Connect with us

Editorial

Editorial: Η σημαντικότητα των αυτοκινητόδρομων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους αυτοκινητόδρομους μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξιών. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά μια μεγάλη μερίδα πολιτών της χώρας. Οι Εθνικοί δρόμοι που δόθηκαν προς παραχώρηση προς το παρόν υπολειτουργούν στις κατασκευές αναβάθμισης γιατί τίποτα από όσα υπεγράφησαν στις συμβάσεις δεν τηρήθηκε.

Ούτε οι προθεσμίες παράδοσης των τμημάτων, ούτε οι απαλλοτριώσεις από το Δημόσιο, ούτε η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ούτε οι προσεγγίσεις των μελετών που απέτυχαν καθώς υπάρχουν σοβαρά σφάλματα με χάραξη πάνω σε προστατευόμενες περιοχές κλπ.

Είναι άλλωστε ένα δείγμα της προχειρότητας με την οποία μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Μη απαλλοτριωμένοι χώροι δίδονταν σε συμβάσεις με την προϋπόθεση ότι ΘΑ απαλλοτριώνονταν μελλοντικά. Και όταν ο χρόνος περνούσε εις βάρος του έργου και του Δημόσιου χρήματος τι γινόταν; Αποζημίωση άρον άρον και με δυσμενείς οικονομικούς όρους για να προχωρήσει το έργο.

Ο νέος νόμος για τις μελέτες και τα έργα ελπίζουμε να βάλει μία τάξη σε όλα αυτά και επιτέλους οι διαγωνισμοί και τα έργα να γίνονται με πιο ξεκάθαρους όρους όχι με το Ελληνικό: βάλε την υπογραφή και θα δούμε. Μας έχει κοστίσει πολλά χρήματα αυτή η φιλοσοφία.

Σήμερα με τα προβλήματα να περισσεύουν σε όλους είναι επιτακτική η ανάγκη να δουλεύει σωστά η μηχανή του Δημοσίου και οι κανόνες να τηρούνται. Αυτό θα επαναφέρει την τάξη και θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος όλων. Η τακτική του ζαμανφουτισμού πέρασε με τις συνέπειες να πέφτουν βαριές σε όλους μας.

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν από εδώ και πέρα καλό θα ήταν να έχουν τη στοιχειώδη προστασία, να έχουν επάρκεια στις μελέτες τους και να είναι στοχευμένα. Όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους πρέπει να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους και με βάση το γενικό συμφέρον να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αυτοί οι δρόμοι μέλλει να γίνουν ατμομηχανές ανάπτυξης για τις περιοχές που θα διασχίζουν και όσοι δεν το βλέπουν ή εθελοτυφλούν ή έχουν άλλες προθέσεις. Όσο καθυστερούμε να τους ολοκληρώσουμε τόσο θα δυσκολεύει γενική προσπάθεια η Ελληνική Περιφέρεια να ξεφύγει από τη μιζέρια που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί είναι το μεγαλύτερο project εξευρωπαϊσμού του εθνικού δικτύου από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Δείτε τα αποτελέσματα της Εγνατίας Οδού με την ολοκλήρωση της. Και αυτά που θα ακολουθήσουν. Η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου με την ολοκλήρωση της θα κάνει την Καλαμάτα μακρινό προάστιο της Αθήνας ενώ για πρώτη φορά θα μπει σοβαρό οδικό δίκτυο στο Νομό Λακωνίας που σήμερα είναι τριτοκοσμικό.

Η Ολυμπία Οδός μέχρι την Πάτρα θα αναβαθμίσει την περιοχή τουριστικά και εμπορικά ενώ από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και μέχρι την Καλαμάτα (αν θα πάει) θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα κάνει την περιπλάνηση στην σκληροτράχηλη Πελοπόννησο παιχνιδάκι.

Η Ιόνια Οδός θα βγάλει 2 ολόκληρες Περιφέρειες από την απομόνωση ενώ με τα συμπληρωματικά έργα η απόσταση μέχρι την Λευκάδα ή μέχρι την Ηγουμενίτσα θα είναι υπόθεση 3 ωρών. Η Κεντρική Οδός θα κάνει την Δυτική Ελλάδα μέρος σύγχρονου οδικού δικτύου με τις πόλεις να εντάσσονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων προς βορρά και νότο. Τέλος ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα ολοκληρώσει τη διαμπερή κυκλοφορία στον άξονα Εύζωνοι- Θεσσαλονίκη- Αθήνα για πρώτη φορά με ασφάλεια και ταχύτητα μειώνοντας την χρονοαπόσταση κατά πολύ.

Η σημαντικότητα λοιπόν αυτών των δρόμων και η υπεραξία που θα προσδώσουν τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε. Οι βασικές υποδομές μίας σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας (αν θέλουμε φυσικά να ενταχθούμε σε αυτή την κατηγορία) έχουν εκσυγχρονισμένα κατά σειρά προτεραιότητας: ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Εμείς παλεύουμε για το πρώτο και το τρίτο.

Ας τα καταφέρουμε λοιπόν.

 

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα