Connect with us

Σιδηρόδρομοι

Εγκαινιάστηκε η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπρεπε να περάσουν 9 ολόκληρα χρόνια για να δούμε να σφυρίζει το τρένο στη δυτική Κορινθία και την Αχαϊα και συνολικά 14 από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα αναβάθμισης. Ήταν Ιούνιος του 2006, όταν ανοίγοντας η νέα διπλή γραμμή μέχρι την Κόρινθο, έκλεινε η υπόλοιπη μετρική γραμμή μέχρι το Ρίο για να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισης.

Από τότε είδαμε πολλές φορές την αναγγελία της επαναλειτουργίας του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Αίγιο που ήταν το πρώτο μεγάλο τμήμα. Οι εργολαβίες του 2007 ξεκίνησαν και δεν ευτύχησαν και ήρθε από την ΕΡΓΟΣΕ η λεγόμενη “εργολαβία-σκούπα” το 2013 για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί. Από την διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχος του έργου των 273εκατ.ευρώ, ανακηρύσσεται η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΞΑΝΘΑΚΗΣ-THALES με ποσοστό έκπτωσης 48,86%.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής με αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες. Φυσικά, κατά τη διάρκεια κατασκευής προέκυψαν όλες οι κακοδαιμονίες που κατατρέχουν τα ελληνικά δημόσια έργα. Απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά ευρήματα, λανθασμένες μελέτες έφερναν την μία καθυστέρηση μετά την άλλη και αυτό συνετέλεσε στο να πάει πίσω η παράδοση της νέας γραμμής.

Πρώτο σημάδι για την ολοκλήρωση του έργου έρχεται τον Απρίλιο του 2019, όταν γίνεται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο παρουσία του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη με την υπόσχεση πως η γραμμή θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται και φτάνουμε στην 22α Ιουνίου, καταληκτική ημέρα λειτουργίας της γραμμής από την Κομισίον.

Νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας το τρένο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια το τρένο περνά από τις περιοχές του Ξυλοκάστρου, του Διακοπτού, της Ακράτας για να φτάσει πανηγυρικά στο Αίγιο.

Τα εγκαίνια

Το έργο πριν από λίγο εγκαινίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα οδικής προσβασιμότητας των σταθμών. “Το σημαντικό είναι ότι ένα έργο που είχε πάρει επικίνδυνη τροπή, τελικά ολοκληρώθηκε αισίως. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής διόρθωσης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που υπολείπονταν μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων, το οποίο τηρήθηκε απολύτως. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι το έργο αυτό, είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρις στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια, στην ακόμα πιο καθοριστική περίοδο για την κατασκευή του, από το ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, Γενικός Διευθυντής έργων υποδομής της Μυτιληναίος σημείωσε πως “Σήμερα είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατι παραδίδουμε ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης φιλικο στο περιβάλλον. Ειμαι υπερηφανος για αυτο το έργο το αναλαβαμε το 2014 εν μεσω κρίσης αλλα πέσαμε πανω στην κρίση και σημερα παραδίδεται εμπρόθεσμα στην κυκλοφορια η γραμμη μετά απο 10 και πλέον χρονια”.

Αναφερόμενος στον υπουργό, σημείωσε πως μετά και τις θεσμικές παρεμβάσεις τα έργα θα είναι στο κέντρο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Μίλησε επίσης για τη νέα επειχηρησιακή μονάδα της Μυτιληναίος που κινείται στο πρόγραμμα έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Στη νέα διπλή γραμμή μπορούν να αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα κατά τόπους. Προς το παρόν η νέα γραμμή δεν διαθέτει ηλεκτροκίνηση. Η σχετική εργολαβία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα (με ανάδοχο και πάλι την εταιρεία Μυτιληναίος) και μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί.

Στα συνολικά 71χλμ λειτουργούν 3 Σταθμοί (Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου) και 6 Στάσεις (Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης), ενώ το τρένο συνδέεται με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων στο Διακοπτό.

Λόγω της απουσίας ηλεκτροκίνησης το δρομολόγιο “σπάει” στα δύο. Το τρένο ξεκινά από τον Πειραιά με τα ηλεκτροκίνητα Desiro (τα τρένα με την μωβ απόχρωση) και μόλις φτάνει στο Κιάτο περιμένει το ντιζελοκίνητο Rail Bus. Από εκεί γίνεται μετεπιβίβαση και μετά από 5-6 λεπτά ξεκινά προς Αίγιο. Με τον αντίστροφο τρόπο γίνεται το δρομολόγιο από το Αίγιο. Σε τρία δρομολόγια θα υπάρχει σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Στην τελική του μορφή το υπεραστικό ηλεκτροκίνητο τρένο θα φτάνει μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της Πάτρας με υπογειοποιημένα 5,1χλμ σε συνολικό χρόνο 110 λεπτών, δηλαδή σε 1 ώρα και 40 λεπτά (σε δρομολόγια express).

Δείτε video με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που μόλις εγκαινιάστηκε

Αντιδράσεις για τη νέα γραμμή Κιάτο-Αίγιο

Εν τω μεταξύ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κορινθίας Γ.Ψυχογιός, για την δρομολόγηση περισσότερων δρομολογίων “ώστε να λειτουργήσει πλήρως και ολοκληρωμένα η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Κιάτο – Αίγιο”.

Επίσης προβλήματα έχουν καταγραφεί στην πρόσβαση των σταθμών από τις πόλεις που εξυπηρετεί. Λόγω του γεγονότος της κατασκευής των σταθμών εκτός αστικού ιστού, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει σήμανση αλλά και επαρκής οδική πρόσβαση στους σταθμούς ενώ απουσιάζει και η σήμανση για όσους θέλουν να κατευθυνθούν σε αυτούς.

Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα οι σταθμοί δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο τοπικό αστικό ΚΤΕΛ για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

image_pdfimage_print

Σιδηρόδρομοι

Ικανοποίηση της ΠΕΔΜΕΔΕ για την εισαγωγή του ΒΙΜ στα έργα της ΕΡΓΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

BIM

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η ΠΕΔΜΕΔΕ για την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ να εντάξει το ΒΙΜ (Building Information Modelling) στις νέες κατασκευές της, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΕΔΜΕΔΕ συνεχάρη για αυτή την κίνηση τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, θέτοντας παράλληλα στη διάθεση της την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει από την ευρωπαϊκή της εμπειρία.

Να θυμίσουμε πως η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι η μοναδική ελληνική Οργάνωση μέλος της FIEC (European Construction Industry Federation), κοινωνικό εταίρο της Ε.Ε και όπως σημειώνεται, η ενσωμάτωση του ΒΙΜ στον κατασκευαστικ κλάδο αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα.

Επίσης υπογραμμίζεται πως η ΠΕΔΜΕΔΕ συμμετέχει σε 10 περίπου Διευρωπαϊκά Προγράμματα με κορυφαίο το Construction Blueprint, ένα έργο σταθμό 4 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στον Κατασκευαστικό κλάδο, στον προσδιορισμό και την καταγραφή των αναγκών του ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών σχημάτων και πεδίων κατάρτισης του τεχνικού κόσμου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες το ypodomes.com είχε αποκαλύψει την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ που ακολουθώντα το παράδειγμα της Αττικό Μετρό, αποφάσισε την εισαγωγή του ΒΙΜ στις από εδώ και έπειτα νέες μελέτες και έργα της. Πιο συγκεκριμένα, το ΒΙΜ εισάγεται στα νέα πολύ μεγάλα σιδηροδρομικά έργα όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Ρίο-Λιμάνι Πάτρας (με υπογειοποίηση 5,1χλμ), τις επεκτάσεις του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο, την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ποια είναι τα τρία μεγάλα σιδηροδρομικά 176 εκατ.ευρώ που δημοπρατούνται το Φθινόπωρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα 176 εκατ.ευρώ οδηγούνται προς δημοπράτηση από την ΕΡΓΟΣΕ. Ύστερα από την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με τις εκκρεμότητες που απομένουν) και της γραμμής Κιάτο-Αίγιο, τα νέα έργα αφορούν νέες και υφιστάμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι μέρος του νέου αφηγήματος της ΕΡΓΟΣΕ για έργα 693 εκατ.ευρώ που σας αποκάλυψε πρόσφατα το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020, τρία έργα.

Πρόκειται για το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, το έργο Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας και το έργο σηματοτόδητης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Τα τρία έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Πιο αναλυτικά:

Στην Αθήνα ενεργοποιείται η κατασκευή της Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην οποία περιλαμβάνεται και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό. Είναι ένα έργο κόστους 40εκατ.ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης του σταθμού.

Στη Θεσσαλία δημοπρατείται η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση- σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση-τηλεπικοινωνίες στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Στο έργο με κόστος 71εκατ.ευρώ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της γραμμής Λατομείο-ΒΙΠΕ-Σ.Σ. Βόλου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας δημοπρατείται το έργο σηματοδότησης και ETCS στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με συνολικό προϋπολισμό 65εκατ.ευρώ. Με το έργο ολοκληρώνεται η αναβάθμιση όλης της γραμμής που θεωρείται κρίσιμη για τη διασύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

Προς δημοπράτηση και η εργολαβία-σκούπα για τη γραμμή Αίγιο-Ρίο

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδηγείται στη Διαχεριστική Αρχή η πολυαναμενόμενη εργολαβία-σκούπα που θα θέσει σε λειτουργία τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται η επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεπικοινωνίες και σταθμοί και έχει κόστος 117εκατ.ευρώ.

Το έργο αυτό με την υλοποίηση του θα φέρει το ηλεκτροκίνητο τρένο κυριολεκτικά στην πόρτα της Πάτρας. Η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται το 2021 και η ολοκλήρωση του το 2025. Πλέον ως μοναδική εκκρεμότητα της γραμμής Αθήνα-Πάτρα, θα μένει η δημοπράτηση της γραμμής Ριο-Νέο Λιμάνι Πάτρας, με τις μελέτες να είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Σιδηροδρομική Εγνατία: Σε υλοποίηση νέος κλάδος σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Σύνδεση με την ΒΙΠΕ Κιλκίς ανακοίνωσε ο ΟΣΕ στα πλαίσια της στρατηγικής εξάπλωσης του μέσου στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε τη διακήρυξη της μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΠρΣιδηροδρομική σύνδεση ΒΙΠΕ Κιλκίςόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συνδεθεί η Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς με το υπόλοιπο
σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Η μελέτη προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2021 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και το έργο το οποίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης της ΒΙΠΕ Κιλκίς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

 

Πιο αναλυτικά:
-Βελτίωση εξυπηρέτησης της ΒΙΠΕ με εύκολη και γρήγορη μεταφορά των πρώτων υλών και εμπορευμάτων
-Αύξηση του εμπορευματικού έργου, διασυνδέσεις με Λιμάνια και με την υπόλοιπη Ευρώπη

Την σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το κύριο σιδηροδρομικό δρομολόγησε η διοίκηση του ΟΣΕ, μετά τις σχετικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε επισκεφθεί τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, και είχε διαπιστώσει την αναγκαιότητα του έργου.

Η συνδετήρια σιδηροδρομική γραμμή του ΒΙΠΕ Κιλκίς αποτελεί κλάδο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη και τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας εκτιμώμενου κόστους 1,3δισ.ευρώ.

Με τη συνδέση αυτή το ΒΙΠΕ Κιλκίς θα έχει πλέον πλήρης πρόσβαση στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά κυρίως στα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ενώ ανοίγει και η πρόσβαση προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης για τη βιομηχανική περιοχή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα