Newsroom

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου θα εγκαινιάσει αύριο Παρασκευή , στις 10 π.μ., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η επίσημη παρουσίαση των εργασιών στο πλαίσιο της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, αλλά και της περιοδικής έκθεσης «Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος. Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών», που διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στις 13:00.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου, ένα από τα παλαιότερα μουσειακά κτήρια της Ελλάδας, άρχισε να οικοδομείται το 1904-1906 και 1909-1911, ενώ μεταγενέστερες επεμβάσεις και επεκτάσεις τις δεκαετίες του ’30 και του ’70 του έδωσαν τη σημερινή του μορφή. Η κακή κτηριακή κατάσταση του ιστορικού Μουσείου, ως αποτέλεσμα των ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών στη Δήλο, κατέστησε απαραίτητη την εκ βάθρων συντήρηση του κελύφους του, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) και ΕΣΠΑ 2021-2027 (Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο») Πράξης «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο».

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, η ΕΦΑ Κυκλάδων μερίμνησε για τη ριζική ανακαίνιση των αιθουσών της έκθεσης, ενώ παράλληλα εκσυγχρονίστηκαν οι αποθήκες και οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και εξοπλίστηκε σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Παρεμβάσεις αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου. Στη βάση του υφιστάμενου μουσειολογικού σχεδιασμού, αντικαταστάθηκαν οι γερασμένες και με στατικά προβλήματα προθήκες, προστέθηκε εποπτικό υλικό, τοποθετήθηκαν σύγχρονα φωτιστικά σώματα στις αίθουσες, ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, όπως λ.χ. τους περίφημους Λέοντες της Νάξου, η αίθουσα των οποίων αναβαθμίστηκε με την τοποθέτηση εποπτικού και ηχητικού υλικού. Στο ίδιο πλαίσιο, το επί δεκαετίες στερεωμένο με ικριώματα άγαλμα του Γάιου Οφέλιου Φέρρου, έργο του 2ου/1ου αι. π.Χ. που αντιγράφει πραξιτελικά πρότυπα, αποδόθηκε και πάλι στο κοινό συντηρημένο και αποκατεστημένο, έργο που υλοποιήθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Με το πρόγραμμα «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο» πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και εργασίες σχετικές με την ανάδειξη και προστασία επιλεγμένων μνημείων στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου: Εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες μερικής αναστήλωσης και ανάδειξης του ναού του Απόλλωνα και της Παλαίστρας του Γρανίτη, επίσης οι μελέτες συντήρησης των προαναφερθέντων μνημείων, καθώς και της οικίας του Διαδουμένου. Η αποκατάσταση των τριών μνημείων και της περιοχής του Ιερού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2027.

Στο ίδιο πλαίσιο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε μελέτη διαμόρφωσης διαδρομής ΑμΕΑ που υλοποιείται και προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης σε εμβληματικά μνημεία της Δήλου, όπως το αρχαίο της Θέατρο. Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον χώρο της Δήλου, δίπλα σε όσες έγιναν στο Μουσείο, προετοιμάζοντας τη μελλοντική επανέκθεσή του, στοχεύουν στην εξασφάλιση της προστασίας του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, παράλληλα με την αναβάθμιση της εμπειρίας ειδικού και επισκέπτη στον αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο.

Παράλληλα με την απόδοση στο κοινό του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, η ΕΦΑ Κυκλάδων παρουσιάζει και την περιοδική έκθεση «Δήλος – Ρήνεια – Μύκονος. Εικόνες από τα 150 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών» που συνδιοργανώνει με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τον Δήμο Μυκόνου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Με την ευκαιρία της επετείου των 150 ετών από την έναρξη των ανασκαφών στη Δήλο από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών αρχικά (1873) και στη συνέχεια από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, διοργανώνεται μια έκθεση που αντιστρέφει τη σχέση αρχαίου εκθέματος και συνοδευτικού εποπτικού υλικού, καθώς προβάλλει ως πρωταγωνιστές τις σπουδαίες φωτογραφίες τεκμηρίωσης των ανασκαφών, που αντλούνται από αρχεία κυρίως της Γαλλικής Σχολής Αθηνών αλλά και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα συνοδεύουν τις λήψεις που αφηγούνται τη μεγάλη αρχαιολογική περιπέτεια, η οποία συνεχίζεται και στις ημέρες μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV