Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Ξεκαθάρισμα στα 2.000 ακίνητα του ΟΣΚ, ποιά γνωστά κτίρια προωθούνται προς αξιοποίηση!

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από λίγες ημέρες, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) παραχώρησε στον Δήμο Αιγάλεω τη χρήση δύο τμημάτων του κτήματος Μερκάτη, τα οποία δεν σκόπευε να χρησιμοποιήσει. Η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Οργανισμού να «καθαρίσει» το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του από εκείνα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για σχολεία ή να μισθώσει. Ανάμεσά τους είναι αρκετά γνωστά κτίρια, όπως το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Το χαρτοφυλάκιο του ΟΣΚ περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την ανέγερση σχολείων, άλλα που έχουν προέλθει από κληροδοτήματα, καθώς και εξήντα που προήλθαν από το Ταμείο Ανέγερσης Διδακτηρίων (ΤΑΔ), μετά την κατάργησή του το 1976. Από το σύνολο των ακινήτων του ΟΣΚ, στα 1.764 έχουν στεγαστεί σχολεία, ενώ σε 161 πρόκειται να ανεγερθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Απομένουν περί τα 200 ακίνητα τα οποία ο Οργανισμός δεν μπορεί ή δεν σκοπεύει να εκμεταλλευθεί.

Οπως λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Ηρακλής Δρούλιας, η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας –που δεν προορίζεται για σχολεία– αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό και θα υλοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις: είτε θα αποδοθούν για κοινόχρηστη χρήση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών είτε θα αποφέρουν έσοδα στον Οργανισμό, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή σχολείων.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα γνωστών ή λιγότερο γνωστών ακινήτων του ΟΣΚ:

– Σκοπευτήριο Καισαριανής. Το ακίνητο, επιφανείας περίπου 100 στρεμμάτων, αγοράσθηκε από την ΟΣΚ Α.Ε. το 1981. Στη συνέχεια, η έκταση χαρακτηρίσθηκε πολιτιστικός χώρος. Εντός του ακινήτου βρίσκεται το κέντρο «Χάραμα» και ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Καισαριανής. Υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα με την Πανελλήνια Σκοπευτική Ομοσπονδία.

– Οικόπεδο στο Μαρούσι. Το οικόπεδο, επιφανείας 8,7 στρεμμάτων, ανήκει στην ΟΣΚ Α.Ε. Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση του οικοπέδου σε κοινόχρηστη πλατεία… χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΟΣΚ Α.Ε.

– Ακίνητο στη Στοά Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιοκτησία του ΟΣΚ έχει επιφάνεια 3.896,65 τ.μ., αποτελείται από 23 ισόγεια καταστήματα. Τον Οκτώβριο 2011 προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίησή της με σύμβαση παραχώρησης, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος αναλαμβάνει την αναβάθμιση και την εκμετάλλευση του ακινήτου, ενώ η ΟΣΚ Α.Ε. θα λαμβάνει ετήσιο ενοίκιο μεγαλύτερο από 1,3 εκατ. ευρώ. Δεν υπήρχε συμμετοχή στον διαγωνισμό.

– Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Το οικόπεδο 300 τ.μ. με κτίσμα επιφανείας 769 τ.μ. επί της οδού Προξένου Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΟΣΚ Α.Ε. μετά την κατάργηση του ΤΑΔ.

– Αρχοντικό Τζώρτζα. Το οικόπεδο επιφανείας 916 τ.μ. που περιέχει διώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού 645 τ.μ. επί των οδών Νίκης και Χριστοπούλου και έχει την ονομασία «Αρχοντικό Τζώτζα» αγοράσθηκε από την ΟΣΚ Α.Ε., με σκοπό τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου Καστοριάς. Το ακίνητο παραχωρήθηκε τον Ιούλιο 2010 στον Δήμο Καστοριάς για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων Κράτους – Αρχείων του Νομού Καστοριάς. Η παραχώρηση έχει διάρκεια 30 ετών.

– Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Το οικόπεδο επιφανείας 9.174,50 τ.μ. που περιέχει κτίσμα 3.368,90 τ.μ. επί της οδού Παπασιοπούλου στη Λαμία ανήκε στις πρώην Παιδαγωγικές Ακαδημίες και έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της ΟΣΚ Α.Ε. μετά την κατάργησή τους. Το ακίνητο έχει μισθωθεί στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος.

Η Τσανάκλειος Σχολή

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ακίνητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων βρίσκεται στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού 1.145 τ.μ., γνωστό ως Τσανάκλειο Μέγαρο ή Τσανάκλειος Σχολή, σε οικόπεδο επιφανείας 3.509 τ.μ. Κτίριο και οικόπεδο έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΟΣΚ μετά την κατάργηση του Ταμείου Ανέγερσης Διδακτηρίων (ΤΑΔ) το 1976.

Η Τσανάκλειος Σχολή αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια από ιστορικής και αρχιτεκτονικής άποψης του Δήμου Κομοτηνής και ανεγέρθηκε το 1907 με δωρεά του ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου. Στο κτίριο της Σχολής στεγάστηκαν η Γενική Διοίκηση Θράκης (1922-1945), η Νομαρχία Ροδόπης (1945-1972) και η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έως το 2000. Εκτοτε το κτίριο παρέμενε κλειστό και με την πάροδο των ετών υπέστη εκτεταμένες φθορές, λόγω έλλειψης συντήρησης.

Το 2012 ο ΟΣΚ αποφάσισε να παραχωρήσει το Τσανάκλειο Μέγαρο στον Δήμο Κομοτηνής. Η παραχώρηση έγινε τον Σεπτέμβριο και έχει διάρκεια 30 ετών. Από την πλευρά του, ο δήμος ανέλαβε να προχωρήσει σε συντήρηση και αναπαλαίωση του κτιρίου, προκειμένου στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για δραστηριότητες που προάγουν την παιδεία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει άμεσα την ένταξη του έργου συντήρησης του κτιρίου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα