Νίκος
Καραγιάννης

Ακόμα μία εκκρεμότητα με το παρελθόν κλείνει σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς μετά τις προχθεσινές υπογραφές για τη γραμμή 4, υπογράφεται και η σύμβαση για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία. Η τελετή των υπογραφών θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του υπουργείου στου Παπάγου.

Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη σύμβαση θα χρειαστεί να περάσει από την Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να κυρωθεί και να γίνει νόμος του Κράτους, βάσει του οποίου το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί. Πρόκειται για την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για τον Ε65.

Με την σύμβαση αυτή ο αυτοκινητόδρομος Ε65 ολοκληρώνεαι από άκρη σε άκρη και παύει να είναι ο “τυφλός” άξονας της χώρας. Θα έχει συνολικό μήκος 181,5 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από τη Ανθήλη σε σύνδεση με τον ΑΘΕ, μέχρι το Κηπουρειό Γρεβένων σε σύνδεση με την Εγνατία. Η ΤΕΡΝΑ η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή βάζει στο ανεκτέλεστο της ακόμα ένα έργο το οποίο σκαρφαλώνει στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ με τα εν αναμονή έργα θα σπάσει το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.

Τα έργα σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν σχεδόν άμεσα και σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κατά τη φάση κατασκευής η απασχόληση θα τονωθεί με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Σήμερα η συνολική πρόοδος στο βόρειο τμήμα είναι 7%, που συμπυκνώνεται στο υποτμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα (25%).

Ο Ε65 παύει να είναι ο αδύναμος κρίκος

Σήμερα ο Ε65 είναι ο “αδύναμος κρίκος” των αυτοκινητόδρομων της χώρας μιας και λειτουργεί μόνο το μεσαίο του τμήμα από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα (περίπου 80χλμ). Σε κατασκευή από τις αρχές του 2019 βρίσκεται το νότιο τμήμα από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα μήκους 32,5 χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση του τοποθετείται μέσα στο 2022 και μάλιστα εντός του επόμενου διαστήματος θα παραδοθεί και το πρώτο τμήμα που έχει να κάνει με την Δυτική Παράκαμψη Λαμίας μήκους 14 περίπου χιλιομέτρων.

Το βόρειο τμήμα θα ολοκληρώσει το παζλ και βάσει του σχεδιασμού το έργο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Τότε, το ταξίδι από τη Λαμία μέχρι τα Γρεβενά θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί των 3 ωρών και 15 λεπτών που απαιτούνται σήμερα, ενώ το Αθήνα – Γρεβενά δεν θα ξεπερνά τις 4 ώρες! Η απόσταση Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Πως φτάσαμε από τον  “διαμελισμό” στην “επανασυγκόληση” του Ε65

Αξίζει να θυμηθούμε την ιστορία του αυτοκινητόδρομου Ε65. Η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του υπεγράφη το 2008 και προέβλεπε την από άκρη σε άκρη κατασκευή του μέχρι το 2013. Η οικονομική κρίση που σάρωσε τη χώρα οδήγησε σε παύση των εργασιών το 2011 και αποχώρηση των ισπανών εταίρων του έργου.

Η ΤΕΡΝΑ έμεινε σταθερά υπέρ της κατασκευής του και το 2013 δόθηκε “σολωμόντεια” λύση για να μην μείνει το έργο ημιτελές. Προκρίθηκε η κατασκευή του μεσαίου τμήματος που κάλυπτε τις σημαντικές πόλεις που περνά ο άξονας (Δομοκός, Καρδίτσα, Τρίκαλα και σε ελάχιστη απόσταση η Καλαμπάκα).

Τα δύο άκρα του αυτοκινητόδρομου έμειναν προς κατασκευή στο μέλλον. Αυτό όμως οδήγησε σε αποξένωση από το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας μιας και δεν υπήρχε πουθενά σύνδεση με κάποιον άλλο άξονα.

Τα Χριστούγεννα του 2017 το μεσαίο τμήμα παραδίδεται στην κυκλοφορία και αρχίζει ο αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νότιου τμήματος, που συν τοις άλλοις εξασφαλίζει και την σύνδεση του δρόμου με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων. Αυτό έγινε εφικτό το Φθινόπωρο του 2018.

Τελικά στα τέλη του 2018 ολοκληρώνεται η διαδικασία, υπογράφεται και κυρώνεται η σύμβαση και το Λαμία-Ξυνιάδα περνάει σε φάση κατασκευής στις αρχές του 2019. Σήμερα η κατασκευή του ξεπερνά το 70%.

Παράλληλα ξεκινά ο αγώνας για την χρηματοδότηση του βόρειου, αναβαλλόμενου τμήματος. Εδώ τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ροών που δυσκόλευαν το “πράσινο φως” των Βρυξελλών. Έγιναν πολλαπλές συναντήσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και χρειάστηκε επίσης η συνεχής παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού με την Ευρωπαία Επίτροπο Μαργκρέτε Βείσταγερ.

Τελικά την λύση την έδωσε το ..Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο συνδέεται με την πορεία απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού πεδίου της Δυτικής Μακεδονίας και ξεκλειδώνει η χρηματοδότηση του. Τα 442 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου, θα δημιουργήσουν πυρήνες ανάπτυξης σε μία δύσκολη γεωγραφικά περιοχή και θα σημάνουν την ολοκλήρωση του άξονα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες του τμήματος, ενώ ειδικότερα από το 111ο χλμ. έως και το 136ο χλμ. έχουν υλοποιηθεί οι τεχνικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί απαλλοτριώσεις, οι μετακινήσεις δικτυών και οι αρχαιολογικές έρευνες. Η γενική κατασκευαστική πρόοδος, πριν την αναβολή των εργασιών, βρισκόταν στο 7%, ενώ για το τμήμα από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 25%. Έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά, δίκτυο ομβρίων, χωματουργικά και μικρά τεχνικά έργα.

Η νέα χάραξη από το 136ο χλμ. έως το τέλος του έργου σε χαμηλότερο υψόμετρο από την αρχικά προβλεπόμενη (από τα 950 μέτρα στα 650 μέτρα), με μικρότερο μήκους υπόγειων έργων και 11,7 χλμ. επιπλέον ανοικτού έργου, ευνοεί τις συνθήκες ασφάλειας και λειτουργίας του Έργου, μειώνοντας το κόστος κατασκευής και βελτιώνοντας επίσης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αναλυτικά

– Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ.
– 2 Σήραγγες (στο 137ο χλμ & στο 176ο χλμ.)
– 20 Γέφυρες
– 11 Άνω & 48 Κάτω Διαβάσεις
– 3 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
– 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
– 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας)
– 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό)
– 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και 3 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων (Α/Κ Τρικάλων, Α/Κ Καλαμπάκας, Α/Κ Αγιοφύλλου – Καρπερού)
– 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού)
– 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων
– 1 Κτήριο Τροχαίας

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV