Βαγγέλης
Θάνος

Η Ευρωπαϊκή  Ένωση Χρηματοδοτεί με 657 εκατομμύρια ευρώ την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Πακτωλό χρημάτων είναι έτοιμη να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υλοποιήσει πέντε έργα που αφορούν  διασυνοριακές ηλεκτρικές συνδέσεις. Πιο συγκεκριμένα , τα τέσσερα πρότζεκ αφορούν κατασκευές και το ένα μελέτη κατασκευής και θα χρηματοδοτηθούν μέσα από τον μηχανισμό Connecting Facility Europe (CEF). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν οι χώρες-μέλη της ένωσης συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν πέντε ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”. Ανάμεσα στα πέντε έργα βρίσκεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου που στη συνέχεια θα επεκταθεί και στο Ισραήλ. Μάλιστα το “δικό” μας έργο χρηματοδοτείται και με το μεγαλύτερο ποσό από όλα τα υπόλοιπα.

EuroAsia Interconnector

Αυτό το πρότζεκ  θα χρηματοδοτηθεί με 657 εκατ. Είναι ένα έργο που θα συνδέσει τα συστήματα ηλεκτρισμού Ελλάδας και Κύπρου επιτρέποντας τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς τις δύο κατευθύνσεις και τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Τα 898 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων και το μέγιστο θαλάσσιο βάθος των 3000 μέτρων θα αποτελέσουν νέα παγκόσμια ρεκόρ για ένα έργο αυτού του είδους. Η επένδυση αυτή αποτελεί συνέχεια της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης του έργου EuroAsia. Η επιχορήγηση του CEF έρχεται επιπλέον της επιχορήγησης 100 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μεγάλη εικόνα αυτού του έργου ολοκληρώνεται με  την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021.

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Baltic Synchronisation Project Phase II 

Το συγκεκριμένο έργο θα ενισχυθεί με 170 εκατ. Ευρώ. Ειναι η  δεύτερη φάση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Βαλτικής. Προβλέπει τη χρηματοδότηση για την ενίσχυση του δικτύου στην Πολωνία και την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία – υποστηρίζοντας έτσι την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας των Βαλτικών χωρών με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα. Το έργο Baltic Synchronization έλαβε επίσης χρηματοδότηση στο πλαίσιο προηγούμενων προσκλήσεων CEF που οδήγησε σε συνολική υποστήριξη άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία αυτού του έργου.

Aurora Line 

Αυτό το έργο θα λάβει 127 εκατ. Ευρώ  χρηματοδότηση από τον CEF . Πρόκειται να υποστηρίξει την ανάπτυξη τρίτης γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών και να υποστηριχθεί η ενοποίηση της χερσαίας και υπεράκτιας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Chiren expansion

Η χρηματοδότηση αυτού του πρότζεκ φτάνει τα 78 εκατ. Ευρώ. Το έργο αφορά  την αύξηση της χωρητικότητας μιας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία είναι απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και για τη μείωση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου. Υποστηρίζει επίσης τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην περιοχή, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Northern Lights Phase II

Ο κύκλος των πέντε έργων κλείνει με τη χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ της μελέτης που εξετάζει την επέκταση της ικανότητας μεταφοράς και προσωρινής αποθήκευσης CO2 στη Νορβηγία, σε βιομηχανικούς ομίλους από ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαιτείται ένας μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας, ενώ απαιτούνται και μεγάλες επενδύσεις οι οποίες είναι το “κλειδί” για κάθε μεγάλη αλλαγή. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV