Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Έφυγε από τη ζωή ο «πατέρας» της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο

Έφυγε από τη ζωή στις 16.10.2019 στο Παρίσι, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ (Jean-Paul Teyssandier), επί σειρά ετών Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Ο θανών γεννήθηκε το 1944 και ακολούθησε σπουδές πολιτικού μηχανικού στην Πολυτεχνική Σχολή (École Polytechnique) και τη Σχολή Γεφυρών & Αψίδων (École Nationale des Ponts et Chaussées) στο Παρίσι. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη Μαδαγασκάρη το 1968, εργαζόμενος για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου δημοσίων έργων.

Το 1973 του ανατέθηκε η κατασκευή των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων Α35 και Α36, οι οποίοι περιελάμβαναν και τη γέφυρα Ottmarsheim στον ποταμό Ρήνο. Το 1980 εργάστηκε για την ομοσπονδιακή διοίκηση οδικών έργων των Η.Π.Α.

Επέστρεψε στη Γαλλία το 1983, αναλαμβάνοντας ρόλο Τεχνικού Διευθυντή και στη συνέχεια διευθυντή των μεγάλων έργων παραχώρησης στον όμιλο GTM (μετέπειτα VINCI). Υπ’ αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην κατασκευή της Γέφυρας του Severn στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ενασχόλησή του με τα μεγάλα έργα παραχώρησης, τον έφερε το 1986 στην Ελλάδα, όπου και είχε την πρώτη επαφή με τον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ευάγγελο Κουλουμπή, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, προτείνοντας την υπερθαλάσσια ζεύξη ως την πλέον δόκιμη (με βάση τα γεωφυσικά και γεωδυναμικά δεδομένα της περιοχής) ανάμεσα σε όλες τις μεθόδους που προτείνονταν. Ηγήθηκε δε της ομάδας που υπέβαλε στο υπουργείο τη σχετική προσφορά το 1993.

Με την ίδρυση της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. το 1995, ανέλαβε (μέχρι το 2005) τον ρόλο του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, η οποία εκλήθη να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου.

Η σύμβαση κατέστη ενεργή το 1997 με τη Γέφυρα να παραδίδεται την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», 4 μήνες νωρίτερα από το συμβατικό χρονικό όριο, χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και χωρίς κανένα αξιοσημείωτο ατύχημα.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ο Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ ανέλαβε και τον ρόλο του Προέδρου της εταιρείας, τον οποίο διατήρησε έως το 2014.

Με την αναγγελία του θανάτου του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε τα εξής:

«Η σημαία της εταιρείας μας κυματίζει σήμερα μεσίστια στο Αντίρριο, πλάι στη Γέφυρα που οραματίστηκε και παρέδωσε στην πατρίδα μας αυτός που έχει μείνει στις αναμνήσεις των ανθρώπων της Δυτικής Ελλάδας ως Ο ΓΑΛΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, όντας ο ίδιος η σημαία της εθνικής μας γέφυρας για πολλά χρόνια.

Για τον καθένα από εμάς που δουλέψαμε κοντά του, είναι μια μέρα θλίψης, αφού εκτός από τον ηγετικό εταιρικό του ρόλο, είχε αναπτύξει και έναν άλλο, πατρικό και καθοδηγητικό σε ανθρώπινο επίπεδο. Προσωπικά του οφείλω την τιμή της αναγόρευσής μου σε μελετητή του Έργου, πριν αναλάβω τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της κατασκευής.

Όποιο όμως μέλος της οικογένειας της Γέφυρας και αν ερωτηθεί, θα αναφερθεί σε όλες αυτές τις διαστάσεις ενός χαρακτήρα που μας επέτρεψε να εξελιχθούμε όλοι επαγγελματικά, υπηρετώντας καθημερινά το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της πατρίδας μας, με αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας».

Η κηδεία του Ζαν-Πωλ Τεσαντιέ θα γίνει σε οικογενειακό κύκλο στη Γαλλία.

image_pdfimage_print

News in English

Tender for Crete University large PPP building project proceeds with 6 contenders

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτιριο, Κατασκευές, Φοιτητικές Εστίες

Six out of seven companies that have expressed their interest for the largest PPP building project of all time -regarding the construction of student dorms for the University of Crete, with an estimated cost of 255m euros (VAT incl., excl. VAT: 205.94m euros)- were qualified to the next stage of the tender.

The companies-consortia that are still in the tender are:

1. GEK TERNA, 2. AKTOR CONCESSIONS, 3. AVAX, 4. INTRAKAT, 5. J/V MYTILINEOS-ATESE and 6. ARCHIRODON GROUP NV, making THEMELI the only company that did not make it to the next phase. The tender, with University of Crete as the contracting authority, took place on February 24.

It is the first project of its kind and is expected to trigger similar projects in other university institutions in the country. It concerns the construction of new building complexes in the Univesity’s 2 Campuses in Rethymno and Heraklion.

More specifically, 2,000 student residences will be built in “Gallos” University Campus and 1,000 residences in Heraklion. A study concerning the construction of an amphitheater in Galllos Gampus -which will be used as a conference center- is also included in the project.

The next steps

The tender is held in two phases: The expression of interest opened the relevant procedure. Now, with the participation of the 6 companies, the second phase of the tender begins, where we will have two “sub-stages”.

In the Phase B1, the “competitive dialogue” takes place with the participation of bodies, contracting authority and participants, from which the final scope of the project will emerge.

In B2 Phase, the binding offers will be submitted. It may or may not be a coincidence, but the first major infrastructure project to be auctioned in the new decade will be a PPP. Crete is also emerging as a “center” of major infrastructure projects as this project comes after Kasteli Airport, VOAK Motorway and the upgrade of Chania Airport by Fraport Greece.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Χαμηλό πενταετίας για τις πωλήσεις smartphones στην EMEA

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άνδρας κρατά smarphone

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι πωλήσεις smartphones στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), κατά το 2ο τρίμηνο του 2020. Μετά από μια υγιή ανάπτυξη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών στην περιοχή αναμένεται να διολισθήσουν στα επίπεδα των €19 δισ. σε αξία (προ φόρων επί των πωλήσεων και προ ΦΠΑ) και 63 εκατ. τεμαχίων σε όγκο, που συνιστά τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα την IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker), αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πτώση σε ένα μόνο τρίμηνο, που έχει δει η αγορά από τότε που η άρχισε να παρακολουθεί την περιοχή η εταιρεία, πριν από 14 χρόνια. Η βαθύτερη πτώση, μέχρι τώρα, ήταν η μείωση της αξίας της αγοράς κατά 13% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. “Η αναμενόμενη πτώση του 2ου τριμήνου θα είναι πιο έντονη στην Ευρώπη.

Ειδικά η περιοχή της Νότιας Ευρώπης θα πληγεί σοβαρά και κυρίως αυτή της Ισπανίας, με την πτώση της αξίας της αγοράς να υπολογίζεται κοντά στο ένα τρίτο του συνόλου”, αναφέρουν οι αναλυτές. Προσθέτουν δε ότι όλες οι επιμέρους αγορές της Ευρώπης θα βρεθούν σε αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η αγορά της Ρωσίας

Έντονα αρνητική θα είναι η εικόνα της ρωσικής αγοράς, στην οποία το lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ήρθε να επιδεινώσει μια ήδη κακή πορεία, λόγω της πτώσης του νομίσματος. “Υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές έκαναν ρεκόρ αγορών κινητών τηλεφώνων τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της καραντίνας και της αύξησης των τιμών λόγω της πτώσης του νομίσματος. Η προηγούμενη εμπειρία αντίστοιχων κρίσεων στη Ρωσία υποδηλώνει ότι η αγορά θα συρρικνωθεί σημαντικά για μερικούς μήνες μετά”, εξηγούν οι αναλυτές.

Η IDC αναμένει ότι η πτώση των πωλήσεων θα συνεχιστεί έως το 3ο τρίμηνο, αλλά η αγορά της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να ανακάμψει στο τέλος του έτους, με την κυκλοφορία των αναμενόμενων πρώτων iPhone 5G της Apple. Όπως μάλιστα προσθέτουν οι αναλυτές, η Apple αποτέλεσε τη φωτεινή εξαίρεση στη διάρκεια του 2ου τριμήνου, αφού τα πήγε σχετικά καλά, συγκριτικά με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς.

Λειτουργικά συστήματα

Το Android – στο μεταξύ – θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για smartphones, γεγονός που οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των συσκευών που το υποστηρίζουν και στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των ανταγωνιστών. Μάλιστα, το λειτουργικό σύστημα Android της Google αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό του ειδικά στις συσκευές για επιχειρηματική χρήση, χάρη στο πρόγραμμα “Android Enterprise Recommended Program”.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

SPECIAL EDITIONS

Γερμανία: Παγκόσμια πρώτη δοκιμών αυτόματου επιβατικού τραίνου σε υπεραστικά δρομολόγια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Coradia Alstom

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών απένειμε στην Alstom το Βραβείο Καινοτομίας “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes” *, το οποίο αφορά σε ένα μελετημένο έργο δοκιμαστικής εφαρμογής της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO) στις τακτικές επιβατικές διαδρομές των υπεραστικών τρένων. Το έργο θα ξεκινήσει το 2021 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση της ευρύτερης περιοχής του Braunschweig, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (TU Berlin).

Μετά την αξιολόγηση των επιλεγμένων γραμμών και του απαραίτητου εξοπλισμού για την αυτοματοποιημένη λειτουργία, οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την Metronom Eisenbahngesellschaft, φορέας σιδηροδρόμων στην Κάτω Σαξονία, και με δύο υπεραστικούς συρμούς Coradia Continental, ιδιοκτησίας της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH. Η Alstom κατέχει μακρά ηγετική θέση παγκοσμίως στην Αυτόματη Λειτουργία Συρμών για συστήματα μετρό, ωστόσο η συγκεκριμένη δοκιμή θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τα υπεραστικά επιβατικά τρένα.

“Στο μέλλον, τα αυτοματοποιημένα τρένα θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των υπεραστικών σιδηροδρόμων, θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, και θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες. Με τον τρόπο αυτόν, η υψηλά αυτοματοποιημένη οδήγηση θα συνεισφέρει καθοριστικά στην προστασία του κλίματος, και θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ελκυστικού σιδηροδρομικού συστήματος.

Μετά τη δημιουργία και την επιτυχημένη δοκιμή του Coradia iLint, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο, η Alstom για άλλη μια φορά καινοτομεί οδηγώντας τις εξελίξεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, με την πιλοτική αυτόματη λειτουργία των υπεραστικών συρμών,” δήλωσε ο Jörg Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom στη Γερμανία και την Αυστρία.

Για το συγκεκριμένο έργο, δύο συρμοί βασισμένοι στην επιτυχημένη πλατφόρμα της Alstom, Coradia Continental, θα εφοδιαστούν με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου των Τρένων (ETCS) και με επιπλέον εξοπλισμό Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO). Ο εξοπλισμός θα επιτρέψει στους συρμούς να λειτουργούν αυτόματα, δοκιμάζοντας διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού (GoA): το επίπεδο GoA3 κατά την κανονική επιβατική λειτουργία και το επίπεδο GoA4 κατά τη λειτουργία ελιγμών.

Το επίπεδο GoA3 αφορά σε ένα απολύτως αυτόνομο σιδηροδρομικό ταξίδι, με την παρουσία ωστόσο ενός επιβλέποντα, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το επίπεδο GoA4 συνεπάγεται τη λειτουργία χωρίς επίβλεψη και χωρίς προσωπικό επί του τρένου, αλλά με τη δυνατότητα τηλεχειρισμού.

Τα συγχαρητήριά του για την απονομή του Βραβείου Καινοτομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, Δρ. Bernd Althusmann:

“Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του συρμού με κυψέλες καυσίμου στο Τρίγωνο Elbe-Weser, οι εγκαταστάσεις της Alstom στο Salzgitter για άλλη μια φορά θέτουν με αυτό το έργο τις προδιαγραφές για τις τοπικές μεταφορές του αύριο. Το γεγονός ότι στην Κάτω Σαξονία είμαστε πλέον σε θέση να προωθήσουμε τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της αυτόματης λειτουργίας συρμών σε συνδυασμό με το πεδίο δοκιμών για την αυτοματοποιημένη και δικτυωμένη οδική κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό βήμα για το μέλλον των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών.

Το νέο πρότυπο έργο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας, στοιχείο απαραίτητο για υπηρεσίες κινητικότητας φιλικές προς τις κλιματικές συνθήκες και συγχρόνως αποτελεσματικές. Ασφαλώς, με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με την Alstom, ακόμη μία εταιρεία από την Κάτω Σαξονία ενισχύει τη φήμη μας ως αξιόλογης πηγής καινοτομίας”.

“Η Αυτόματη Λειτουργία Συρμών (ATO) αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές προκλήσεις στον σιδηροδρομικό κλάδο. Μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε σημαντικά τη λειτουργική διαχείριση του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες, και χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με την Alstom σε αυτό το έργο,” επισήμανε η Birgit Milius, Επικεφαλής του Τμήματος Σιδηροδρομικών Λειτουργιών και Υποδομών του TU Berlin. Στο πλαίσιο του έργου, η ίδια θα διερευνήσει ποικίλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ανθρώπων στο τεχνικό σύστημα.

Ο Επικεφαλής του Τομέα Μεταφορών της Περιφερειακής Ένωσης και Διευθύνων Σύμβουλος της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH, Fritz Rössig, προσθέτει:

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική τεχνολογία ώστε οι τοπικές σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές να καταστούν στο μέλλον ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές, αξιόπιστες και οικονομικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Ένωση του Ευρύτερου Braunschweig στηρίζει αυτό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα και με μεγάλη χαρά διαθέτει τα “ENNO ” οχήματά του γι’ αυτόν τον σκοπό”.

Ο Γενικός Επικεφαλής στον τομέα της Τεχνολογίας Συλλογής Δεδομένων και Ανάκτησης Πληροφοριών, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Συστημάτων Μεταφορών του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR e. V., Jörn Groos, προσθέτει:

“Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη πρακτικών προσεγγίσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση του σιδηροδρομικού συστήματος”.

Τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σημαντικό έργο πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομικού και κανονιστικού πλαισίου επιτήρησης της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών. Η Κάτω Σαξονία θα κατέχει ηγετικό ρόλο και διατηρεί την πεποίθηση ότι τα αυτόματα υπεραστικά τρένα που διαθέτουν GoA3 σύντομα θα είναι έτοιμα για σειριακή παραγωγή.

Για την εκτέλεση του ελεγχόμενου πεδίου δοκιμών (regulatory sandbox), η Alstom μπορεί να αξιοποιήσει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της στα αυτοματοποιημένα μετρό και σε ποικίλα άλλα έργα ATO. Η εταιρεία ηγείται του Ευρωπαϊκού έργου ATO στο Shift2Rail και συμμετέχει στην αυτοματοποιημένη εμπορική αμαξοστοιχία του SNCF.

Σχετικά με το πρόγραμμα “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes”

Η Alstom βραβεύτηκε για την ιδέα της σχετικά με ένα ελεγχόμενο πεδίο δοκιμών (regulatory sandbox) για υψηλή αυτοματοποίηση της λειτουργίας συρμών στην κατηγορία “Outlook”. Τα ελεγχόμενα πεδία δοκιμών (regulatory sandbox) αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία στη Γερμανία ως μέσο καινοτομίας. Ως πεδία δοκιμών με σκοπό την καινοτομία και τη ρύθμιση, χρησιμεύουν στην αποκόμιση εμπειρίας στον τομέα των ψηφιακών καινοτομιών υπό πραγματικές συνθήκες. Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα με μερική συμβατότητα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο πρόκειται να δοκιμαστούν σε πειραματικό περιβάλλον για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα