Newsroom

 Η ενεργειακή μετάβαση και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων θα δέσουν με έναν μοναδικό τρόπο.

Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν.  κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου, ο οποίος θα υλοποιήσει τη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αστικών αποβλήτων.

Το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 434.000 ευρώ.

Βάσει του ΕΣΔΑ, για να επιτύχει η χώρα, εντός της δεκαετίας, τον στόχο της ταφής μόνο του 10% των αστικών αποβλήτων, απολύτως απαραίτητο «συστατικό» είναι και η ενεργειακή αξιοποίησή τους τόσο υπό τη μορφή της αξιοποίησης των δευτερογενών καυσίμων σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, όσο και με τη θερμική επεξεργασία των υπολειμμάτων ή και των δευτερογενών καυσίμων σε μονάδες θερμικής επεξεργασίας.

Τέτοια έργα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικό για αυτό και ήδη έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.
Ιδιαίτερα δε μετά την κύρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 3 ή 4 μονάδων θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών αποβλήτων ή και δευτερογενών καυσίμων, με τον προϋπολογισμό για την κατασκευή τους να εκτιμάται σε 632 με 805 εκατ. ευρώ.

Το ποσό του προϋπολογισμού κρίνεται τεράστιο και κανείς από τους “μεγάλους” δεν θα ήθελε να μείνει εκτός από ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Η μελέτη

Η μελέτη θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της ποσότητας και ποιότητας των αποβλήτων (υπολείμματα ή και δευτερογενή καύσιμα) που θα μπορούν να οδηγηθούν προς ενεργειακή αξιοποίηση.

Έτσι θα περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με το σύστημα διαχείρισης σκουπιδιών, με σκοπό την καταγραφή των υφιστάμενων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ). Για κάθε ΜΕΑ θα συλλεχθούν στοιχεία που αφορούν στην ποσότητα και ποιότητα των εισερχόμενων αποβλήτων καθώς και των παραγόμενων προϊόντων και στερεών αποβλήτων.

Επίσης θα καταγράφει αντίστοιχα στοιχεία για τις δρομολογημένες ΜΕΑ καθώς και για τις μελλοντικές ΜΕΑ, που δεν έχουν ακόμη επαρκή βαθμό ωρίμανσης, και θα εκτιμήσει τις ποσότητες και την ποιότητα των εισερχόμενων αποβλήτων καθώς και των παραγόμενων προϊόντων και στερεών αποβλήτων.

Επιπλέον, η μελέτη σκοπιμότητας, μεταξύ άλλων, θα αναλύσει την αγορά διάθεσης παραγόμενων υπολειμμάτων και δευτερογενών καυσίμων (MarketAnalysis) και τις διαβουλεύσεις με την αγορά. Θα πρέπει ακόμη να πραγματοποιηθεί ανάλυση επιλογών σχετικά με τον αριθμό και τη δυναμικότητα των μονάδων, όπως επίσης και την ενδεικτική προτεινόμενη θέση των μονάδων (η θέση αφορά στον προσδιορισμό της θέσης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή, ειδικά στην περίπτωση της Αττικής, σε επίπεδο Περιφέρειας).

Πάντως, σχετικά με τις χωροθετήσεις των μονάδων, στο ΕΣΔΑ προτείνεται η κατασκευή μιας μονάδας στην Κρήτη, μίας σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, μίας σε Αττική και Στερεά και μιας που θα καλύπτει τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV