Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ Αττικής: Διευκρινίσεις για την επιχορήγηση για τα συστήματα φυσικού αερίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πληροφορίες και διευκρινίσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης, μέσω ΕΣΠΑ, για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες της Περιφέρειας Αττικής δίνει η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής που έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης.

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκ. Ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθούν ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια σε 22 δήμους της Αττικής, στους οποίους η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι περιορισμένη.

Δηλώσεις  κ. Χατζηδάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι: «Η δράση του υπουργείου μας -που χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ- στοχεύει αφενός στη μείωση της εκπομπής ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των νοικοκυριών και της χρήσης πιο φιλικού περιβαλλοντικά καυσίμου,αφετέρου συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Είναι μια πολύ χρήσιμη και πολλαπλά ωφέλιμη πρωτοβουλία. Ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία η προκήρυξη ανάλογης δράσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες περιοχές, σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου».

Δηλώσεις κ. Χατζηγιάννη

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, Πιέρρος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «η συμμετοχή της ΕΔΑ Αττικής ως φορέα υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας να πρωταγωνιστήσει στην ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου ως καύσιμο – γέφυρα στη ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας.».

Ο ανώτατος συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία, διαμορφώνεται ανάλογα με την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος του νέου συστήματος θέρμανσης και δύναται να κυμανθεί από το ποσό των 4.000 Euro έως τις 21.500 Euro.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 65% για ωφελούμενους με ατομικό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 Euro και οικογενειακό έως 30.000 Euro, ενώ στο 100% φτάνει η επιχορήγηση για τους δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Να έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

2. Να μην έχουν συνάψει (τα ίδια ή συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής, για την κατοικία που αιτούνται επιχορήγηση, μέχρι τις 08 Οκτωβρίου 2020 (δηλαδή να μην υπάρχει σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης στις 07/10/2020).

3. Να πληρούν τα προαναφερθέντα εισοδηματικά κριτήρια

Για την ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων από τη δράση, η ΕΔΑ Αττικής έχει δημιουργήσει έναν διαδικτυακό κόμβο που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, στο site της Εταιρείας  οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση και καθοδήγηση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, να αναζητήσουν λεπτομέρειες αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που καθιστούν επιλέξιμη μια κατοικία, τους Δήμους που αφορά η δράση, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα έντυπα δικαιολογητικών, και να ενημερωθούν αναλυτικά για όλα τα στάδια της διαδικασίας της δράσης και τον τρόπο καταβολής της επιχορήγησης. Επιπλέον, η Εταιρεία προσφέρει εξατομικευμένες διευκρινίσεις μέσω του email Info_Epixorigisi@edaattikis.gr στους ενδιαφερόμενους που σκοπεύουν να ωφεληθούν από τη δράση. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 28 Μαΐου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 213-0882000 και 11322.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα