Newsroom

Εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο, ψηφιοποιημένο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, παρουσία του Υπουργού ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη.

Στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στεγάζονται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και το Νότιο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, που αποτελούν μία κρίσιμη εθνική υποδομή και θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας συνίσταται στην εγκατάσταση σύγχρονου λογισμικού, υπολογιστών και συστημάτων λεπτομερούς ψηφιακής απεικόνισης του δικτύου, για την παρακολούθηση, λειτουργία και έλεγχο του συνόλου του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κος Μανουσάκης, τόνισε πώς με το νέο Κέντρο Ελέγχου «ο ΑΔΜΗΕ αλλάζει σελίδα» καθότι το έργο σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της υφιστάμενης υποδομής σε ένα υπερσύγχρονο, ψηφιακό κέντρο με κομβικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς.

Χαρακτήρισε το 2020 ως έτος-σταθμό για τον Διαχειριστή, καθώς θα ξεκινήσει η λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης, θα συμβασιοποιηθεί η «μεγάλη» διασύνδεση καθώς και η διασύνδεση των Σποράδων μέσω Σκιάθου (για την οποία ο διαγωνισμός βρίσκεται σε τελικό στάδιο), θα ηλεκτριστούν τα καλώδια της Β΄Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (δηλαδή ο βρόχος Πάρου-Νάξου-Μυκόνου-Σύρου) και  θα ολοκληρωθεί ο λεγόμενος «Δυτικός Διάδρομος» Πελοποννήσου, που θα αποσυμφορήσει το κορεσμένο δίκτυο της περιοχής, δημιουργώντας χώρο για νέα ισχύ ΑΠΕ.

Ο κος Χατζηδάκης εξαίροντας τη σημασία και το έργο του ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον Διαχειριστή στην υλοποίηση του προγράμματος έργων στρατηγικής σημασίας που έχει δρομολογήσει, σχολιάζοντας  χαρακτηριστικά πώς «μόνο να κερδίσουμε έχουμε από την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ».

Σημειώνεται ότι πέραν του Κέντρου Ελέγχου στο Κρυονέρι, ο Διαχειριστής έχει προχωρήσει σε τεχνολογική αναβάθμιση των αντίστοιχων Κέντρων Ελέγχου σε Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχει την έδρα του και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο οποίο θα συμμετάσχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Ιταλία -όπως αποκαλύφθηκε σήμερα- ενώ γίνονται συζητήσεις προκειμένου να ενταχθούν και άλλες χώρες των Δυτ. Βαλκανίων όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Χατζηδάκης: Σημαντικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ στη λειτουργία του target model και την προστασία του περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης παρέστη στα σημερινά εγκαίνια, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας προς τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Κρυονέρι Αττικής, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι νέες υποδομές του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας –που ενσωματώνουν τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες- συνδέονται άρρηκτα με το νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, «ένα τοπίο στο οποίο θέλουμε να περάσουμε το ταχύτερο δυνατόν με το target model, που θα εισάγει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή».

Ο Υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στάθηκε σε τρεις παραμέτρους:

Πρώτον, στην παράμετρο της τεχνολογικής προόδου που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στο νέο Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας, το οποίο εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Διαχειριστή και θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στο target model, που απαιτεί μια πιο σύνθετη λειτουργία σε επίπεδο παρακολούθησης του συστήματος.

Δεύτερον, στην παράμετρο της σύζευξης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος  Χατζηδάκης έκανε ειδική μνεία στην επιτυχία της χώρας να ιδρυθεί το Περιφερειακό Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ώστε η συμπρωτεύουσα να γίνει το κέντρο της ενεργειακής συνεργασίας με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τρίτον, στην παράμετρο της περιβαλλοντικής προστασίας, που συνδέεται με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, «μιλώντας για το περιβάλλον, αναφέρομαι στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών.

Διότι κάθε χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι δίνουμε 700-800 εκατ. ευρώ στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Όχι μόνο θα εξοικονομούμε πάρα πολλά χρήματα εάν γίνουν αυτές οι διασυνδέσεις που θα αποσβεστούν πολύ γρήγορα, αλλά κυρίως δεν θα έχουμε τη σημερινή περιβαλλοντική επιβάρυνση με τους λειτουργούντες σταθμούς στην Κρήτη και στα υπόλοιπα νησιά.

Γι’ αυτό το λόγο θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ για την επιτάχυνση της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά μας γιατί μόνο να κερδίσουμε έχουμε».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV