Με πολλές ομιλίες πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή εγκαινίων της επέκτασης της γραμμής 3 από τη Νίκαια στο κέντρο του Πειραιά. Η έναρξη λειτουργίας των σταθμών Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο αποτέλεσε το σημείο αναφοράς σε όλες τις ομιλίες.
Οι αναφορές στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της τελετής ήταν η αναφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης από όλους σχεδόν τους ομιλητές. Εντύπωση προκάλεσε η συγκίνηση του Κωνσταντίνου Μιτζάλη, επικεφαλής της ΑΒΑΞ που αναφέρθηκε στο έργο παρότι δεν το κατασκευάζει η εταιρεία.
Ο κ.Μιτζάλης αφού ευχαρίστησε όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αττικό Μετρό κατά τη διάρκεια κατασκευής της γραμμής, έκανε μια σημαντική αναφορά στο Μετρό της συμπρωτεύουσας. “Τα καταφέραμε κ.πρωθυπουργέ και ολοκληρώσαμε το έργο και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό” είπε και συμπλήρωσε “εύχομαι να είναι κοντινή η ημέρα που θα εγκαινιαστεί και το Μετρό Θεσσαλονίκης, το μετρό της πόλης μου. Να ζήσουν και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι ζούμε εδώ σήμερα” σημείωσε εμφανώς συγκινημένος καθώς η φωνή του “έσπασε”.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 θα εγκαινιαστεί το Μετρό Θεσσαλονίκης που θα έχει 5 σταθμούς σαν μουσεία με κυρίαρχο αυτό της Βενιζέλου.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής τόνισε πως “η επιστημονική και αισθητική αρτιότητα λοιπόν με την οποία αναδεικνύονται αυτά τα ευρήματα, αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι και Μετρό μπορούμε να έχουμε και Αρχαία. Μπορούμε να “παντρέψουμε” αρμονικά ένα από τα πιο σύγχρονα μέσα μεταφοράς με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε πως “στο τέλος του 2023 κ.πρωθυπουργέ θα παραδώσετε το μεγαλύτερο έργο μετρό που διαθέτει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό όγκο στο Μετρό της Θεσσαλονίκης”.
Τι ειπώθηκε για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το έργο είχε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και πως κάποιοι υπερέβαλαν εαυτούς για να μπορέσει να παραδοθεί το έργο. Σημείωσε πως πλέον ο Πειραιάς συνδέεται σε 20 λεπτά με το κέντρο της Αθήνας αλλά και με το αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος”. Εκτίμησε μάλιστα πως η χώρα έχει προχωρήσει σε δημιουργία σχολής για τη δημιουργία υποδομών με την παράλληλα ανάδειξη των αρχαίων και της ιστορίας.
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της γραμμής 4 πάνω από 1,1 εκατ. επιβάτες θα χρησιμοποιούν το Μετρό καθημερινά ενώ για την επέκταση είπε πως από τους πιο όμορφους σταθμούς του δικτύου είναι αυτός στο Δημοτικό Θέατρο. Για το έργο τόνισε πως έγιναν σεβαστά τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και εμπράκτως έχουμε και μετρό και αρχαία. Επίσης μίλησε για ένα σπουδαίο έργο που χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια και πλέον έχουμε ένα κατασκευαστικό επίτευγμα.
Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη ανασκαφική έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον Πειραιά με εκταση 30.000 τμ, σωστικές έρευνες σε 7.500 τ.μ. “Έγινε κατάθεση ψυχής στο έργο αυτό, είναι θεσμικό μας καθήκον να συνυπάρχει η εξέλιξη και η πολιτιστική μας κληρονομιά” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Καραγιάννης υπογράμμισε πως ο Πειραιάς αποκτά τις υποδομές που του αξίζουν και θύμισε πως το Τραμ επέστρεψε στην πόλη 44 χρόνια μετά το ξήλωμα της τελευταίας γραμμής προς Πέραμα.Σημείωσε δε πως ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό hub όπου συναντιούνται όλα τα μέσα μεταφοράς, χερσαία, θαλάσσια και αεροπορικά.
Ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης επίσης επεσήμανε πως ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ είναι εξ` ολοκλήρου υποθαλάσσιος και πως η υπόσχεση του 2020 για ολοκλήρωση σε 2 έτη έγινε πραγματικότητα. “Το έργο έγινε με μεράκι από μέρους μας και είμαστε πολύ περήφανοι για την ολοκλήρωση του”.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας