Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Ξεκίνησε η κατασκευή του Περιφερειακού της Κατερίνης, δείτε φωτό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η έναρξη κατασκευής του Περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης, ενός έργου που αλλάζει την πόλη,  αλλάζει την ανάπτυξη και δίνει μια άλλη διάσταση συνολικά στον Δήμο από την Παραλία έως τον ορεινό όγκο των Πιερίων είναι πλέον γεγονός, καθώς το έργο ξεκίνησε (από το εργοτάξιο στην περιοχή Παναγίας Σουμελά στο σημείο όπου η γέφυρα θα ενώνει τις όχθες του Πέλεκα), με την κατασκευή μιας από τις δυο μεγάλες γέφυρες που πρόκειται να κατασκευαστούν, μήκους 106 μέτρων και αποτελούν ένα ιδιαίτερα ουσιαστικό κομμάτι στην υλοποίηση του.
 
 
«Είναι τεράστια η χαρά, να βλέπουμε ένα όνειρο δεκαετιών των Κατερινιωτών, ένα έργο που με τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών παίρνει σήμερα σάρκα και οστά» σημείωσε στις δηλώσεις του από το χώρο έναρξης των εργασιών,  ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
 
 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος: «Πρόκειται ουσιαστικά για μια εθνική οδό, τύπου Εγνατίας, που θα έχει μήκος 10,3 χιλιομέτρων και πλάτος 29 μέτρων, δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, ενώ θα υπάρχει και εσωτερική, καθοδηγητική λωρίδα έκτακτης ανάγκης, και στις δύο κατευθύνσεις, αλλά και έρεισμα».
 
 
Η έναρξη κατασκευής του Περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης, ενός έργου που αλλάζει την πόληΤο έργο, προϋπολογισμού 67,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Κατερίνης, «με την κατασκευή του καλύπτεται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων του νομού Πιερίας, καθώς θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μία κρίσιμη οικονομικά περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και οι προμηθευτές κατά κύριο λόγο είναι από την Πιερία».
 
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Δήμαρχος: «Είμασταν ήδη έτοιμοι, ξέρουμε ότι το ΕΣΠΑ έχει δύσκολες διαδικασίες και λεπτούς χειρισμούς, είμαστε όμως στη φάση που το έργο ξεκινά με την κατασκευή μιας από τις δυο μεγάλες γέφυρες, στην οποία κατασκευάζονται οι πάσαλοι βάθους 28 μέτρων  (και θα κατασκευαστούν συνολικά 100 τέτοιοι πάσαλοι), που θα κρατήσουν την τεράστια αυτή γέφυρα».
 
 
Παράλληλα, ο κος Χιονίδης υπογράμμισε:«Συγχρόνως το έργο είναι έτοιμο και στις άλλες περιοχές, ενώ είναι έτοιμο επίσης, το θέμα των μελετών, της απαλλοτριώσεως και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσει και δικαστικά πρωτόδικα, ώστε να αποζημιωθούν αυτοί που δικαιούνται. Αυτές είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις, καθώς 7 εκατομμύρια είναι στην Τράπεζα και περιμένουν για να δοθεί η πρώτη δόση στους ιδιοκτήτες. Το έργο είναι εδώ, είμαστε έτοιμοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι διετέλεσαν στην αποκεντρωμένη έως σήμερα διοίκηση. Τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που άμεσα είδε το έργο και έδωσε την έγκρισή του, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα από 67, 5 εκατομμύρια ευρώ και την Τεχνική Υπηρεσία τη δική μας, που κατέβαλε τεράστια προσπάθεια. Επίσης,  την υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον κο Χατζηπαρασκευά, ο οποίος βοήθησε πολύ για να έχουμε αυτή την συνεργασία , ώστε το έργο να  κατασκευαστεί όσο γίνεται τελειότερο».
 
Περιφερειακός Κατερίνης
 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ 33 ΜΗΝΕΣ
 
Τέλος ο Δήμαρχος τόνισε:«Την επίβλεψη του έργου έχει λόγω του τεράστιου μεγέθους του η κεντρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είμαστε τυχεροί που οι εργολήπτριες εταιρείες που αναδείχτηκαν κατόπιν διαγωνισμού είναι σοβαρές, συνεπείς και έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προχωρήσει το έργο εντός του χρονοδιαγράμματος. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 33 μήνες».
 
Γενικότερα, ο Περιφερειακός δρόμος Κατερίνης αναμένεται να αναβαθμίσει την προσβασιμότητα (από, προς και εντός), να διευκολύνει τις αστικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου, να διευκολύνει τους επισκέπτες και τους τουρίστες, να εξυπηρετήσει την οικιστική ανάπτυξη, να επιταχύνει την πρόσβαση σε εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα. Ιδιαίτερα θα διευκολύνει την πρόσβαση από και προς σε κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως ο ορεινός όγκος (Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου), η Παραλιακή ζώνη και το Νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα έργο, που συντάσσεται με τη λογική της διαμόρφωσης μιας «κλειστής» πόλης (compact city), η οποία αντιπροσωπεύει ότι πιο σύγχρονο καταγράφεται σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα σε επίπεδο ανάπτυξης και διαχείρισης πολεοδομικών συγκροτημάτων.

image_pdfimage_print

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Υπογράφηκε το μεγάλο έργο ολοκλήρωσης της Περιφερειακής Κατερίνης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Υπογράφηκε  ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο στην Κεντρική Μακεδονία. Στις 25 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, έπεσαν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης. Ανάδοχη είναι η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-ΠΕΤΡΗΣ με ποσοστό έκπτωσης 52,06%.

Πρόκειται για μία ακόμα εργολαβία-σκούπα η οποία σκοπό εχεί να μαζέψει ότι υπόλοιπα άφησε η προηγούμενη εργολαβία και να παραδώσει ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με δύο λωρίδες και διαχωριστικό με αρχή τη συμβολή με την Ε.Ο. 13 Κατερίνη – Ελασσόνα και πέρας τη συμβολή με την Π.Ε.Ο. Κατερίνη – Θεσσαλονίκη. Επίσης, σημειακά θα επεκταθούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο και το δίκτυο αποχέτευσης.

Το κόστος του έργου είναι 15,4εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 12,41εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου και η αποσφράγιση των προσφορών είχε γίνει στις 19 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των έργων είναι για 1.200 ημέρες (περίπου 40 μήνες). Με δεδομένη την ημερομηνία υπογραφής, τότε η περιφερειακή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΕΚΑΛ

Το 2019 δείχνει να είναι η χρονιά της Αθηναϊκής εταιρείας που τα αρχικά της σημαίνουν ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, καθώς μέχρι τώρα έχει καταφέρει να μειοδοτήσει στο μεγάλο έργο επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά (που αναμένεται να υπογραφεί),  στο έργο της αναβάθμισης του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, στα έργα ανάπλασης Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Πρόσφατα υπέγραψε για την εργολαβία-σκούπα του Ανισόπεδου Κόμβου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Με νέο υβριδικό μοντέλο δημοπράτησης προ των πυλών η Παράκαμψη Χαλκίδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδροομος ΛΕΑ

Προχωρά η προετοιμασία για το διαγωνισμό που αφορά την Παράκαμψη Χαλκίδας. Το μεγάλο αυτό οδικό έργο, θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στο κεντρικό τμήμα του νησιού της Εύβοιας, την πρόσβαση προς βορρά και νότο αλλά και θα αποφορτίσει την σημερινή κίνηση μέσα από την πόλη της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή το Υπουργείο Υποδομών (που θα είναι η Αναθέτουσα Αρχή) έχει προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης, συνεργάζεται με τους Jaspers (σύμβουλοι της Ε.Ε.) και αναμένει την τελική έγκριση τους για την μελέτη και το χρηματοδοτικό μοντέλο.

Στο Υπουργείο, υπάρχει πάντως η αισιοδοξία ότι οι -μακροχρόνιες- διαβουλεύσεις με τους Jaspers θα ολοκληρωθούν θετικά. Μόλις γίνει αυτό (πιθανότητα εντός των επόμενων 3-4 μηνών), τότε το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση.

Στην πραγματικότητα θα είναι το πρώτο πολύ μεγάλο έργο (και δη οδικό) που θα δημοπρατηθεί επί της Υπουργείας του Κώστα Καραμανλή. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε περίπου 200εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση έχει κλειδώσει από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.

ΝΕΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα έχουμε και μία φιλόδοξη εισαγωγή από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Θα έχουμε ένα νέο «υβριδικό» μοντέλο δημοπράτησης το οποίο δεν θα στηρίζεται σε ποσότητες υλικών αλλά σε κατ`αποκοπή τίμημα. Αυτό, θα έχει ως τελικό στόχο να «φρενάρει» τις ανεξέλεγκτες πλέον εκπτώσεις που δίνονται στα έργα με τα αρνητικά τους αποτελέσματα να είναι εμφανή σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη κάθε έργου.

Για παράδειγμα ενώ θα υπάρχουν ενδεικτικά χωματουργικά έργα σε όλο το μήκος του έργου, το Δημόσιο δεν θα εγγυάται τις απαιτούμενες ποσότητες. Έτσι θα μεταφέρει με αυτό τον τρόπο το ρίσκο στον ανάδοχο, ο οποίος θα πρέπει πλέον να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις τιμές τις οποίες θα προσφέρει γιατί αλλιώς θα κινδυνεύει να «μπει μέσα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ

Το νέο αυτό μεγάλο οδικό έργο υπόσχεται να δώσει μία νέα διάσταση στην οδική ασφάλεια στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας. Θα βελτιώσειτη σύνδεση της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη Βόρεια Εύβοια, στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης και των Ψαχνών με τη λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Το κόστος του έργου όπως αναφέραμε και παραπάνω, εκτιμάται σε 200εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 161,29εκατ.ευρώ) που αναλύεται ως εξής: Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10εκατ.ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Το μήκος του έργου είναι 25,6χλμ εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6χλμ (έχει πέρας την οδό Ψαχνών-Ιστιαίας). Ως προαίρεση στο έργο και όχι στο κυρίως αντικείμενο του, θα ενταχθεί το τμήμα Γέφυρα Ευρύπου-Νέα Λάμψακος με μηκος περίπου 5χλμ. και κόστος περίπου 25εκατ.ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης–Καβάλας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήμανση οδικών έργων

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης των κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας επί της δεξιάς οριογραμμής της 2ης Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης–Καβάλας (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας), με αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 07.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Τροχαίας Λητής και το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα