Connect with us

Επικαιρότητα

Εγκατάσταση Αναγέννησης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων επισκέφθηκε ο Πατούλης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Επίσκεψη Πατούλη σε μονάδα ανακύκλωσης λιπανικών ελαίων

Για το έργο και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος  Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις συμβεβλημένης μονάδας αναγέννησης λιπαντικών στον Ασπρόπυργο.

Κατά την ξενάγηση στη μονάδα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου  συστήματος επεξεργασίας, το οποίο ξαναδίνει ζωή στα απόβλητα λιπαντικά έλαια και τα επιστρέφει αναγεννημένα προς χρήση, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία. Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργασιών με εταιρείες Λιπαντικών, για τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και αναγέννηση των αποβλήτων λιπαντικών, το οποίο αποτελεί την επιτομή του νέου μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας.

Η ορθή διαχείριση των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), μέσα από τη συλλογή, την αναγέννηση και την επαναχρησιμοποίηση, συμβάλλει καταλυτικά στην προστασία του Περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, καθώς τα ΑΛΕ είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό υλικό.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, υπερκάλυψε για άλλη μία χρονιά τόσο το στόχο που είχε τεθεί για συλλογή (70% των παραγόμενων αποβλήτων λιπαντικών) σε ποσοστό 102% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 24.600 τόνων), όσο και το στόχο της αναγέννησής τους (80% του όγκου συλλογής) σε ποσοστό 127% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 19.700 τόνων).

Η πανευρωπαϊκή «πρωτιά» της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναγνωρίστηκε από το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 160 οργανώσεις-μέλη σε περισσότερες από 35 χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Στη σημερινή μας επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΝΔΙΑΛΕ εδώ στον Ασπρόπυργο, είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να παρακολουθήσουμε από κοντά την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των λιπαντικών αποβλήτων.

Πρόκειται για μία καινοτόμο και πρωτοποριακή μέθοδο με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη, η οποία αποτελεί πρότυπο σωστής διαχείρισης των αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως οι δυνατότητες του επιχειρείν στην Αττική μας, έχουν μεγάλο εύρος και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών.

Ως Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο και του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Αττική προκειμένου να περάσουμε σ’ ένα νέο σύγχρονο τρόπο ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, θα στηρίζουμε έμπρακτα κάθε επιχείρηση και πρωτοβουλία που είναι προς αυτή την κατεύθυνση και έχει αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπως διαπιστώσαμε, κατά τη σημερινή μας επίσκεψη, η διαδικασία ανακύκλωσης γίνεται με άρτιο και άριστο τρόπο, όπως άλλωστε πιστοποιούν και οι διεθνείς αναγνωρίσεις καθώς και οι διακρίσεις στη συγκεκριμένη μονάδα.  Πιστεύω πως αυτός ο πρότυπος τρόπος διαχείρισης αποτελεί πρόκριμα και ισχυρό κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να διεκδικήσουμε και άλλες πρωτιές στον τομέα αυτό και όλοι μαζί να κερδίσουμε το δύσκολο στοίχημα της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των αποβλήτων.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ όλους εκείνους οι οποίοι συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ελπίδας ότι όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και να οδηγήσουμε την Αττική στην ανάπτυξη. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους και θα συνδράμουμε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΠΑΝ) Δ. Κονταξής δήλωσε:

«Η πανευρωπαϊκή πρωτιά της ΕΝΔΙΑΛΕ δείχνει το δρόμο. Η Κυκλική Οικονομία μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης για τη χώρα, με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση, με τη θεσμική στήριξη της Πολιτείας και τη συνεργασία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων ώστε τα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., Γ. Δεληγιώργης δήλωσε:

«Είχαμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και να τον ενημερώσουμε αναλυτικά για το σημαντικό έργο του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ.

Ο κ. Περιφερειάρχης, εδώ μαζί μας, είχε την ευκαιρία να δει από «πρώτο χέρι» όλη τη διαδικασία της ανακύκλωσης απόβλητων λιπαντικών, δραστηριότητα στην οποία η Ελλάδα επιτυγχάνει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Συνεχίζουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα για να επιτύχουμε ακόμη υψηλότερα αποτελέσματα, με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία υπό τη διοίκηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη έχει ως βασική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LPC, Μ. Μπαντής δήλωσε:

«Ως περήφανο μέλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, καλωσορίσαμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και είχαμε την ευκαιρία να τον ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις της LPC. Εδώ όπου με ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σύστημα επεξεργασίας, το λάδι κύκλο κάνει. Το  χρησιμοποιημένο και επικίνδυνο τοξικό απόβλητο ξαναπαίρνει ζωή, με οφέλη για όλους.  Εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και πολύτιμο συνάλλαγμα, προστατεύοντας το περιβάλλον  και ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση.»

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum για τα έργα υποδομών.

Τα επόμενα έργα θα είναι σιδηροδρομικά

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η επόμενη γενιά έργων είναι τα σιδηροδρομικά και αναφερόμενος στις συνδυασμένες μεταφορές και τα logistics, τόνισε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει, εάν το λιμάνι της δεν είναι συνδεδεμένο με το σιδηρόδρομο και με ένα σύγχρονο δρόμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε ανάδοχο για τη σύνδεση της έκτης προβλήτας με την ΠΑΘΕ, ένα έργο που συζητάμε σε αυτή την πόλη 15 χρόνια και ποτέ δεν ολοκληρώνεται, ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ» είπε και πρόσθεσε:

«Επίσης εντός του 2021 ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπολειπόμενα τρία χιλιόμετρα σιδηροδρομικά με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση αυτή, αφού θα διαχειριστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ περίπου 70 δισ. ευρώ και τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πολύ μεγάλα projects υποδομών και μεταφορών.

Τα εμβληματικά έργα

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεγάλα εμβληματικά έργα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προχωρά η κυβέρνηση, με πρώτο το Flyover της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Αλλά και έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του Μετρό της Αθήνας, το βόρειο τμήμα του Ε65 και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις:

Πρώτον, για την οδική ασφάλεια, όπου εντός του μήνα υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ για έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα.

Δεύτερον και αυτό όπως επισήμανε καθίσταται επίκαιρο λόγω κλιματικής αλλαγής και καθώς ο Ιανός «επισκέπτεται» τη χώρα, την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης εντός του μήνα, ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνολικό ύψος 750 εκ ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, αρκετούς μήνες πριν τη σύμβαση με τη Fraport.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην Πατρών- Πύργου, τον ΒΟΑΚ, τον Ε65, και φυσικά στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι κάποτε πρέπει ορισμένα ζητήματα τεχνοκρατικά να αποπολιτικοποιηθούν και να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στους βασικούς άξονες για τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία δεν είναι μπλε, κόκκινα ή πράσινα, αλλά ανήκουν σε όλους τους Έλληνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Ξεκινά το πρόγραμμα υλοποίησης έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στον ρόλο των μεταφορών και των υποδομών ως εργαλείων ανάπτυξης επικεντρώθηκε το ομώνυμο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Προσπάθεια για “επιτάχυνση” έργων αξίας 13 δισ.ευρώ

Την ανάδειξη αναδόχου για τη σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ εντός του Δεκεμβρίου, ενός έργου 70 εκατ.ευρώ, προανήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας επίσης πως εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για να συνδεθούν και τα υπoλοιπόμενα 3 σιδηροδρομικά χλμ. με το λιμάνι της πόλης. Τόνισε μάλιστα πως δε νοείται να παίξει τον ρόλο που πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της ως gateway port για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν δεν είναι συνδεδεμένη με τον σιδηρόδρομο και έναν σύγχρονο δρόμο.

«Είναι αστείο να μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της χωρίς σιδηρόδρομο» είπε. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως είναι κοινή παραδοχή του τεχνικού κόσμου πως η επόμενη γενιά των έργων θα είναι τα σιδηροδρομικά, καθώς τα μεγάλα οδικά έργα έκλεισαν τον κύκλο τους.

Τέλος τόνισε πως γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν, να σχεδιασθούν και να αρχίσουν να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται μια σειρά μεγάλων, εμβληματικών έργων, περίπου 13 δισ.ευρώ.

Νίκος Παππάς: Απαραίτητη η επιτάχυνση των έργων

Την επιτάχυνση των έργων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο βουλευτής του και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως η κριτική αφορά κυρίως τα χρονοδιαγράμματα. Τόνισε δε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο γίνεται αυτό τον καιρό μεγάλη συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει στην «καρδιά» και στη φιλοσοφία του τον άξονα των μεταφορών και των υποδομών.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις υποδομές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, σημείωσε πως υπάρχει στασιμότητα στην εκτέλεση των έργων, ενώ τόνισε πως μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η ανεπάρκεια των δημόσιων υποδομών. Πρότεινε δε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει στις δημόσιες και κοινωνικές υποδομές. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους» ανέφερε.

Fraport: Έως τα τέλη του 2020 ολοκληρώνονται έργα αξίας 90 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Alexander Zinell, CEO της εταιρείας, σημειώνοντας πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης υλοποιήθηκαν έργα κόστους 90 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους. «Το καλοκαίρι παραδόθηκαν τα 11 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειριζόμαστε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραδοθούν και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, της Κω και της Σαντορίνης. Για το 2021 υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να ταξιδεύουμε με τα υγειονομικά μέτρα και με ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Zinell.

Υπέρμαχος της ένταξης σιδηροδρομικών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Φίλιππος Τσαλίδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία μέσα στο 2019 μετακίνησε 20 εκατ. επιβάτες και 1.400.000 τόνους αγαθών. «Έρχονται 5 νέα τρένα στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το πρώτο από αυτά θα κάνει το παρθενικό εμπορικό του δρομολόγιο στις 25 Μαρτίου του 2021. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη αποκτά μέχρι το τέλος του έτους μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης τραίνων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσαλίδης.

Για την ανάμειξη της πολιτικής στα έργα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, ο οποίος, κάνοντας λόγο για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε πως η εταιρεία θα αναμένει την απόφαση επί της σχετικής αιτήσεως ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ δεσμεύτηκε πως η Αττικό Μετρό δουλεύει για να τελειώσει το έργο το 2023.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Αθανάσιος Λιάγκος, υπογράμμισε πως το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ εκτός από την 6η προβλήτα, πραγματοποιείται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, αναβάθμιση του επιβατικού σταθμού, ενώ θα υπάρξει σύντομα ακτοπλοϊκή σύνδεση με Λήμνο-Χίο-Σάμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γεωργιάδης: Προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις παρά την ύφεση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Στη πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτές προχωρούν παρά το “χειρόφρενο” που επέφερε η ύφεση λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο διαγωνισμό για το “Ελ. Βενιζέλος”, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας, το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και το Ελληνικό.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού είναι τα εξής:

  • Οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά με μόνη εξαίρεση το διαγωνισμό για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος σταμάτησε εκ μέρους της Κυβέρνησης διότι κρίθηκε πως η εποχή δεν ήταν κατάλληλη.
  • Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ προχωρά σε πολύ καλό κλίμα.
  • Την μεθεπόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ελλάδα μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
  • Σήμερα συνεδριάζει το ΣτΕ για το Ελληνικό για να αποφανθεί επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί και είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να εισέλθει στην τελική του φάση με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να προχωρά στην αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς και κατόπιν – πιθανότατα – στην ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Αυτή η εξέλιξη θα «ξεκλειδώσει» τη μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΛΑΜΔΑ έως το τέλος του 2020 για να ακολουθήσει η έναρξη της κατασκευής του καζίνο, των ξενοδοχείων και των κατοικιών ώστε σε τρία χρόνια να μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες αυτή τη μαγευτική τοποθεσία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα