Νίκος
Καραγιάννης

Εγκαινιάστηκε εχθές από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Στην τελετή έδωσαν το παρόν υπουργοί, βουλευτές και φορείς της περιοχής.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο κ.Τσίπρα, «είμαι ευτυχής που μπορώ ως πρωθυπουργός να εγκαινιάσω ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που αξίζει στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, στολίδι για την ευρύτερη περιοχή”. Επίσης ανακοίνως πως «κάναμε δεκτό αίτημα των κοινωνικών φορέων του νησιού να ονομάσουμε το νέο νοσοκομείο “Ξενοφώντας Γρηγόρης”. Ηταν ο γιατρός που υπηρέτησε τον τόπο με ανιδιοτέλεια και με αφοσίωση ήταν το στήριγμα όσων τον είχαν ανάγκη.

Το έργο ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Διαθέτει 123 κλίνες και είναι εξοπλισμένο με άρτιο και υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Ο τίτλος του έργου είναι «Μελέτη και κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας». Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 15.783m2. Το κτίριο αποτελείται από τέσσερα επίπεδα και έχει χωρητικότητα 123 κλίνες. Το έργο περιελάμβανε την προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού καθώς και την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής του συνόλου του έργου.

Επίσης περιελάμβανε την προμήθεια-εγκατάσταση του Ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου, εργασίας μέχρι τα όρια του οικοπέδου, σύνδεση με τα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, υδροδότησης και διάθεσης λυμάτων στον εγγύτερο εγκεκριμένο αποδέκτη.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε το 2011 και η σχετική σύμβαση κατασκευής έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2012 με αρχικό ορίζοντα τους 48 μήνες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Με ανακοίνωση του αντέδρασε ο βουλευτής Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος σημειώνει πως «Σε προεκλογική φιέστα μετατράπηκαν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Λευκάδας.
Ένα έργο που ξεκίνησε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2013, με στόχο να γίνει ένα νοσοκομείο πρότυπο με σωστές υπηρεσίες, με επαρκή αριθμό προσωπικού και νέες κλινικές που θα εξυπηρετεί τους πολίτες της Λευκάδας και των γύρω περιοχών. Αντ΄ αυτού παραδόθηκε το νέο κτίριο 15 ημέρες πριν τις εκλογές της 26 Μαΐου,
χωρίς σχεδιασμό, χωρίς συντονισμό, χωρίς οργανόγραμμα για τη σωστή και επαρκή λειτουργία του.

Ένα έργο που περιμέναμε με αγωνία όλοι οι Λευκαδίτες και αναμέναμε να λειτουργήσει στελεχωμένο και με τη δυνατότητα να προσφέρει αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.  Δυστυχώς κάτι τέτοιο σήμερα δεν συμβαίνει. Η επόμενη ημέρα των εγκαινίων δεν
ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών του νομού Λευκάδας. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για μια νέα εποχή στον τομέα της δημόσιας υγείας το νομού λόγω ενός νέου κτιρίου, όταν η υποστελέχωση ρίχνει βαριά τη σκιά της στο
εσωτερικό του. Για την πραγματική δημόσια υγεία στην Λευκάδα σήμερα δεν άλλαξε τίποτα.   Τα προβλήματα του παλαιού νοσοκομείου εξακολουθούν να υπάρχουν, αν και τα είχα επισημάνει δεκάδες φορές τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Λίγο πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να διοργανώνει ψηφοθηρικές προεκλογικές φιέστες, που θυμίζουν τα εγκαίνια που έγιναν, στο ανύπαρκτο, επί του
παρόντος, μετρό Θεσσαλονίκης, αδιαφορώντας για το αγαθό της  δημόσιας υγείας στο νομό Λευκάδας. Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί αντί να κόβουν κορδέλες ημιτελών έργων καλό θα ήταν πρωτίστως να είχαν φροντίσει για την άρτια στελέχωση του νέου νοσοκομείου Λευκάδας που θα εξασφάλιζε την υγεία των πολιτών, οι οποίοι χάνουν
ακόμα μια ευκαιρία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας τις οποίες δικαιούνται ως πολίτες ενός σύγχρονου και ευνομούμενου κράτους”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV