Βαγγέλης
Θάνος

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν χθες, σε μια ζεστή εκδήλωση και παρουσία προσωπικοτήτων τόσο από το χώρο των επιχειρήσεων όσο και από την πολιτική  για το νέο έργο που αφορά την ολοκλήρωση της κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή Ξερακιάς της Κεφαλονιάς.

Να τονίσουμε πως ο σταθμός έχει τεθεί σε λειτουργία από τον περασμένο Ιούλιο και πλέον βρίσκεται σε εμπορική λειτουργία καθώς πραγματοποιεί κανονική έγχυση στο σύστημα.
Ωστόσο διοργανώθηκε και μια  εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας ώστε να εγκαινιαστεί  και τυπικά η περάτωση του έργου και η έναρξη της λειτουργίας του.

Το πάρκο αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες, διαμέτρου 70 μέτρων , που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν 2,3 MW η κάθε μία. Η  συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου φτάνει τα 9,20 MW και  ο προϋπολογισμός του έργου μαζί με τα συνοδά έργα ανήλθε στα 11,8 εκατ. ευρώ. Οι υπογραφές στη σύμβαση  για την κατασκευή του πάρκου “μπήκαν” στις αρχές του 2020.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα περίπου 1600 νοικοκυριά σε ετήσια βάση. Ο αιολικός σταθμός συνδέεται με τον υποσταθμό στην περιοχή Μύρτος.

Την ευθύνη για τη λειτουργία και την συντήρηση του σταθμού για 15 χρόνια θα  την έχει η κοινοπραξία των εταιρειών Resinvest και Ameresco , η οποία ήταν ανάδοχος και για την κατασκευή του έργου ενώ αναθέτουσα αρχή ήταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ ΑΝ).

Να υπενθυμίσουμε πως η Κεφαλονιά είναι ένα διασυνδεδεμένο νησί με το ηπειρωτικό δίκτυο παραγωγής ενέργειας , ως εκ τούτου ο σταθμός έχει τη δυνατότητα να παράξει πλήρες φορτίο.

Το έργο που ολοκληρώθηκε οδηγεί  τη χώρα προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές ο μεγάλος στόχος για την Ελλάδα είναι η πλήρης απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2025 και με την υλοποίση τέτοιων πρότζεκ ο στόχος μοιάζει όλο και πιο εφικτός.

Όπως αναφέραμε ήδη,  τα τυπικά εγκαίνια του έργου έγιναν σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση στην οποία έδωσαν το παρών ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. G. R. Pyatt, ο κ. Π. Καππάτος, Βουλευτής Κεφαλονιάς, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρ. Κράτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Κ. Μαύρος, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Λαδακάκος και ο Γενικός Διευθυντής της RESINVEST, κ. Δ. Καραγκουλές.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV