Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Πάτημα Χαλανδρίου και τα Βριλήσσια!

Δημοσιεύθηκε

στις


Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά η κατασκευή του έργου ολοκλήρωσης της αντιπλημμυρικής «οχύρωσης» για την περιοχή Πάτημα Ι του Δήμου Χαλανδρίου και τον Δήμο Βριλησσίων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Χαλανδρίου Παναγιώτη Βάσιο.
 

Η σύμβαση του έργου, με τίτλο «Ολοκλήρωση αποδεκτών για την αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης απορροής έναντι Αττικής Οδού στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια», προϋπολογισμού 12.138.000 ευρώ, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό στις 30 Δεκεμβρίου και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός 15 ημερών.
 

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής και με αυτό συμπληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων (κεντρικοί συλλεκτήρες) που έχει κατασκευαστεί από την κοινοπραξία «Αττική Οδός» και τη Νομαρχία Αθηνών (νυν Περιφέρεια Αττικής), κάτι που αποτελεί επιτακτικό αίτημα των κατοίκων επί χρόνια.
 

Πλήρης αντιπλημμυρική προστασία
 

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην «Αμαρυσία», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, το έργο αφορά την κατασκευή των δευτερευόντων αγωγών ομβρίων στις οδούς Μπακογιάννη, Πόντου, Γρηγορίου Λαμπράκη, Μελίνας Μερκούρη, Σητείας, Πλαταιών, Ολύμπου και Εθν. Αντιστάσεως, σε συνολικό μήκος 2.539 μ.
 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2013, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η περιοχή, αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας.
 

Ωστόσο, ο κ. Βάσιος επισήμανε ότι για την πλήρη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, μετά το πέρας του έργου απαιτείται η κατασκευή ενός ακόμα μικρού συμπληρωματικού έργου, για τους πιο μικρούς δρόμους, ενημερώνοντας ότι ήδη έχει συζητήσει για το θέμα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ και Καινοτομίας Λεωνίδα Αθανασιάδη. «Έχουμε μιλήσει για το θέμα και μου έχει ζητήσει να έχουμε έτοιμη τη μελέτη, ώστε με το πέρας των εργασιών να προσπαθήσουμε να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ», εξήγησε ο ίδιος.
 

¶λυτα τα προβλήματα
 

Δυστυχώς, αντίστοιχη πρόοδος δεν υπάρχει στην επίλυση των προβλημάτων της γειτονικής περιοχής Πάτημα ΙΙ, καθώς άγνωστο παραμένει ακόμα αν η μελέτη του Δήμου για την «Κατασκευή αγωγών ακαθάρτων συνδέσεων» θα λάβει τελικά την πολυπόθητη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 

Σημειώνεται ότι η υποβολή της μελέτης στο ΕΣΠΑ έγινε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης με πρόβλεψη για όλους τους δρόμους της περιοχής, η έλλειψη του οποίου αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τους κατοίκους.
 

Πάντως, ο κ. Βάσιος δηλώνει αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «για την αποχέτευση και τα όμβρια υπάρχουν χρήματα».
 

Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, ολοκληρώθηκε -και άμεσα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή ώστε να προχωρήσει η παραλαβή του- η κατασκευή αγωγού ακαθάρτων μήκους 130 μ. στην οδό Αλόης, με χρηματοδότηση των ίδιων των κατοίκων.
 

Advertisement
Οι κάτοικοι είχαν προτείνει στον Δήμο, το καλοκαίρι του 2011 να διαθέσουν οι ίδιοι τα χρήματα για την κατασκευή ενός αγωγού ακαθάρτων προκειμένου να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις υποδομές, εγκαινιάζοντας έτσι τη συγκεκριμένη πρακτική στο Χαλάνδρι.
 

Tέλος, εξελίξεις υπάρχουν και στο θέμα της ανέγερσης από τους Ρομά της περιοχής, συνεχώς και περισσότερων παραπηγμάτων, σε ιδιωτικά αλλά και δημοτικά οικόπεδα, που βρίσκονται στα σύνορα των Δήμων Χαλανδρίου και Παλλήνης (περιλαμβάνει και τον παλαιό Δήμο Γέρακα), η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
 

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ήδη ανατέθηκε σε νομικό ο συντονισμός των ενεργειών του Δήμου Χαλανδρίου με τον Δήμο Γέρακα, με προτεραιότητα την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ορισμένων εκ των οικοπέδων, καθώς παραμένουν άγνωστοι οι ιδιοκτήτες δύο εκ των οικοπέδων.
 

Όπως είπε ο κ. Βάσιος, εφόσον προχωρήσει η επίλυση αυτού του θέματος, «θα μπορέσει να ξεκινήσει ακολούθως και η εφαρμογή της Πράξης Εφαρμογής της περιοχής».

 

 

ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα