Connect with us

Editorial

Editorial: άμεση προτεραιότητα οι υποδομές της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κρήτη είναι και το πολυπληθέστερο και το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί. Περίπου 601.000 κάτοικοι διαμένουν μόνιμα στο νησί χωρίς να υπολογιστεί ο ετήσιος αριθμός των τουριστών και των Κρητών που κατοικούν σε άλλες περιοχές και επισκέπτονται τις ρίζες τους. Διαθέτει 6 μεγάλα λιμάνια και 3 πολιτικά αεροδρόμια.

Το νοτιότερο νησί της Ευρώπης όμως πάσχει από υποδομές. Τόσο αστικές όσο και συγκοινωνιακές. Ενώ είναι πλήρως ανεπτυγμένη σε λιμάνια και αεροδρόμια (με εξαίρεση του Ηρακλείου που είναι ανεπαρκές εδώ και χρόνια) δεν έχει τις απαραίτητες εσωτερικές υποδομές. Το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα της Κρήτης είναι σαφέστατα η έλλειψη ενός σύγχρονου οδικού άξονα με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου που θα ένωνε την Ανατολική με τη Δυτική Πλευρά ενώ με μικρούς κάθετους θα κάλυπτε και τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Ο κακός σχεδιασμός και η απουσία ενός συντονισμένου μοντέλου έχουν οδηγήσει σε τέλμα σχεδόν τον λεγόμενο Βόρειο Οδικό ¶ξονα Κρήτης. Παραμένει ένας από τους πιο επικίνδυνους άξονες σε όλη την Ελλάδα παρότι σε αυτόν μετακινούνται εκατομμύρια μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Κάποια μικρά τμήματα είναι έτοιμα ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν βαλτώσει ακόμα και οι μελέτες.

Πριν από μερικούς μήνες ο Υφυπουργός Υποδομών έκανε λόγο για 2 δις για ένα ολοκληρωμένο οδικό άξονα, ποσό εξωπραγματικό για τα οικονομικά της χώρας. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν μπορεί να παραμείνει η άθλια σημερινή κατάσταση. Η «Κρήτη ΑΕ» θα αναλάβει τόσο την προώθηση του ΒΟΑΚ όσο και άλλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Εκτός από τον κακό εθνικό δρόμο η Κρήτη έχει πολύ κακοσυντηρημένους αστικούς και επαρχιακούς δρόμους, π.χ ένα από τα πιο τουριστικά μέρα της Δυτικής Κρήτης, το Ελαφονήσι είναι πραγματική περιπέτεια για να το προσεγγίσεις λόγω της υπερβολικής στενότητας του δρόμου. Ακόμα και μέσα στις πόλεις δρόμοι που θα έπρεπε να είναι ασφαλείς παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά επικινδυνότητας.

Η φυσική ομορφιά του νησιού σώζει πολλές φορές την κατάσταση αλλά δεν είναι αρκετή. Ο τουριστικός προσανατολισμός του νησιού επιβάλλει την δημιουργία συνθηκών που θα προσελκύουν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί. Τουριστικές υποδομές που θα μπορούν να καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Οι συγκοινωνίες του νησιού είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Ο στόλος των ΚΤΕΛ είναι αρκετά σύγχρονος και επαρκεί για τις ανάγκες μετακίνησης σε υπεραστικό επίπεδο. Ο τρόπος διαχείρισης όμως είναι επαρχιακός χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό. Με τα δύο ΚΤΕΛ Ηρακλείου και Χανίων σε μόνιμη διαμάχη όλα φαντάζουν να έχουν μείνει στην δεκαετία του 1970 με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις κτιριακές υποδομές αποκαρδιωτικές.

Στο τέλος μένει το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το σημερινό είναι γενικώς παραδεκτό ότι δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης και είναι μέσα στον αστικό ιστό. Το ελπιδοφόρο είναι ότι βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τις μεγάλες υποδομές της δεκαετίας που διανύουμε η δημιουργία ενός μεγάλου αεροδρομίου το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας.

Η σύμβαση παραχώρησης θα επιτρέψει στον ανάδοχο να κατασκευάσει ένα μοντέρνο μεγάλο αεροδρόμιο που να πληροί όλες τις απαιτήσεις (σημερινές και μελλοντικές). Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι το δεύτερο σε κίνηση πανελλαδικά. Εκτός από το νέο αεροσταθμό θα δημιουργηθούν παρκινγκ, οδικές προσβάσεις και όταν θα λειτουργήσει θα είναι ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του Πανευρωπαϊκά. Ο διαγωνισμός έχει πάρει συνεχόμενες αναβολές και είμαστε σε αναμονή εδώ και 1,5 χρόνο.

Τέτοια έργα έχει ανάγκη το νησί που σε συνδυασμό με τον ΒΟΑΚ και τον εκμοντερνισμό των λιμανιών και των Αεροδρομίων θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει την απαραίτητη συγκοινωνιακή υποδομή που της αξίζει. Αν η «Κρήτη ΑΕ» είναι αυτή που θα το κάνει ελπίζουμε να γίνει γρήγορα.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα