Στις αρχές Ιουνίου πρόκειται τελικά να μπει στην πρίζα η μονάδα «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» μικτής ισχύος 877 MW των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με τις δοκιμές που γίνονται να δείχνουν πως όλα είναι «έτοιμα».
Μάλιστα, τα εγκαίνια λειτουργίας της μονάδας συμπίπτουν με τη θερινή περίοδο, διάστημα το οποίο αποτελεί πρόκληση καθώς το καλοκαίρι είναι που καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες όταν μειώνεται η απόδοση των φωτοβολταϊκών.
Πρόκειται για μια επένδυση που άγγιξε τα 375 εκατ. ευρώ και η μονάδα σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ μελλοντικά προβλέπεται να έχει έναν συνδυασμό του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου μαζί με υδρογόνο.
Η λειτουργία της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή, ενώ το project έχει και γεωστρατηγικές προεκτάσεις.
Παράλληλα, την περίοδο κατασκευής της, δηλαδή από τις αρχές του φθινοπώρου 2022 μέχρι και σήμερα απασχολήθηκαν περίπου 600 εργαζόμενοι. Με την παράδοση της αναμένεται να έχει μόνιμο προσωπικό περί τα 50 άτομα, τα οποία έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, καθώς την αρχή έκανε η μονάδα της Metlen που κατασκευάστηκε στη Βοιωτία.
Τα χαρακτηριστικά της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής»
Η βασική τεχνολογία της μονάδας προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατ. τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Ειδικότερα, θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.
«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL-class gas turbine, SGT5-9000HL.
Ανάμεσα σε άλλα, η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» περιλαμβάνει:
-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv
-Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
-Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
-Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
-Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
-Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.α.
Σημειώνεται ότι η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύχθηκαν στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας