Newsroom

Το νέο κλειστό σχολικό γυμναστήριο του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου στεγάζονται το 2ο Λύκειο, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ, εγκαινίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, κ. Εμμανουήλ Ιωαννίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Πάρις Μπίλιας και κ. Κώστας Γιούτικας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας, κ. Στράτος Σιμόπουλος, κ. Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, κ. Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Β Θεσσαλονίκης, κ. Θωμάς Βρανός και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Πατσέας.

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα λέγοντας «αγαπητέ Απόστολε σήμερα μας τιμάς με την παρουσία σου και έδειξες ψυχραιμία, σθένος και σοβαρότητα, κάτι το οποίο πολλές φορές λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου». O Υπουργός αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του κ. Κυρίζογλου στο Δήμο, καθώς και στην ιερή πνευματική καθοδήγηση ενός πραγματικού Ποιμενάρχη, του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα. «Το έργο για το νέο κλειστό σχολικό γυμναστήριο του Δήμου Αμπελοκήπων -Μενεμένης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2021 και όπως βλέπετε, σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, παραδόθηκε προς χρήση», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Αναφέρθηκε και στο δεύτερο κλειστό σχολικό γυμναστήριο που θα παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται το 7ο Δημοτικό, το 3ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο. Ένα έργο, που επίσης υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2021 – τον Ιούλιο – και επίσης παραδίδεται σε λειτουργία εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί.

Απαρίθμησε επίσης τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στην κατασκευή της νέας πεζογέφυρας πριν τον Νέο Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Η υλοποίηση του έργου αυτού θα ξεκινήσει από τον ΟΣΕ το προσεχές διάστημα.

Αλλά και στην ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το 5ο Δημοτικό Σχολείο, ένα από τα 17 νέα σχολικά συγκροτήματα που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Καθώς και στην αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων στο 6ο Δημοτικό, όπως και στην ανέγερση διδακτηρίου στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο.

«Επικρατεί συχνά ως αντίληψη ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ασχολείται μόνο με τα πολύ μεγάλα έργα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια, συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες μικρότερα έργα, αλλά πολύ σημαντικά έργα που δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε ο κ. Καραμανλής,

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή αποτελούν ουσιαστικά έναν σημαντικό κρίκο του σχεδίου που υλοποιεί μεθοδικά και με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικά το κέντρο των Βαλκανίων.

«Με την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, που στόχος μας είναι να το παραδώσουμε τέλος του 2023.

Με τις επεκτάσεις προς τα εδώ, προς τα δυτικά, που πλέον δεν αποτελούν μία υπόσχεση, αλλά γίνονται με σοβαρότητα και συστηματικότητα, αφού ωριμάζουμε όλες τις μελέτες.
Με την υπερσύγχρονη εναέρια Περιφερειακή Οδό, το flyover. Με την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα. Όλα αυτά τα έργα μαζί με την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου βάζουν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο», επισήμανε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλω να πω, με απόλυτη ειλικρίνεια, είναι ότι το ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ευκαιριακό. Είναι πραγματικό και γνήσιο. Δεν είναι μεγάλα λόγια. Είναι τα έργα που όλοι βλέπουμε να υλοποιούνται. Γιατί, φίλες και φίλοι, εμείς οι Μακεδόνες ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τον τόπο μας. Ξέρουμε τη δυναμική που διαθέτει. Και γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και αυτό κάνουμε».

Δήλωση Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τους συνεργάτες του στο υπουργείο για την ευαισθησία που δείχνουν στο δήμο μας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη. Το νέο σύγχρονο κλειστό σχολικό γυμναστήριο αποτελεί ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία του Δήμου μας καθώς η λειτουργία του θα εξυπηρετεί μαθητές αλλά και συμπολίτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της δημιουργίας του καθώς είναι το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του δήμου μας και θα εξυπηρετεί 1.000 μαθητές στον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων (4 σχολεία: 2ο Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο, 1ο και 2ο Γυμνάσια).

Το νέο κλειστό σχολικό γυμναστήριο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Το νέο κλειστό σχολικό γυμναστήριο, προϋπολογισμού 870.000 ευρώ, κατασκευάσθηκε από την ΚΤΥΠ Α.Ε. με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Αποτελείται από τον αγωνιστικό χώρο με την κερκίδα, επιφάνειας 567,28 τμ, και από βοηθητικούς χώρους, όπως αποδυτήρια, τουαλέτες, γραφείο και λεβητοστάσιο, επιφανείας 68,90 τμ. Η συνολική επιφάνεια του γυμναστηρίου είναι 636,18 τμ. Η κερκίδα, με πλαστικά καθίσματα, είναι χωρητικότητας 120 θέσεων.

Ο αγωνιστικός χώρος σχεδιάστηκε με βάση τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για γήπεδο που θα εξυπηρετεί σχολικούς αγώνες και προπονήσεις.

Το έργο περιλαμβάνει πλήρη κατασκευή υδραυλικών, ύδρευση – αποχέτευση -όμβρια, σύστημα θέρμανσης καύσιμου αερίου και κλιματισμού, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, σύστημα φωτοβολταϊκών 5,00Kwp, σύστημα αλεξικέραυνου και κατασκευή ενεργητικής πυροπροστασίας.

Κατασκευή νέας πεζογέφυρας στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Το έργο αφορά στην αποξήλωση της παλαιάς υφιστάμενης πεζογέφυρας στην περιοχή Αμπελοκήπων Μενεμένης, πριν τον Νέο Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και την αντικατάστασή της με μια νέα, σύγχρονων προδιαγραφών. Το έργο προϋπολογισμού 1.375.562 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχει ήδη δημοπρατηθεί από τον ΟΣΕ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και προχωρά ο τελικός έλεγχος της σύμβασης προκειμένου να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022. Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

H υφιστάμενη παλαιά μεταλλική πεζογέφυρα κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1970. Τα βάθρα της αντικαταστάθηκαν με καινούργια μεγαλύτερου ύψους την περίοδο 1999 – 2000, αφότου τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτροκίνησης στις σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Η πεζογέφυρα πλέον παρουσιάζει εμφανή προβλήματα φθοράς λόγω παλαιότητας, έντονης σκουριάς του μεταλλικού της φορέα και σαθρότητα των μεταλλικών επιφανειακών της ελασμάτων, ενώ δε διαθέτει επαρκή φωτισμό και ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των διερχόμενων πολιτών και ειδικά των ΑΜΕΑ.

Η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα θα αποτελείται από ένα μεταλλικό αμφιέρειστο φορέα ανοίγματος 91 μέτρων και θα έχει μορφή ανεστραμμένου Π. Η επιφάνεια διέλευσης των πεζών διαμορφώνεται από σύμμικτη κατασκευή (τραπεζοειδής λαμαρίνα και ελαφροσκυρόδεμα). Από την κάθε πλευρά της γέφυρας κατασκευάζονται σύγχρονοι ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της από άτομα μειωμένης κινητικότητας. Επιπλέον προβλέπεται η τοποθέτηση πλαγιοκάλυψης για την προστασία των διερχομένων από τον άνεμο, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης αποτελεί μία από τις 17 σχολικές μονάδες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ.
Θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επί των οδών Φιλιππουπόλεως και Κέννεντυ εμβαδού 3.569,67 τ.μ.

Το σχολικό κτίριο θα έχει έκταση 2.664 τ.μ. και θα περιλαμβάνει συνολικά 12 αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο φυσικών επιστημών, ένα εργαστήριο πληροφορικής, δύο εργαστήρια ξένων γλωσσών, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, κυλικείο, κουζίνα, χώρο φαγητού, χώρους διοίκησης και άλλους κύριους και βοηθητικούς χώρους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV