Newsroom

Ένα περίπου μήνα πριν, στις 15 Απριλίου, το Moxy Patras Marina (δυναμικότητας 116 δωματίων) άνοιγε για πρώτη φορά τις πύλες του και υποδεχόταν το κοινό. Με τη συμπλήρωση ενός μήνα λειτουργίας, την Τετάρτη 15 Μαΐου, η εντυπωσιακή ξενοδοχειακή μονάδα στην πρωτεύουσα της Αχαΐας πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της, με πλήθος κόσμος να δίνει το «παρών». Από εκπροσώπους της Dimand S.A., που έκανε το developing, την ΠΑΝΓΑΙΑ που καθίσταται ιδιοκτήτης του ακινήτου (σ.σ. μισθωτής του κτιρίου είναι η DNP), τη Cs Hospitality (σ.σ. επίσημος και εγκεκριμένος συνεργάτης της Marriot στην Ελλάδα) που έχει αναλάβει τη διαχείριση του Moxy, μέχρι τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι αμφότεροι λόγω υποχρεώσεων επέλεξαν το Moxy για τη διαμονή τους.

Η εξέλιξη του brand name «Moxy» και το ξεχωριστό μοντέλο της Πάτρας

Το Moxy αποτελεί το πιο νεανικό brand της Marriot, καθώς γεννήθηκε μόλις το 2014 αλλά ειδικά την τελευταία διετία, γνωρίζει τεράστια άνοδο σε Ευρώπη και (ειδικά) Αμερική. Αρχικά, το Moxy ξεκίνησε ως μία ιδέα ενός ξενοδοχείου που θα προσέγγιζε κυρίως τους νέους. Στην πράξη, ωστόσο, το εύρος του κοινού που προσεγγίστηκε ήταν ποικίλο και δεν περιοριζόταν σε μικρές ή μεγάλες ηλικίες.

Μεταξύ άλλων, τα Moxy είναι δημοφιλής επιλογή σε όσους ταξιδεύουν σε κάποια πόλη για δουλειά. Έχει έντονα τα στοιχεία που «παίζω και χαίρομαι, όχι απλά μένω κάπου», ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στα social media και ειδικά στο Instagram. Γενικώς, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του «περνάω καλά στους κοινόχρηστους χώρους». Στην πρώτη τους φάση, τα δωμάτια των Moxy διέθεταν μόνο ένα κρεβάτι και μία πολυθρόνα. Όχι για λόγους οικονομίας, αλλά γιατί αυτή ήταν η λογική γύρω από το όλο concept.

Όταν μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν το πρώτο Moxy στην Ελλάδα, στην Πάτρα, έγιναν συζητήσεις ώστε να δωμάτια να εμπλουτιστούν με έναν πάγκο, ώστε να μπορεί να κάποιος να καθίσει και να εργαστεί εκεί. Τα brand name όλων των Ομίλων χωρίζονται σε soft και hard brands. Το Moxy ανήκει στα hard brands, γι’ αυτό και για το Moxy στην Πάτρα χρειάστηκαν να καμφθούν αντιρρήσεις της Marriot, προκειμένου να διαφοροποιηθούν ορισμένα πράγματα, καθώς η αμερικανική εταιρεία είναι πολύ αυστηρή σε ζητήματα τέτοιας φύσεως.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, όμως, το Moxy Patras έγινε το πρώτο Moxy με πισίνα, το παρθενικό με roof garden, ενώ παράλληλα συνιστά το πρώτο που έχει απέναντι θέα θάλασσα. Ήδη, πάντως, επειδή η επιτυχία των νέων προσθηκών είναι φανερή, η Marriot τείνει να υιοθετήσει τα νέα αυτά στοιχεία και στο επόμενα Moxy που θα γίνουν στο μέλλον. Να προστεθεί, ότι η καινούργια μονάδα της Πάτρας αποτελεί συνάμα το πρώτο Moxy που δημιουργείται σε Μεσόγειο και Νότια Ευρώπη.

Συνολικά η επένδυση κόστισε 10 εκατ. ευρώ, από την εξαγορά του ακινήτου, τα soft costs (μελέτες κτλ.) μέχρι και την αγορά του τελευταίου εξοπλισμού. Η ανακαίνιση κι η αναμόρφωση ανά δωμάτιο κυμάνθηκε κοστολογικά στις 90 χιλ. ευρώ.

Γιατί στην Πάτρα το πρώτο Moxy

Όπως επισημάνθηκε, το Moxy Patras Marina είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα σε Ομόνοια, Κρήτη και μεγάλα νησιά (π.χ. Κέρκυρα, Ρόδος). Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός, πως επιλέχθηκε η αχαϊκή πρωτεύουσα για την παρθενική έλευση του brand στη χώρα μας. Η Dimand που ανέλαβε την ανάπτυξη του καταλύματος διενήργησε 3 διαφορετικές μελέτες, οι οποίες μάλιστα διήρκεσαν χρόνια κι όχι απλά μήνες, που ανέδειξαν δύο βασικά συμπεράσματα.

1) Ότι υπάρχει έλλειμμα στα 3άστερα ξενοδοχεία και κορεσμός στα 4άστερα και 5άστερα, που με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται και πληθύνονται.

2) Η αγορά της Πάτρας με τη μεγάλη έμφαση στο Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική νεολαία, αποδείχτηκε από τις μελέτες ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα της πόλης. Λόγω της φρεσκάδας που τη διέπει. Επίσης, ικανοποιεί την αγορά που ψάχνει κάτι καινούργιο, γι’ αυτό και στο Moxy διοργανώνονται διάφορα happenings (σ.σ. cocktail parties κτλ), ακριβώς προς αυτό το σκοπό.

Ακόμη, σημειώνεται ότι το Moxy είναι ένα low budget ξενοδοχείο 3 αστέρων, με σχετικά χαμηλό λειτουργικό κόστος, που όμως οι υπηρεσίες που προσφέρει αντιστοιχούν σε 4-5άστερες ξενοδοχειακές μονάδες. Το πλάνο που υπάρχει για το Moxy Patras έχει δύο parts. Το πρώτο είναι πλάνο 5ετίας και το δεύτερο 10ετίας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Dimand S.A., Δημήτρης Ανδριόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη της Πάτρας, ότι το πρώτο Moxy άνοιξε εδώ. Πρέπει να σας πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή του δεύτερου Moxy, αυτή τη φορά στην Αθήνα, στην περιοχή της Ομόνοιας, δυναμικότητας 200 δωματίων, το οποίο ευελπιστούμε να είναι έτοιμο στα τέλη του 2020. Εκτός από την Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, τη Marriot και τη Cs Hospitality, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς που κινούν την οικονομία. Και η οικονομία κινείται, είτε μας αρέσει είτε όχι, από τις τράπεζες. Η Alpha Bank είναι η τράπεζα που μας εμπιστεύθηκε και δανειοδοτεί αυτό το project (σ.σ. Moxy Patras Marina). Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, όπως εξίσου και το προσωπικό που ως επί το πλείστον απαρτίζεται από Πατρινούς. Η επιτυχία αυτού του ξενοδοχείου θα είναι να μεγαλώσει την «πίτα» και όχι να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα ξενοδοχεία».

Επισημαίνεται, πως η Dimand σκοπεύει στην προσεχή τριετία να έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στο hospitality ύψους 150 εκατ. ευρώ σε σύνολο.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ, Αριστοτέλης Καρυτινός, υπογράμμισε: «Ευχαριστώ όλους που ήρθατε στα εγκαίνια, μας τιμά η παρουσία σας εδώ. Κατ’ αρχάς, θα ξεκινήσω απαντώντας στο αν θα κάνουμε άλλες επενδύσεις. Να σας πω λοιπόν πως, ήδη, γίνονται πολύ κοντά εδώ οι νέες φοιτητικές κατοικίες. Οι επενδύσεις μας στην Πάτρα συνεχίζονται και νομίζω δεν θα είναι οι τελευταίες. Η πόλη αυτή αξίζει να γυρίσει σε παλιές, καλύτερες ημέρες. Σαν Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα στο Moxy. Πριν το φτιάξουμε εδώ, είχαμε δει πολλά Moxy. Το brand αυτό είναι ένα πολύ νέο, πολύ «φρέσκο παιδί» της Marriot. Πηγαίνει εξαιρετικά σε όλη την Ευρώπη, στην Αμερική έχει ξεφύγει σε επίπεδο επιτυχίας. Έχω δει λοιπόν πολλά Moxy και πιστεύω, ότι αυτό της Πάτρας είναι το καλύτερο. Το ξέρει κι η Marriot πλέον, γι’ αυτό θα το δείχνει στο εξής και θα είναι κομμάτι του marketing του Moxy ως brand. Είναι μοναδικά τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Συγχαρητήρια στη Dimand για το αποτέλεσμα, ξεπέρασε τον εαυτό της και μάλιστα σε εντυπωσιακούς χρόνους».

Σημειώνεται, ότι οι φοιτητικές εστίες που θα δημιουργηθούν και στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καρυτινός εκ μέρους της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ, θα ανεγερθούν στο διατηρητέο ακίνητο της παλιάς σταφιδαποθήκης στην Πάτρα.

 

Πηγή: bizness.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV