Connect with us

Έργα πόλης

Εγκαίνια για 2 νέες κοινωνικές δομές που υλοποιήθηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυο νέες κοινωνικές δομές, που δημιουργήθηκαν με κονδύλια του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με το Δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θερμαϊκού, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νέα Μηχανιώνα, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μέσω του ΕΣΠΑ 177.000 ευρώ, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του για τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, εγκαινίασαν τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Θερμαϊκού, που θα παρέχει υπηρεσίες Κοινωνικού Παντοπωλείου, Συσσιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου, με προϋπολογισμό 341.000 ευρώ.

«Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επικοινωνίας και διασύνδεσης του πολίτη με τις υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και του κράτους. Μέσα από τη νέα αυτή δομή, οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, θα έχουν τη δυνατότητα πιο εύκολης πρόσβασης σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζονται.

Θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρουν την κατάλληλη βοήθεια, προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες, όπως είναι η πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά διαβίωσης, όπως επίσης, είναι η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική πρόνοια. Μπορούν ακόμα, να βρίσκουν λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν καθημερινά και με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής τους.

Και πάνω από όλα να νιώθουν ότι εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους, αντίθετα, εμείς είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε και να τους βοηθήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών, που εντάσσεται στη συνολική προσπάθειά μας για προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και για τη βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών, από όλους τους πολίτες.

Με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο διασφαλίζουμε την πρόσβαση ευάλωτων συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πολιτική αλληλεγγύης της διοίκησης της Περιφέρειας επιτυγχάνοντας:

– Την ολοκλήρωση 48 παρεμβάσεων αναβάθμισης και επέκτασης των κτιριακών υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

– Τη δημιουργία και αναβάθμιση 16 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας.

– Τη διασφάλιση της λειτουργίας 8 «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων».

– Την αξιοποίηση πόρων ύψους 2,4 εκ. ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων Αστέγων.

– Τη χρηματοδότηση 7 δομών «Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Κακοποιημένων Γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες γυναίκες και παιδιά.

– Τη στήριξη και ενίσχυση, με 4,4 εκ. ευρώ, των Κοινωνικών Παντοπωλείων, των Κοινωνικών Φαρμακείων και των προγραμμάτων δωρεάν σίτισης.

– Την υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμησης της φτώχειας, αλλά και προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας, από τα οποία επωφελούνται 60.000 πολίτες (πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα).

-Τη δημιουργία 38 Κέντρων Κοινότητας (από ένα σε κάθε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας).

-Την υποστήριξη 14.000 γονέων με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονέων παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

-Την έναρξη προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

«Η κρίση και η γενικότερη παρακμή που βιώνουμε από την αρχή της δεκαετίας, διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον, δημιούργησαν νέες προκλήσεις και πολιτικές υποχρεώσεις. Προκλήσεις, που αφορούν άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη και ζητήματα που έχουν επίπτωση στο βιοτικό του επίπεδο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις σε αυτές τις νέες προκλήσεις. Απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές, απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας. Της ελπίδας πως δεν είναι η σημερινή κατάσταση ο κανόνας.

Της ελπίδας ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και λέω ‘μαζί’ γιατί όταν ακούμε την κοινωνία και όταν υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση και σύμπνοια, οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε τη σημαντική συμβολή στην υλοποίηση των δυο νέων κοινωνικών δομών του Δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, με τον οποίο υπογράμμισε ότι έχει σταθερά μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα πεδία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Οι Κοινωνικές Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο, στοχεύουν στη διασφάλιση σταθερής τροφοδοσίας τροφίμων, γευμάτων, ειδών παντοπωλείου, ατομικής υγιεινής, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενα άτομα ανά δομή, ενώ απασχολούν έξι άτομα. Το Κέντρο Κοινότητας, από την άλλη πλευρά, απασχολεί άλλα τρία άτομα.

Στόχο του έχει την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση και τη διασύνδεση των δημοτών με όλες τις υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Δήμο Θερμαϊκού, παρέχοντας υπηρεσίες που αποβλέπουν στην ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, διασφαλίζοντας την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα