Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια των νέων χώρων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις παλιές εγκαταστάσεις του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 401 επί της οδού Δεινοκράτους.
Η ανακαίνιση και η λειτουργική αναβάθμιση των ιστορικών αυτών κτηρίων, που είναι ευρύτερα γνωστά ως «Στρατιωτικά Παραπήγματα» χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Στη νέα τους χρήση, τα τρία ανακαινισμένα κτήρια θα φιλοξενήσουν τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας, το ψηφιοποιημένο αρχείο της, καθώς και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
«Από σήμερα, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, αποκτά νέα πνοή ένα από τα πιο ιστορικά τοπόσημα του κέντρου της πρωτεύουσας, το οποίο παραδίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να στεγαστούν οι πολιτιστικές δραστηριότητές της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Στην Περιφέρεια αξιοποιούμε μεθοδικά κάθε διαθέσιμο πόρο για δράσεις που στοχεύουν στη διάσωση της αστικής αρχιτεκτονικής της Αττικής, καθώς με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της, αλλά και στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος, γιατί η Εκκλησία μας, ο θεματοφύλακας της πνευματικότητας και της παράδοσης της Πατρίδας μας, θα έχει και πάλι στη διάθεσή της σύγχρονους, λειτουργικούς χώρους, που θα αποτελέσουν πυρήνες πολιτισμού και μάθησης, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστορία της αστικής αρχιτεκτονικής της Αττικής. Έχουμε τη σταθερή βούληση να παραδώσουμε ξανά στους πολίτες όσα περισσότερα ιστορικά κτήρια και εμβληματικούς χώρους μπορούμε να αναπλάσουμε, στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής μας για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Αττικής μας. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι σταθερός αρωγός της Εκκλησίας μας σε ανάλογες δράσεις και έργα, που εξυπηρετούν τις κοινές αρχές και αξίες μας. Είμαστε εδώ για να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι, για να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι ο σεβασμός μας προς τους θεσμούς, όπως η Εκκλησία, δεν περιορίζεται σε φωτογραφικά στιγμιότυπα, αλλά αποτυπώνεται σε πράξεις. Γιατί είμαι θιασώτης της πεποίθησης ότι το αποτύπωμά μας δεν καθορίζεται από όσα λέμε, αλλά από αυτά που πραγματικά κάνουμε».
«Με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα ευγνωμοσύνης, στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε ένα έργο, το οποίο δεν είναι απλώς μία αποκατάσταση κτηρίων, αλλά μία πράξη σεβασμού προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ιεράς Συνόδου προς τον Περιφερειάρχη και τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου. Όπως σημείωσε, «τα τρία αυτά κτήρια, με την αρχιτεκτονική τους ευγένεια και τον ιστορικό τους συμβολισμό, γίνονται σήμερα τόπος γνώσης, μελέτης και δημιουργίας, συνεχίζοντας να αφηγούνται την πορεία του Έθνους, την πίστη της Εκκλησίας και την αγωνία του Λαού μας για πρόοδο εδραιωμένη στην Παράδοση. Η νέα τους αποστολή τα καθιστά φορείς παιδείας, πολιτισμού και πνευματικής αναβαθμίσεως. Ευχόμαστε να γίνουν φάροι πνευματικής καλλιέργειας και ανοιχτοί τόποι συνάντησης για τις επερχόμενες γενεές, εμπνέοντας σεβασμό στο παρελθόν και ελπίδα για το αύριο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και Θαυμακού κ. Ιάκωβος, καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβας Θεοχάρης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν από την Περιφέρεια Αττικής οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Κωνσταντίνος Ζώμπος, Ανατολικής Αττικής Βίκυ Καβαλλάρη, Παιδείας Έρρικα Πρεζεράκου και Επιχειρηματικότητας και Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού Αλεξάνδρα Πάλλη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Αλληλεγγύης και Αρωγής Θανάσης Βισκαδουράκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γεώργιος Βλάχος, Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης, Ελένη Αβραμοπούλου και Χρυσάνθη Αυλωνίτου. η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Έλενα Ράπτη, η Γενική Διευθύντρια της “Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.” Έφη Φιλιοπούλου, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σωτήρης Νικολαρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη.
Νέα σελίδα για ένα εμβληματικό τεκμήριο αστικής αρχιτεκτονικής
Το συγκρότημα των κτηρίων του παλαιού 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στο Κολωνάκι, σε χώρο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγματα στρατιωτικής οικοδομικής του 19ου αιώνα, που αποτυπώνει τα αρχιτεκτονικά ρεύματα της εποχής, διασώζοντας ιδιαίτερα και σπάνια πλέον τεχνικά και ρυθμολογικά στοιχεία.
Από το 1882 μέχρι το 1897, τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος αξιοποιήθηκε για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Σχολείου Υπαξιωματικών. Από το 1904 και μέχρι το 1971 το συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από το Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο μετονομάστηκε το 1945 σε 401 ΣΝΑ, ίδρυμα στο οποίο νοσηλευτήκαν χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες από τις πολεμικές συρράξεις που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αισθητικής αναβάθμισης τριών κτηρίων (ΚΤ1, ΚΤ2 και ΚΤ3) του ιστορικού συγκροτήματος χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών που παρουσίαζαν τα κτίσματα (καταρρεύσεις στεγών και τοίχων, διάβρωση πατωμάτων, σήψη ξύλινων και οξείδωση σιδηρών στοιχείων κ.α.), η ενίσχυση των υφισταμένων δομών και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων τους προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί.
Μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης, η νέα χρήση των ανακαινισθέντων κτηρίων έχει ως εξής:
- Το κτήριο ΚΤ1 θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων μουσειακού υλικού, ενώ θα διαθέτει γραφειακούς, αποθηκευτικούς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.
- Το κτήριο ΚΤ2 θα χρησιμοποιηθεί ως Αρχείο, με μικρό αναγνωστήριο ερευνητών, χώρους παραλαβής αρχειακού υλικού και αρχειακών εργασιών, διοικητικές υπηρεσίες, αρχειοθήκες κλπ.
- Το κτήριο ΚΤ3 θα χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη, με ανοιχτό αναγνωστήριο και βιβλιοστάσιο, χώρο αναμονής και δανεισμού, αναγνωστήριο ερευνητών με πρόσβαση σε σπάνιο υλικό, κινητές αρχειοθήκες και άλλους βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV