Connect with us

Editorial

Editorial: μεγάλα έργα, πραγματική οικονομία και ανάπτυξη

Δημοσιεύθηκε

στις


Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια που στον τομέα των μεγάλων έργων φαίνεται ένα πολύ δυνατό φως στο τούνελ της κρίσης και μάλιστα δείχνει να είναι πολύ κοντά. Μετά την συμφωνία του Φεβρουαρίου με την Ελλάδα να κερδίζει χρόνο για δραστικές κινήσεις γύρω από την κατεστραμμένη οικονομία της.
 

Τα μεγάλα έργα που προωθούνται σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα θα ενταθούν καθώς το ΕΣΠΑ είναι σε φάση μεγάλης ωριμότητας και τα χρήματα από τις Βρυξέλλες είναι πλέον «πρόθυμα» να μπουν στην χώρα και την πραγματική οικονομία που έχει να δει καλές μέρες εδώ και χρόνια.
 

Ήδη το μεγάλο πρόγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» τρέχει και οι δημοπρατήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως αστικά έργα αποχέτευσης και ύδρευσης και απευθύνεται σε όλη την επικράτεια. Τους επόμενους μήνες περιμένουμε δεκάδες τέτοια έργα να περάσουν στη φάση της υλοποίησης.
 

Τέτοιου βεληνεκούς έργα απευθύνονται σε μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες οι οποίες (όσες έχουν επιβιώσει της κρίσης) περιμένουν αυτά τα έργα ως διέξοδο από τον οικονομικό στραγγαλισμό που αντιμετωπίζουν.
 

Στην επόμενη μεσαία κατηγορία υπάρχουν έργα πιο μεγάλα όπως αναβαθμίσεις αεροδρομίων, μεσαίου βεληνεκούς οδικά έργα τα οποία έχουν προϋπολογισμό από 10 εκ. ευρώ έως 50.000.000 ευρώ. Τέτοια έργα απευθύνονται σε μεσαίες τεχνικές εταιρείες έχουν πτυχίο που φτάνει μέχρι 6ης τάξης.
 

Advertisement
Τα πολύ μεγάλα έργα είναι εκείνα που απευθύνονται σε Ελληνικές και ξένες εταιρείες με πτυχίο 7ης τάξης και είναι αυτά που θα τα ονομάζαμε «τρένα ανάπτυξης». Πριν από μερικές μέρες ένα τέτοιο μεγάλο έργο, η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, υπογράφηκε και ξεκινά. Είναι έργο που φτάνει τα 700.000.000 ευρώ και η επίδραση του στην πραγματική οικονομία θα είναι καταλυτική, επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα επαγγελμάτων.

 

Το επόμενο διάστημα περιμένουμε μερικά ακόμα έργα που έχουν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό και τα οποία με τη σειρά τους θα είναι κινητήριες μηχανές ανάπτυξης για τα επόμενα 5 χρόνια. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου το οποίο αν και έχει παγώσει περιμένουμε να ξαναβγεί στον αέρα και να τονώσει την οικονομία όλης της Κρήτης με τα 800.000.000 ευρώ που θα δαπανηθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία του.
 

¶λλα μεγάλα έργα που είναι ικανά να επηρεάσουν μια ολόκληρη περιφέρεια είναι η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά με προϋπολογισμό 650.000.000 ευρώ, το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης με προϋπολογισμό 800.000.000 ευρώ.
 

Advertisement
Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι όφελος θα έχει η πραγματική οικονομία και το σύνολο των πολιτών και ότι στην πραγματικότητα θα είναι προς όφελος της τσέπης των μεγάλων εργολαβικών εταιρειών.
 

Όταν ένα έργο με την εμβέλεια π.χ του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι ξεκινήσει να κατασκευάζεται η επίδραση στην πραγματική οικονομία έρχεται σταδιακά αλλά επιδρά παντού.
 

Για την κατασκευή του θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις σε μεγάλες εκτάσεις. Αυτό σημαίνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των χωραφιών που σχεδιάζονται να απαλλοτριωθούν. Με τη σειρά τους αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν στις οικογένειες των δικαιούχων που με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουν να κάνουν είτε άλλες αγορές είτε να επενδύσουν τα χρήματα τους, είτε να τα καταναλώσουν. Αυτή είναι η επίδραση στην πραγματική οικονομία.
 

Όταν το έργο μπει σε φάση κατασκευής τότε θα κληθούν δεκάδες μικρές εργοληπτικές εταιρείες ως υπεργολάβοι για να συμμετάσχουν με την πείρα, τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους. Η ίδια η εταιρεία κατασκευής θα προσλάβει εκατοντάδες άτομα από την χαμηλότερη βαθμίδα, που είναι ο απλός εργάτης, μέχρι υψηλές βαθμίδες επιστημονικού προσωπικού όπως γεωλόγοι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.
 

Η επίδραση στην πραγματική οικονομία εδώ είναι καθοριστική. Εκατοντάδες άτομα θα έχουν απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Οι εταιρείες που θα απασχοληθούν υπεργολαβικά θα μπορέσουν να επενδύσουν σε μηχανήματα ενώ και εκείνες για τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου έργου θα επενδύσουν σε θέσεις απασχόλησης. Μεγάλο μέρος από το χρήμα το οποίο θα επενδυθεί για την κατασκευή θα πάει λοιπόν στις τοπικές οικονομίες. Τοπικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες που έχουν σχέση με την κατασκευή θα δουν μεγάλη αύξηση στα έσοδα τους.
 

Όταν το έργο τελειώσει θα πει κανείς, τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι εταιρείες θα σταματήσουν να απασχολούνται. Αυτό είναι σωστό. Όμως άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων τότε θα αναπτυχθούν. Οι μεταφορές για παράδειγμα. Τα λεωφορεία, τα ταξί, τα τουριστικά πούλμαν, τα νοικιασμένα αυτοκίνητα. ¶λλη μεγάλη κατηγορία είναι τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν στο νέο αεροδρόμιο με συνεισφορά στην απασχόληση. Νέες εμπορικές επιχειρήσεις θα ανοίξουν κατά μήκος της διαδρομής και μέσα στο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου.
 

Advertisement
Το Αεροδρόμιο το ίδιο θα φέρει αύξηση του τουρισμού με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην Κρήτη. Οι φόροι που θα αποδοθούν στο Κράτος είναι εξίσου σημαντικό μέρος της κατασκευής και λειτουργίας του Νέου Αεροδρομίου. Οι επενδύσεις που θα γίνουν τελικά θα είναι ένα ακόμα κέρδος. Όλη η περιοχή που σήμερα είναι χαμηλής αξίας θα εκτοξευθεί και το real estate θα επικρατήσει.
 

Αυτή είναι η συμβολή των μεγάλων έργων στην ανάπτυξη και η επίδραση που έχουν στην πραγματική οικονομία. Το κρίσιμο είναι να γίνουν τέτοια έργα για κυκλοφορήσει και πάλι χρήμα στην αγορά. Το παράδειγμα που αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι τυχαίο. Χάρις στην κατασκευή του Ελ. Βενιζέλος στα Σπάτα, άνοιξαν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη λειτουργία του Αεροδρομίου.
 

Το επόμενο διάστημα λοιπόν το κρίσιμο είναι αυτά τα μεγάλα έργα που χρόνια ακούμε άλλα λόγω κρίσης δεν τα βλέπουμε να αναπτυχθούν όσο γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα και όσο γίνεται σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Η διάχυση αυτών των έργων θα είναι μοχλός επανεκκίνησης, δημιουργίας και τελικά αυτό που είναι στα χείλη όλων, ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
 

06.03.2012
Νίκος Καραγιάννης

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα