Connect with us

Editorial

Editorial: η τραγική εικόνα του τουριστικού΄ Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κέντρο της κρουαζιέρας της Αττικής δεν είναι το κέντρο της Αθήνας, ούτε η Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Σούνιο. Για να φτάσει κάποιος επιβάτης κρουαζιέρας σε αυτά θα έχει αποβιβαστεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκεί αποκομίζει την πρώτη εικόνα της πρωτεύουσας. Τι βλέπει; Μια εικόνα η οποία είναι συνεχόμενα υποβαθμισμένη. Εδώ και 20 χρόνια το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας προσφέρει δεκάδες χιλιάδες επιβατών να «σουλατσάρουν» μέσα στην πόλη του Πειραιά, ευεργετώντας την τοπική αγορά, αφήνοντας εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η φιλοσοφία της «τουριστικής ομορφιάς» που υποτίθεται ότι παραβλέπει τα υπόλοιπα αλλά αυτό είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Η εικόνα του Πειραιά τόσο περιμετρικά του λιμανιού όσο και συνολικά του κέντρου είναι σχεδόν απογοητευτική.

Αποτέλεσμα κακής διαχείρισης δεκαετιών από την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική Κυβέρνηση μας έφεραν σήμερα αυτή την περίεργη εικόνα του Πειραιά. Τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στον Πειραιά σταματούν στην Ακτή Ξαβέρη. Εκεί, στην ναυτιλιακή καρδιά του Πειραιά κατεβαίνουν βλέποντας το όμορφο πρόσωπο των γυαλιστερών κτιρίων των μεγάλων Ναυτιλιακών Εταιρειών.

Όσο προχωρούν προς τον σταθμό του Μετρό (τον γνωστό Ηλεκτρικό) η εικόνα αλλάζει και γίνεται όλο και πιο φθίνουσα. Το κομμάτι του Πειραιά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (εκεί που αράζουν τα πλοία από την Κρήτη) το θέαμα είναι μιας άλλης πόλης.

Μία τριτοκοσμική Αγορά η οποία μάλλον δυσφημεί την πόλη, με συνθήκες που καλύτερα να μην αναφέρουμε. Εδώ θα έπρεπε να γίνει μια σημαντική κίνηση και να δημιουργηθεί μία σύγχρονη Αγορά της πόλη η οποία να έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αλλά το χειρότερο κομμάτι του Πειραιά είναι πέριξ του σταθμού της πράσινης γραμμής 1. Εκεί πλέον το σύνδρομο της «Ομόνοιας» είναι για τα καλά ριζωμένο στην περιοχή με τα περιθωριακά στοιχεία να είναι κυρίαρχοι. Το παρεμπόριο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ η περιοχή θυμίζει περισσότερο χώρες του αναδυόμενου κόσμου και σίγουρα όχι Ευρωπαϊκή πόλη.

Η πλατεία Λουδοβίκου είναι γεμάτη από πλανόδιους εμπόρους, ζητιάνους, περιθωριακά στοιχεία, ενώ οι γύρω δρόμοι είναι σε μία τραγική κατάσταση. Όλα αυτά στον μοναδικό σταθμό Μετρό σε όλο τον Πειραιά και ενώ γίνονται σχεδιασμοί για πρόσθεση και άλλων μέσων και σταθμών.

Τα κτίρια σε πολλές οδούς είναι ένα τραγικό θέαμα με αποκορύφωμα την κεντρική οδό που καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά, την οδό Γούναρη, από την οποία περνούν όλα τα τουριστικά λεωφορεία τόσο της κρουαζιέρας όσο και των υπόλοιπων τουριστικών διαδρομών συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού λεωφορείου της πόλης.

Η εικόνα είναι τόσο άσχημη που μόνο αν το δεις μπορείς να καταλάβεις την ασχήμια της περιοχής. Μικρές ιδιωτικές προσπάθειες εξωραϊσμού δεν έχουν το επιθυμητό συνολικό αποτέλεσμα με την γενικότερη εικόνα να είναι πλήρως απογοητευτική.

Ο Δήμος σήμερα αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ποτέ είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να κάνει κάτι μόνος του. Είναι όμως η «βιτρίνα» του Πειραιά και ο προθάλαμος προς την υπόλοιπη Αθήνα.

Με μία συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια πρέπει να κάνουν κάτι έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η πολύ άσχημη εικόνα. ¶λλωστε η περιοχή αυτή είναι κομβική για την κίνηση και την χρησιμοποιεί σχεδόν το σύνολο των τουριστών και των επιβατών των πλοίων.

Ένα αστικό πρόγραμμα αναδόμησης και αναβάθμισης της περιοχής θα έφερνε θεαματικά αποτελέσματα τόσο για την τουριστική εικόνα του Πειραιά και της Αθήνας γενικότερα όσο και για τους ίδιους τους πολίτες και εργαζόμενους της περιοχής.

¶μεση φυσικά είναι και η ανάγκη να τρέξουν τα σχεδιαζόμενα νέα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφορά με το Μετρό, το Τραμ και το Μονορέιλ που θα διατρέχει από άκρη σε άκρη το λιμάνι του Πειραιά.

Η αστική ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά είναι στρατηγικής σημασίας και για την Αθήνα που θέλει να μεταβληθεί σε πόλη city-break. Πλέον θεωρείται ως «ένα σώμα» με τον Πειραιά και η ανάπλαση της περιοχής που θεωρείται ως τουριστική πρέπει να αλλάξει. Το συντομότερο δυνατό…

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα