fbpx
Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Ε.Ο. Αθήνας-Λαμίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Μαλιακό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και πιο συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αγίας Παρασκευής, για τις ανάγκες εργασιών συντήρησης του οδοστρώματος.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, από τις 06:00 έως τις 21:00, θα ισχύσει πλήρης αποκλεισμός των κλάδων εξόδου του κόμβου με κατεύθυνση τόσο προς Αθήνα, όσο και προς Θεσσαλονίκη. Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να εξέλθουν στον Α/Κ Αγίας Παρασκευής, θα ειδοποιούνται έγκαιρα μέσω κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης προκειμένου να εξέλθουν στον Α/Κ Λαμίας που προηγείται.

Αντίστοιχα, οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Αθήνα που επιθυμούν να εξέλθουν στον Α/Κ Αγίας Παρασκευής, θα ειδοποιούνται έγκαιρα μέσω κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης προκειμένου να εξέλθουν στον Α/Κ Αγίας Μαρίνας που προηγείται.

Παράλληλα, στη συμβολή της κάθετης οδού του καταστρώματος του κόμβου με τη Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο), η κυκλοφορία θα διεξάγεται εναλλάξ από μια λωρίδα με τη συνδρομή σημαιοφόρων και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων και στις δύο κατευθύνσεις (προς Θεσσαλονίκη και προς Λαμία).

Σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους, οι εργασίες θα συνεχιστούν την Τρίτη 23 ή την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Η Κεντρική Οδός, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των διερχομένων. Παρακαλεί δε τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση.

image_pdfimage_print

Κεντρική Οδός - Ε65

Μητσοτάκης: Προχωρούν τα έργα στο Λαμία-Ξυνιάδα, θα κατασκευάσουμε και το βόρειο τμήμα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εργοτάξια του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, επισκέφθηκε και επιθεώρησε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο Πρωθυπουργός, επιθεώρησε το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή από τις αρχές του έτους. Μίλησε τόσο με τοπικούς φορείς και βουλευτές όσο και με στελέχη της κοινοπραξίας για την μεγάλη αξία του τμήματος αυτού. Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση και παράδοση του στην κυκλοφορία, θα «κουμπώσει» με το σημερινό «τυφλό» τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνδεθεί με τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Αναφορικά με το νότιο τμήμα του άξονα που βρίσκεται σε κατασκευή, ως χρονικός στόχος για την ολοκλήρωσή του τέθηκε το τέλος του 2021.

Μετά την επιθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το έργο και εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη των εργασιών, υποσχόμενος πως ο άξονας δεν θα μείνει ημιτελής. Υπογραμμίστηκε δε τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ ότι θα βρεθεί  ο τρόπος για  να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξασφαλιστεί η έγκριση της Ε.Ε. για το βόρειο τμήμα, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία, μήκους 64χλμ. και κόστους 400εκατ.ευρώ.

Με το τμήμα αυτό θα ολοκληρωθεί πλήρως ο οδικός άξονας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία και η χώρα θα διαθέτει πλέον τρεις μεγάλους άξονες βορρά-νότου. Επιπλέον ο Ε65 έχει ως φυσική συνέχεια τον άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή, δηλαδή μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια.

«Με τον δρόμο αυτό σπάει η απομόνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τονίζοντας τη σημαντικότητα ολοκλήρωσης του Ε65, στο σύνολό του.

Και ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών, σχολιάζοντας πως εκτός από τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ο νέος δρόμος θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας  τις προοπτικές για το εμπόριο και την αγροτική παραγωγή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας ή Ε65, ανήκει στους αυτοκινητόδρομους που δημοπρατήθηκαν ως έργα παραχώρησης το 2005-6 από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Περιελάμβανε την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στο τμήμα από τη Λαμία (σε σύνδεση με τον ΠΑΘΕ) και περνόντας από Δομοκό, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα, τερμάτιζε στην Εγνατία Οδό στο Νομό Γρεβενών. Η σύμβαση του έργου πραγματοποιήθηκε το 2008 και ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η Κεντρική Οδός Α.Ε. που σήμερα ανήκει εξ` ολοκλήρου στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Το 2008 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα. Το 2011 αποφασίστηκε, λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις τράπεζες και της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τη χώρα, να διακοπούν οι εργασίες, όχι μόνο στον Ε65 αλλά και στους υπόλοιπους 4 άξονες που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή.

Στα τέλη του 2013, επιτυγχάνεται η επανέναρξη των έργων, με τον Ε65 να είναι ο «χαμένος». Αποφασίζεται να προχωρήσει σε εκείνη τη φάση το μεσαίο τμήμα, από τη Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα μήκους 80χλμ. Το νότιο και βόρειο τμήμα αποφασίζεται να παραμείνουν στη σύμβαση παραχώρησης ως αναβαλλόμενα τμήματα, με προτεραιότητα στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα.

Στις αρχές του 2014 επανεκκινούνται τα έργα στο μεσαίο τμήμα και στο τέλος του 2017, παραδίδεται συνολικά στην κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ένταξης και χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του νότιου τμήματος.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, το 2018 επιτυγχάνεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου. Στο τέλος του 2019, κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης και στις αρχές του 2019, ξεκινούν τα έργα.

ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ: ΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

Το Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας, (0 χλμ. έως και 32,5 χλμ. Ε65). Βρίσκεται υπό κατασκευή και σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου, η συνολική του πρόοδος ανέρχεται σε 34,33%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ασφαλτικών στρώσεων. Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 41,4%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 44% και οι χωματουργικές εργασίες 33,4%.

Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος συναντάμε τα παρακάτω:

-Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.
-1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο
-15 Γέφυρες
-5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
-1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
-62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
-3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
-1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
-1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
-1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
-1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ): Ευχόμαστε η Κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα για το έργο του Ε65

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγα στο νότιο τμήμα του Ε65 Κεντρικής Οδού

Τον ερχομό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα και την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του Ε65 έξω από τη Λαμία, σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, πραγματοποιώντας την ακόλουθη δήλωση:

«Καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα και στα έργα του Ε65 και στο κομμάτι Λαμία – Ξυνιάδα, τα οποία και ξεκόλλησε μετά από πολλά έτη αδράνειας των προηγουμένων κυβερνήσεων ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί, χωρίς καθυστερήσεις, το σημαντικό αυτό έργο προς όφελος των κατοίκων όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Προσμένουμε η επόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νομό Φθιώτιδας να αφορά κάποιο μεγάλο έργο, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ξεκινήσει».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα εργοτάξια του Αυτοκινητόδρομου Ε65

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπο κατασκευή τμήμα Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα

Τα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, ή αλλιώς του Ε65, θα επισκεφθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα δει από κοντά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, αυτό που ξεκινά από τη Λαμία και συναντά στην Ξυνιάδα το έτοιμο και σε λειτουργία τμήμα του Ε65. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Με μήκος 32,5χλμ και κόστος 310εκατ.ευρώ είναι σήμερα το σημαντικότερο οδικό έργο που κατασκευάζεται στη χώρα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ως αναβαλλόμενο τμήμα της παραχώρησης της Κεντρικής Οδού. Ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και το σημαντικότερο σημείο του έργου που δεν είναι άλλο από την οδική σήραγγα Όθρυος που με μήκος 3χλμ θα συγκαταλέγεται όταν λειτουργήσει μέσα στις 10 μεγαλύτερες στη χώρα. Μέχρι σήμερα σύμφωνα με ασφαλείς πηγές έχουν διανοιχθεί 2.400 μέτρα και μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα έχει διανοιχθεί πλήρως.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η παρουσία του Πρωθυπουργού σε αυτό το έργο είναι μεγάλης βαρύτητας, δεδομένης της διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ και τον Κώστα Καραμανλή, για την έγκριση χρηματοδότησης και του βόρειου τμήματος από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό (στην περιοχή του Κηπουριού) μήκους 64χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 400εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το έργο του Ε65 και διατηρεί επαφή με την αρμόδια Επίτροπο της Ευρ.Επιτροπής, κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Με την επίσκεψη Μητσοτάκη θα επισημοποιηθεί το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση όλου του άξονα από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία Οδό. Σήμερα ο σε λειτουργία αυτοκινητόδρομος μήκους 80χλμ από την Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα θεωρείται «τυφλός», όντας ο μοναδικός που δεν συνδέεται με κανέναν άλλο άξονα του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

Το κατασκευαστικό αντικείμενο στο Λαμία-Ξυνιάδα έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Ανεξάρτητοι μηχανικοί είναι οι εταιρείες ΑECOM και ΟΜΕΚ. Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει νέο τμήμα της παραχώρησης της Κεντρικής Οδού, θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, πέρα από τη διάνοιξη της σήραγγας που έχει φτάσει τα 2.400 μέτρα, τα ποσοστά προόδου, ομαδοποιούνται ως εξής:

-Συνολικό ποσοστό προόδου (total progress) 31.43%.
-Ποσοστό προόδου σηράγγων (tunnel progress) 27,15%
-Ποσοστό προόδου Τεχνικών (Bridges) 38.00%
-Ποσοστό προόδου Ασφαλτικών οδοστρωμάτων (Asphalt Pavements) 20.57%
-Ποσοστό προόδου Χωματουργικών εργασιών (Earthworks) 31.22%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα