Connect with us

Editorial

Editorial: μόνο με ανάπτυξη και απασχόληση η πραγματική διέξοδος από το τούνελ της κρίσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώ προχωράμε προς την δεύτερη εκλογική μάχη, τα προβλήματα στο χώρο των υποδομών γιγαντώνονται. Όλοι μιλούν για προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα ζωντανή, να μπορέσει να συνεχίσει σε ένα δρόμο που κανείς δεν γνωρίζει την επόμενη μέρα. Όμως οι εξελίξεις δεν πρόκειται να περιμένουν.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας δεν είναι τόσο απλό. Η χώρα έχει αστρονομικό χρέος ακόμα και μετά το haircut ενώ η πολιτική βουλγαροποίησης των μισθών είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα αποφέρει καρπούς, αλλά θα κρατήσει για πολλά χρόνια την χώρα στην κρίση. Στην Ευρώπη οι φωνές που υποστηρίζουν ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να αποπληρωθούν τα κρατικά χρέη όλο και μεγαλώνουν.

Εδώ είναι η ελπίδα της Ελλάδας ότι θα μπορέσει τελικά αυτή η φωνή να γίνει βοή και να επικρατήσει έναντι των φωνών που υποχρεώνουν σε άγρια λιτότητα και βύθισμα της ζωής των ανθρώπων. Στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου θα καλεστούν οι πολιτικοί μας να μας πείσουν πως όχι μόνο δεν θα αφήσουν την χώρα να πέσει στην άβυσσο αλλά θα αντιτάξουν το συμφέρον του λαού και της πατρίδας, προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος.

Είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται από πολλές φωνές που βγάζουν αποφάσεις αλλά από 3 χώρες που συγκροτούν μπλοκ και κάθε χώρα επιλέγει την είσοδο της ανάλογα με τα συμφέροντα της. Δυστυχώς για την Ελλάδα η καταστροφική πολιτική της πελατειακής ψηφοθηρίας έφερε την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να γίνει μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη είναι να συγκροτηθεί μία Κυβέρνηση ισχυρή, που να αντιπροσωπεύει το μεγάλο μέρος των Ελλήνων, να έχει μεγάλη πλειοψηφία και κυρίως να είναι ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ. Να απαιτήσει ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Να απαιτήσει εξορθολόγηση των δαπανών και να πει στοπ στην κατηφόρα των αποδοχών. Να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που ο πολίτης και η χώρα θα προσφέρουν αυτά που πρέπει έτσι ώστε να βγει από το τούνελ που έχει μπει εδώ και 5 χρόνια. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως δεν γίνεται να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των προηγούμενων 30 ετών γιατί αυτή ήταν και η αιτία της καταστροφής.

Να γίνει ένα κοινωνικό συμβόλαιο με διάρκεια 5 ετών που θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στην αναγέννηση της Ελλάδας και σε συνδυασμό με δυνατά αναπτυξιακά μέτρα να επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια. Αλλά θα πρέπει να τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις. Θα πρέπει οι θυσίες που υφίσταται ο λαός να έχουν αντίκρισμα και όχι να είναι μάταιες.

Θα πρέπει να υποχρεώσουμε την Ευρώπη σε βοήθεια ανασυγκρότησης όχι σταδιακή αλλά μαζική και να δώσουμε απεριόριστα κίνητρα σε μεγάλες επενδύσεις χωρίς αυτή τη φορά το κράτος ή τα κόμματα να εμποδίσουν επιχειρήσεις να δώσουν θέσεις εργασίας. Θα πρέπει μεγάλα αναπτυξιακά έργα να γίνουν σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο όμως τα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκη που ζει το 50% του πληθυσμού.

Σε συνεργασία Κυβέρνησης και Περιφερειών να δημιουργηθούν «εστίες» ανάπτυξης έργων δημόσιων και ιδιωτικών και να αρχίσει να αντιστρέφεται η κατηφόρα της ανεργίας. Δημόσιες Υποδομές, Ενέργεια, Τουρισμός, Κατασκευές, Σύγχρονη Γεωργία είναι οι κάποιοι από τους τομείς που μπορεί να δώσει μεγάλες ανάσες στη χώρα και να αλλάξει τα σημερινά μαύρα δεδομένα. Αλλά τελικά αυτό που πρέπει να γίνει πρώτιστα είναι οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουν ένα όραμα στους πολίτες. Μία υπόσχεση και μία ελπίδα για το μέλλον. Μπορεί να γίνει αυτό;

Νίκος Καραγιάννης
21.05.2012

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα