Νίκος
Καραγιάννης

Εγκαινιάστηκε πριν απο λίγο παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη η πρώτη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων  στην Κοζάνη. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα που αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας καθώς θα δέχεται τα στερεά απόβλητα όλη της Δυτικής Μακεδονίας και επιπλέον από την πόλη της Βέροιας.

Η μεγάλη επιτυχία οφείλεται ουσιαστικά στην συμπόρευση της τοπικής κοινωνίας, των φορέων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ειδικής Γραμματέίας ΣΔΙΤ και των Υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας-Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ξεπεραστούν προβλήματα και να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο που δίνει δραστική λύση  στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας: «Xαίρομαι που ένα τέτοιο έργο μπαίνει σε λειτουργία. Τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας που μέσα από μία μακρά περίοδο προετοιμασίας και κατασκευής, στήριξαν το έργο».

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Μπόμπολας είπε ότι είναι ένα έργο ιδιαίτερο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και μάλιστα με ΣΔΙΤ, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστέρηση και εδώ και 25 μέρες λειτουργεί. Σημείωσε πως η ΗΛΕΚΤΩΡ επένδυσε 17 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια και είπε «Επενδύουμε μακρόπνοα, κατασκευάζουμε υποδομές, δημιουργούμε ελληνική τεχνογνωσία δοκιμασμένη επιτυχώς στην παγκόσμια αγορά με ελληνικούς μηχανικούς. Η διαχείριση απορριμμάτων είναι δείγμα πολιτισμού, εύχομαι η Δυτική Μακεδονία να αποτελέσει παράδειγμα.»

Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε από: 17εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια της ΗΛΕΚΤΩΡ, 12,7 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, 12,7 εκατ. ευρώ της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, 5,6 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. «Το έργο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν ήταν σε απόλυτη ταύτιση και πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Σε έναν τομέα που έχουμε καθυστερήσει δραματικά, η υλοποίηση των έργων έχει να κάνει με το ποιος έχει τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει πραγματικά», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των δήμων, η απόφασή τους να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και ενότητα, επέλεξαν τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το έργο».

Επίσης αναφέρθηκε στη συμβολή «της εξαιρετικά αξιόπιστης εταιρείας, η οποία ανέλαβε το ρίσκο και διαθέτει την τεχνολογία και τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους έγινε όλη η διαδικασία του ΣΔΙΤ, που παρακολουθήσαμε στενά στο υπουργείο Οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στους όρους της σύμβασης».

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο «ήταν διαδημοτικό, με σημαντική υποστήριξη, πολύ ώριμο από άποψης σύμβασης, προετοιμασίας από το ΥΠΟΙΚ, είχε περάσει όλες τις διαδικασίες ελέγχων, χρηματοδοτικά πολύ ώριμο, και ο τρόπος αποπληρωμής του διαμόρφωνε ένα πλαίσιο δίκαιης συμβολής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας».

Τέλος, ιδιαίτερες αναφορές έκανε στον κ Νίκο Ματζούφα γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, τον κ. Ευάγγελο Καπετάνιο εκ΄ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον δήμαρχο Κοζάνης Κώστα Ιωαννίδη, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ μεγάλο βήμα», και επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΕΣΔΑ.

«Το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε:  «το έργο που εγκαινιάστηκε αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και μπορεί να επιτελέσει υψηλούς βαθμούς ανάκτησης, αλλά και να ικανοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες».

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί από το μοντέλο υγειονομικής ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση, ενώ έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωσης κατατέθηκε την Τετάρτη στην επιτροπή της βουλής.

Όπως έκανε γνωστό, σήμερα στη χώρα όσον αφορά τα απόβλητα το 81% διατίθεται στην Ταφή, χάνοντας τους αντίστοιχους πόρους από την οικονομία, ενώ μόλις το 16% διατίθεται για ανακύκλωση και για 3% κομποστοποίηση, ενώ οι στόχοι είναι στο 50% ανάκτησης ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.  

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεφεύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή  μέχρι το 2007 και μπαίνουμε στη βιομηχανική επανάσταση και τον αυτοματισμό, που όμως πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία του 21ου αιώνα», ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, «αξιοποιούμε όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με τη συγκεκριμένη μονάδα και ταυτόχρονα ανοίγουμε τον δρόμο στην κυκλική οικονομία».

Όπως ανέφερε, «η συγκεκριμένη μονάδα έχει την τεχνολογική επάρκεια να προσαρμοστεί στην ανάκτηση υλικών και από τα ρεύματα τις ανακύκλωσης και των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που είναι υποχρέωση της χώρας». Ενώ όπως έκανε γνωστό, πρόκειται να συζητηθούν τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης σε σχετικές ημερίδες σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα.

Ο ιδιωτικός τομέας και τα ΣΔΙΤ να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για την κοινωνία. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε αύξηση της εργασίας, τροφοδότηση της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος. Συμπεράσματα για τη συνεργασία με τον Ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα και για τη μείωση των ενδιάμεσων κοστολογίων. 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV