων τέχνης, ιδρυτή & καλλιτεχνικό δ/ντή της Art Thessaloniki International Contempotaty Art Fair,  2) Σοφία Παπαδοπούλου (Σάνια Παπά) ιστορικό τέχνης, καθηγήτρια Σχολής Καλών τεχνών ΑΠΘ και 3) Δημήτρη Ξόνογλου, εικαστικό καλλιτέχνη, καθηγητή αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Οι πρώτες δυσκολίες φάνηκαν από τη μακέτα κιόλας.

Ο   Μιλτιάδης Τζιότζιος σε άψογη συνεργασία με τον Πάρη Λουντρούδη και τον δημιουργό της Ιδέας Νίκο Λυγερό   έφτασαν στο κορυφαίο αποτέλεσμα  που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες (38ο -40ο) κατά τον χρόνο κατασκευής του, η δυσκαμψία των μεταλλικών φύλλων (συγχρόνως κοίλα και κυρτά)  πρόσθεταν δυσχέρειες που με το μεράκι και την αγάπη για το Έργο ξεπεράστηκαν με επιτυχία.

Ο Μακεδονικός Σύνδεσμος έδωσε ένα όμορφο στίγμα της Αγάπης του για την Ελλάδα. Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη που παραχώρησε ένα τόσο σημαντικό κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λάρισας από Αθήνα και μπροστά στο εμπορικό κέντρο  Fashion City Outlet».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV