Connect with us

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Εγκαινιάστηκε η Κάτω Διάβαση Σιδηροδρομικών Γραμμών στη Νέα Μενεμένη Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκαν χτες τα εγκαίνια της υπόγειας σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, ενός σημαντικού έργου που αναμένεται να βελτιώσει αισθητά τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή και να αναβαθμίσει την ασφάλεια στην κίνηση των πεζών. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρέθεσε ομιλία κάνοντας μία αναδρομή στο ιστορικό υλοποίησης του έργου ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μελλοντικές παρεμβάσεις στρατηγικής σημασίας που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις συνδυασμένες μεταφορές. Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού: 

Καλημέρα σε όλους.

Είναι μία μέρα χαράς, η παράδοση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για τη Μενεμένη, για τους Αμπελοκήπους, για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο. Είναι προφανές, ότι αυτό είναι ένα έργο που αναβαθμίζει την περιοχή της Μενεμένης και των κατοίκων της. Πρέπει όμως, να δώσουμε με την ευκαιρία και μία εικόνα του τι θα γίνει στο μέλλον:

Τι έχουμε σχεδιάσει, ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και ποια θα ήταν η επιβάρυνση, αν οι δεσμεύσεις και το όραμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν περιλάμβαναν τέτοια έργα Υποδομών. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για τις Δυτικές Συνοικίες.

Με την αύξηση της κίνησης των εμπορικών μεταφορών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά, ότι αν δεν υπήρχε ένα ολιστικό σχέδιο, αν δεν υπήρχαν τέτοια έργα αναβάθμισης του αστικού ιστού στη δυτική πλευρά της πόλης, θα είχαμε μία πλήρη εγκατάλειψη των περιοχών αυτών. Και αντί να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, θα είχαμε περαιτέρω υποβάθμιση από αυτή που υπήρχε.

Τα τρένα και οι συρμοί θα είναι πια πολύ πιο τακτικοί και για τις επιβατικές μεταφορές κυρίως όμως για τις εμπορευματικές. Θα ήθελα να πω λοιπόν, ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό. Γενικότερα, η συντηρητική παράταξη παρότι το δόγμα της ήταν «ανήκουμε στη Δύση», τις δυτικές συνοικίες και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τις είχε εγκαταλελειμμένες. Είχε ένα πρόβλημα με τις Δυτικές Συνοικίες. Είναι ένα γεγονός αυτό. Αρκεί κανείς να κοιτάξει γύρω του. Αυτό είναι ένα έργο λοιπόν που η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2012.

Δημοπρατήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 όπως ήταν η τελευταία φουρνιά έργων που δημοπρατήθηκαν το Δεκέμβρη του 14 και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, κατατέθηκαν οι προσφορές, το Φεβρουάριο του 15. Δυστυχώς οι πόροι δεν είχαν εξασφαλιστεί. Ούτε ένα ευρώ. Ήταν μηδενικές οι δεσμεύσεις που υπήρχαν. Οι πόροι διασφαλίστηκαν -και αυτά είναι αδιαμφισβήτητα-, μπορεί ο δημοσιογραφικός κόσμος να ανατρέξει στις εγκρίσεις, -είναι ευτυχώς στη Διαύγεια αναρτημένες-, το 2017 που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Το 2016 υπεγράφη η σύμβαση και όπως γίνεται όταν κινούμαστε για τα έργα υποδομών στη λογική του παλαιοκομματισμού, έτσι και αυτό το έργο, δεν είχε σωστές μελέτες.

Τον Ιούλιο του 2016 υποβλήθηκε νέος φάκελος για να διορθώσει τις μελέτες όσον αφορά την κάτω διάβαση πεζών αλλά και το κομμάτι του οδικού δικτύου της κάτω διάβασης του δρόμου. Έκανε 6 μήνες να εγκριθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επομένως, το έργο παραδίδεται σήμερα. Παραλήφθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ προς χρήση στις 31 Οκτωβρίου, άρα να ζητήσουμε ένα συγνώμη για την καθυστέρηση μίας εβδομάδας και… 12 λεπτών που έκανα εγώ να έρθω, αντί στις 11:00, για την «καθυστέρηση» παράδοσης.

Πρέπει όμως να βγάλουμε και μερικά συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι όταν τα έργα δημοπρατούνται χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, έχουμε μερικούς μήνες καθυστέρηση, ή και μερικά χρόνια, αν δούμε δίπλα το Μετρό.

Δεύτερον, πρέπει να συντομεύσουν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί για έξι μήνες, τόσο στην κάτω διάβαση των πεζών όσο και στην κάτω οδική διάβαση δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις εργασίες.

Είναι έτσι και χειρότερα! (απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου)

Εσείς μιλούσατε Δήμαρχε μου πριν, δεν σας διέκοψα. Εγώ είμαι προκλητικός… αλλά λέω αλήθεια. Μπορεί αυτά να τα ελέγξει όποιος θέλει και από την διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ και από την Υπηρεσία.

Και είναι καλή η μέρα είναι καλό το κλίμα, δεν πειράζει κύριε Κυρίζογλου, εγώ σας αγαπάω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά θα λέμε αλήθειες.

Επίσης, μου έδωσε ο Δήμαρχος ένα φάκελο για μία πεζογέφυρα που χρήζει αντικατάστασης. Είναι 70 χρόνια γέφυρα αυτή που μου έδωσε. Είναι πεζογέφυρα και είναι δέσμευσή μας ότι θα υλοποιηθεί. Στους Αμπελόκηπους, από ότι με ενημέρωσε ο Δήμαρχος στους Αμπελόκηπους, είναι σε κακή κατάσταση, από κάτω διέρχονται, οδεύουν επτά σιδηροδρομικές γραμμές.

Πρέπει να γίνει μία σύγχρονη πεζογέφυρα με αναβατόρια, ανελκυστήρες, για να μπορούν οι κάτοικοι του Δήμου να διέρχονται. Με την ευκαιρία να πούμε ότι ξεκινάνε σύντομα οι εργασίες από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για το πάρκο και σε συνεργασία με την ισραηλινή κοινότητα, θα προχωρήσουμε για το μουσείο ολοκαυτώματος.

Το πιο σημαντικό όμως για την ευρύτερη περιοχή και για τα σιδηροδρομικά, είναι η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Ειδομένη. Έτσι, είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί είναι ένα μεγάλο βήμα, ένα πολύ μεγάλο βήμα για την σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας μας με την κεντρική Ευρώπη.

Είναι ένα δεύτερο μεγάλο βήμα μετά το σημερινό έργο, που εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο των συνδυασμένων μεταφορών, στο όραμα του Πρωθυπουργού, η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο των Βαλκανίων εμπορικό, οικονομικό, μεταφορικό και πολιτιστικό. Όπως είναι και δέσμευσή μας, να προχωρήσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις αστικές μεταφορές. Από δω θα περνάει ο προαστιακός για την Κατερίνη και τη Λάρισα.

Από δω όμως θα καταλήγει και στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό όπου θα υπάρχει ο σταθμός του μετρό που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία μέσα στο 2019. Και το λέω, για να μην υπάρχουν άλλες γκρίζες ζώνες στην πληροφόρηση των πολιτών. Και ο σταθμός του μετρό στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία, το τονίζουμε αυτό, μέσα στο 2019.

Για τον ΟΑΣΘ, μία που βλέπω εδώ τον πρόεδρο, θα έχουμε ξεχωριστές ανακοινώσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα γίνει σε τρεις φάσεις. Μία μέχρι την παράδοση του μετρό και τη λειτουργία του, μία μέχρι τη λειτουργία στην κεντρική γραμμή, και μία μετά για την επέκταση για Καλαμαριά.

Όπως είναι έτοιμα σε πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του έργου του μετρό στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης και για τη γραμμή προς αεροδρόμιο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι Δυτικές Συνοικίες δεν θα μείνουν εγκαταλελειμμένες -όπως ήταν τόσες δεκαετίες-, από αυτή την κυβέρνηση. Δεν θα μείνουν εγκαταλελειμμένες, όπως ήταν για δεκαετίες και οι αστικές μεταφορές και δεν θα επιβαρύνονται από τα νέα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί.

Λίγο πιο έξω θα ολοκληρωθεί και θα υλοποιηθεί σε λίγο το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο Γκόνου. Βλέπω εδώ τη ΓΑΙΑΟΣΕ, άρα θα έχουμε και νέο σιδηροδρομικό έργο για τη σύνδεσή του και προφανώς η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Μιας και οι εμπορικοί συρμοί δεν μπορούν να διέρχονται μέσα από τον αστικό ιστό πρέπει να γίνουν έργα – υποδομές σε άλλη λογική που δεν θα επιβαρύνουν τις αστικές περιοχές . Θέλω να κλείσω με δυο, αν θέλετε ακόμη, επισημάνσεις. Την μια που τη λέμε πάντα, ας διακόπτουν όσο θέλουν και ας λένε ότι θέλουν κάποιοι, τα έργα δεν ανήκουν σε καμία Κυβέρνηση σε κανέναν Υπουργό, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο, ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει.

Και το δεύτερο θα ήθελα με την ευκαιρία που είναι εδώ και ο Δήμαρχος ο αγαπητός μου φίλος κ. Κυρίζογλου και άλλοι της συντηρητικής παράταξης να μεταβιβάσουν σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ότι στην πλατεία που έγινε, δημιουργήθηκε και θα δοθεί στο Δήμο και στους πολίτες για χρήση, μπορεί η Εκκλησία μας να γιορτάζει και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Και να καλέσω τον εκλεκτό εκπρόσωπο της Εκκλησίας για να κάνει τον αγιασμό του έργου.

Δεν αποδομούνται ούτε τα ήθη ούτε τα έθιμα ούτε το θρησκευτικό αίσθημα κανενός. Αλλά η ιστορική συμφωνία που έγινε χθες μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου μας, δίνει και το στίγμα για το πού βαδίζει η σύγχρονη Ελλάδα και που η παλιά.

Ευχαριστώ πολύ.»

image_pdfimage_print

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Συμφωνία Υποδομών-Δήμου Πατρέων για τη διέλευση του τρένου μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Παράδοση του σωφρονιστικού καταστήματος Δράμας από τον Κώστα Καραμανλή

Συμφωνία είχαμε μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Πατρέων για το θέμα της χάραξης και διέλευσης νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων από το Ρίο μέχρι το Νέο λιμάνι της Πάτρας.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ Κώστα Καραμανλή και του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, συμφώνησαν στην υπόγεια χάραξη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της εφημερίδας Πελοποννήσου και το οποίο προβλέπει 5,16χλμ υπόγειας γραμμής η οποία θα ξεκινά από την οδό Κανελλοπούλου και θα καταλήγει στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως έγινε γνωστό από τον κ.Καραμανλή σε χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ.Πελετίδης ζήτησε επιπρόσθετη υπογειοποίηση 1,6χλμ στο τμήμα Ρίο-Κανελλοπούλου.

Ο υπουργός απάντησε στον Δήμαρχο Πατρέων πως αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα και έδωσε εντολή στην ΕΡΓΟΣΕ να διερευνήσει την πιθανότητα αυτή όμως δεν δεσμεύτηκε ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί καθώς θα πρέπει εκτός άλλων να βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια.

Όπως είπε ο Υπουργός αυτό είναι το ελάχιστο για την πόλη της Πάτρας, αλλά και το μέγιστο, που έχει καταφέρει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέχρι σήμερα, το  οποίο εκτιμήθηκε θετικά από το Δήμαρχο Πατρέων.

Τα κονδύλια για την υπόγεια διέλευση μήκους 5,16 χλμ (οδός Κανελλοπούλου – Αγ. Ανδρέας) όπως είπε ο κ. Καραμανλής έχουν διασφαλιστεί και το έργο θα προχωρήσει άμεσα. Συμφωνήθηκε να ανοίξει δίαυλος μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΕΡΓΟΣΕ και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία συζήτησης επί τεχνικών και χρηματοδοτικών θεμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε κοινή βούληση για την ικανοποίηση του αιτήματος του Πατραϊκού λαού, και σε αυτή τη βάση τόσο από τη μεριά του Δημάρχου όσο και από τη μεριά του κ. Υπουργού εκφράστηκε η βούληση για συνεργασία.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και τα έργα στο τμήμα από Ψαθόπυργο μέχρι το Ρίο, τα οποία είχαν διακοπεί. Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών έγινε ενημέρωση ότι τα έργα ξεκινούν πάλι και τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει θα επιλυθούν. Θα προχωρήσουν επίσης οι αναπλάσεις που έχει ζητήσει ο Δήμος Πατρέων στο Ρίο.

Όσον αφορά στην προέκταση του προαστιακού έως την Κάτω Αχαΐα, το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Δήμο προσπαθεί να διευθετήσει κάποια ζητήματα που προκάλεσαν βραδυπορία και που σήμερα καθιστούν τη λειτουργία στο τμήμα αυτό ασύμφορη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση η ανάγκη ανάταξης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

ΟΣΕ μονή μετρική γραμμή

Για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου που ενέχουν κίνδυνο ατυχήματος λόγω απραξίας της κυβέρνησης, κάνουν λόγο 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με πρωτοβουλία της βουλευτού Πέτης Πέρκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής στο σύνολο του δικτύου είναι σήμερα σε οριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα, πέρα από το χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρει ο σιδηρόδρομος στους επιβάτες, να τίθενται και ζητήματα ασφαλείας και αξιοπιστίας του δικτύου, τα οποία είναι υψίστης σημασίας».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρόσφατος εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Αίγιο, στον οποίο ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Κι αυτό, μόλις μερικές εβδομάδες μετά από την πανηγυρική τελετή εγκαινίων στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου», σημειώνουν οι βουλευτές.

Τέλος, τονίζουν την άμεση ανάγκη ανάταξης και συντήρησης της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου και κατηγορούν την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα η κατάσταση του να επιδεινώνεται συνεχώς και πλέον να χαρακτηρίζεται ως οριακή, ενώ είναι καθημερινές πλέον και οι διαμαρτυρίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Υπεραστικός Σιδηρόδρομος

Ποια είναι τα τρία μεγάλα σιδηροδρομικά 176 εκατ.ευρώ που δημοπρατούνται το Φθινόπωρο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

Τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα 176 εκατ.ευρώ οδηγούνται προς δημοπράτηση από την ΕΡΓΟΣΕ. Ύστερα από την ολοκλήρωση της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με τις εκκρεμότητες που απομένουν) και της γραμμής Κιάτο-Αίγιο, τα νέα έργα αφορούν νέες και υφιστάμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι μέρος του νέου αφηγήματος της ΕΡΓΟΣΕ για έργα 693 εκατ.ευρώ που σας αποκάλυψε πρόσφατα το ypodomes.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020, τρία έργα.

Πρόκειται για το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, το έργο Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας και το έργο σηματοτόδητης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Τα τρία έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Πιο αναλυτικά:

Στην Αθήνα ενεργοποιείται η κατασκευή της Β`φάσης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στην οποία περιλαμβάνεται και η υπόγεια σύνδεση με το Μετρό. Είναι ένα έργο κόστους 40εκατ.ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης του σταθμού.

Στη Θεσσαλία δημοπρατείται η εργολαβία για την ηλεκτροκίνηση- σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση-τηλεπικοινωνίες στο τμήμα Λάρισα-Βόλος. Στο έργο με κόστος 71εκατ.ευρώ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της γραμμής Λατομείο-ΒΙΠΕ-Σ.Σ. Βόλου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας δημοπρατείται το έργο σηματοδότησης και ETCS στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη με συνολικό προϋπολισμό 65εκατ.ευρώ. Με το έργο ολοκληρώνεται η αναβάθμιση όλης της γραμμής που θεωρείται κρίσιμη για τη διασύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη

Προς δημοπράτηση και η εργολαβία-σκούπα για τη γραμμή Αίγιο-Ρίο

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οδηγείται στη Διαχεριστική Αρχή η πολυαναμενόμενη εργολαβία-σκούπα που θα θέσει σε λειτουργία τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Σε αυτό το έργο περιλαμβάνεται η επιδομή-ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση-τηλεπικοινωνίες και σταθμοί και έχει κόστος 117εκατ.ευρώ.

Το έργο αυτό με την υλοποίηση του θα φέρει το ηλεκτροκίνητο τρένο κυριολεκτικά στην πόρτα της Πάτρας. Η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται το 2021 και η ολοκλήρωση του το 2025. Πλέον ως μοναδική εκκρεμότητα της γραμμής Αθήνα-Πάτρα, θα μένει η δημοπράτηση της γραμμής Ριο-Νέο Λιμάνι Πάτρας, με τις μελέτες να είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα