Connect with us

Έργα πόλης

Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρία με τέσσερα χρόνια θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου

Γυάλινα πετάσματα θα «ντύσουν» όλη σχεδόν την πρόσοψη του υπάρχοντος κτιρίου μεταφέροντας το φυσικό φως ως και τα υπόγεια, επιτρέποντας στους επισκέπτες να έχουν θέαση της πόλης με τον Λυκαβηττό στο φόντο. Και μία γυάλινη σπείρα, που μέσα της θα κρύβει έναν ανελκυστήρα και μια περιελισσόμενη σκάλα, θα οδηγεί σε τρία νέα, υπόγεια επίπεδα. Αλλά και πέραν αυτών, τίποτε δεν πρόκειται να μείνει το ίδιο. Ο λόγος για την Εθνική Πινακοθήκη, που βρίσκεται στο «παρά πέντε» της διακοπής της λειτουργίας της και της έναρξης των εργασιών για την δραστική επέκταση και ανακαίνισή της.

«Το νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης πλουτίζει το κέντρο της Αθήνας με τη σύγχρονη ανάπλαση και τη δυναμική μορφολογία του. Είναι ανοιχτό και φιλικό προς την πόλη ενώ ταυτόχρονα μέσα από ένα γυάλινο πέτασμα θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βρίσκονται σε ανοιχτή συνομιλία με το αστικό τοπίο, καθώς θα κινούνται στα κεκλιμένα επίπεδα από όροφο σε όροφο», είπε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στην αποχαιρετιστήρια αλλά και εορταστική συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη.

Σε ένα από τα προνομιούχα σημεία της Αθήνας, με σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια γύρω του αλλά κυρίως στην αποκαλούμενη «γειτονιά των μουσείων», τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς περπατώντας, η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζεται να μπει σε μία νέα εποχή. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 32 εκατ. ευρώ όπως είπε η κυρία Μενδώνη, η ολοκλήρωσή του όμως θα επιτευχθεί χάρη στη γενναία χορηγία, ύψους 13 εκατ. ευρώ, από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αλλωστε τα έξι εκατομμύρια επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους Ελληνες οι οποίοι έχουν δει τις εκθέσεις της Πινακοθήκης τα τελευταία είκοσι χρόνια, συνηγορούν τόσο για την επιτυχία της όσο και για την επένδυση.

Στους Πάνο Γραμματόπουλο, Χρήστο Πανουσάκη και Διονύση Βασιλόπουλο οφείλεται η νέα αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία παρότι αλλάζει όλο το κτίριο εντάσσοντας νέες, πρόσθετες λειτουργίες, επιφέροντας πλήρη αναδιάταξη και αναδιοργάνωση του κτιρίου, καθώς και νέο, πλήρη, τεχνολογικό εξοπλισμό κατορθώνει ωστόσο να διατηρεί ένα τμήμα του παλαιού μουσείου ανέγγιχτο, ενσωματωμένο στο νέο με σαφήνεια ώστε να μην αλλοιώνεται ο αρχικός του χαρακτήρας.

Η είσοδος στο κτίριο παραμένει η ίδια και στο μεγάλο φουαγέ που θα ανοίγεται μπροστά στον επισκέπτη θα βρίσκονται το εκδοτήριο των εισιτηρίων, το πωλητήριο, το βεστιάριο κτλ. ενώ ακριβώς από κάτω τοποθετείται το αμφιθέατρο και δίπλα του το κυλικείο, με πρόσβαση στον κήπο. Η «Λαϊκή Αγορά», έργο εμβληματικό του Παναγιώτη Τέτση για την πόλη της Αθήνας, θα υποδέχεται μάλιστα το κοινό στο φουαγέ.

Μία γυάλινη σπείρα, εγκατεστημένη στο αίθριο του μουσείου θα οδηγεί στα τρία νέα υπόγεια επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου θα βρίσκονται οι αίθουσες ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο δεύτερο η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων ενώ στο τρίτο οι αποθηκευτικοί χώροι των έργων τέχνης.

Η νέα επέμβαση είναι εμφανής στο δεύτερο κτίριο, την «Πτέρυγα Σταύρος Νιάρχος», όπως θα ονομαστεί, το οποίο ντύνεται σε όλη του σχεδόν την πρόσοψη με γυάλινα πετάσματα, που θα μεταφέρουν το φυσικό φως ως και τα υπόγεια. Παράλληλα «κρύβουν» πίσω τους την ράμπα κίνησης των επισκεπτών από το πρώτο επίπεδο στο τελευταίο, καθώς επίσης τέσσερα κλιμακοστάσια και ισάριθμους ανελκυστήρες (ένας πέμπτος, τεράστιος ανελκυστήρας θα χρησιμεύει για τη μετακίνηση των έργων).

Στο ισόγειο θα λειτουργούν τα εργαστήρια συντήρησης, στον πρώτο όροφο η διοίκηση και η βιβλιοθήκη. Οι μόνιμες εκθέσεις θα αναπτυχθούν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, καθώς και στον πέμπτο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μέταλλο και γυαλί, που θα επιτρέπει και την είσοδο φυσικού φωτός. Στη νότια άκρη του δώματος εξάλλου τοποθετείται το εστιατόριο με θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, το Φάληρο και τον Υμηττό και λειτουργία για όλο το 24ωρο, χάρη σε ιδιαίτερη είσοδο.

Σήμα κατατεθέν ωστόσο αναμένεται να γίνει ένα τμήμα του υαλοστασίου στην πρόσοψη του κτιρίου, που χάρη σε ειδική διαμόρφωση θα μεταβάλλεται το βράδυ σε γιγαντοοθόνη προβολής των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης. Η επέκτασή της ήταν επιβεβλημένη, κατ΄ αρχάς λόγω της μεγάλης αύξησης του αποθέματός της σε έργα τέχνης _κάτι που απαιτεί περισσότερους εκθεσιακούς χώρους αλλά και μεγαλύτερες αποθήκες, εργαστήρια κλπ_ αλλά και λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλουν οι σύγχρονες εκθεσιακές αντιλήψεις.

Τρία με τέσσερα χρόνια θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου, η εκτέλεση του οποίου ανατέθηκε, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 2012 στην εταιρεία «Τομή» που είναι ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών. Στο ενδιάμεσο;

«Η Εθνική Πινακοθήκη δεν πρόκειται να σιγήσει στο ενδιάμεσο», όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τζαβάρας, καθώς «μεγάλες εκθέσεις πρόκειται να παρουσιασθούν σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό». Η αναζήτηση χορηγών είναι όμως το κλειδί για την παρουσία της Εθνικής Πινακοθήκης στο εξωτερικό, ήδη μάλιστα η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα αναφέρει τα κέντρα τέχνης με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί, όπως το Μουσείο του Πτι Παλαί στο Παρίσι (με το οποίο υπήρξε στο παρελθόν συνεργασία), το Λούβρο όπου έχει προταθεί μία έκθεση με έργα ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και το Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη με το οποίο επίσης έχουν γίνει συζητήσεις.

Για το 2014 εξάλλου, που έχει κηρυχθεί έτος Γκρέκο καθώς συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατό του η Εθνική Πινακοθήκη θα συμμετάσχει με μεγάλα «αμετακίνητα» από τη βάση τους έργα του μεγάλου έλληνα δημιουργού, που θα παρουσιασθούν ψηφιοποιημένα στο Πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη.

Μετά την παρέλευση τριών- τεσσάρων μηνών πάντως, η Πινακοθήκη θα επαναλειτουργήσει στα κτίρια στου Γουδή με έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό έργων. Στην συντριπτική του πλειοψηφία το απόθεμά της θα βρίσκεται φυλαγμένο σε αποθήκες υψίστης ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Πινακοθήκη θα είναι ανοιχτή ως τις 4 Μαρτίου και η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα δώσει το Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα 12 το μεσημέρι, την τελευταία ξενάγηση στις συλλογές του 20ού αιώνα, παρουσιάζοντας μαζί και τα νέα σχέδια.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη σε αριθμούς
– 11.040 τ.μ. προστίθενται στο υπάρχον κτίριο των 9.720 τ.μ. υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους σε 20.760 τ.μ.
– 2.230 τ.μ. πρόσθετων εκθεσιακών χώρων
– 1645 τ.μ. επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης
– 450 θέσεων αμφιθέατρο
– 910 τ.μ.για εκπαιδευτικούς χώρους, νέα πωλητήρια και υποδοχή
– Ενας όροφος εργαστηρίων, τεράστιες αποθήκες, μεγάλη βιβλιοθήκη
– 500 τ.μ. εστιατόριο

Πηγή:tovima.gr


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για έργα στην Αττική πατώντας εδώ

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Τροποποιειται το Ρυμοτομικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Την Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα Κοζάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 1 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη ο οποίος και αναφέρει : « Όπως είναι γνωστό, το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ν.46102019 – ΦΕΚ 70 Α’07-05-2019 και αποτελούν πλέον το ενιαίο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης σε μια έκταση 117,5 στρ..
Για την παραπάνω έκταση το Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη από το 1981 εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο όπου καθορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. Η συνολική όμως έκταση του γηπέδου που βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 190,9 στρ. και προέκυψε μετά από παραχωρήσεις οικοπέδων από την πρώην Κοινότητα Κοίλων και απαλλοτριώσεις. Για την συνολική αυτή έκταση που είναι εκτός σχεδίου θα πρέπει να καθορισθεί η χρήση και να εκδοθούν όροι δόμησης μετά από τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου ως Ειδικό Χωρικό Σχέδιο πλέον σύμφωνα με το άρθρο8 παρ. 9α του Ν.4447\2016.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μιας σειράς μελετών όπως τοπογραφική και κτηματολογική αποτύπωση Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, υδρολογική μελέτη, υδραυλική μελέτη, περιβαλλοντική έκθεση οριοθέτησης ρέματος και μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την έγκριση των οποίων θα γνωμοδοτήσουν διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς μετά από δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.
Στο τελικό στάδιο ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια στο ΥΠΕΝ για την προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Αναλυτικότερη περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου περιλαμβάνεται στο συνημμένο της παρούσας εισήγησης Τεχνικό Δελτίο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την βούληση της Περιφέρειάς μας να βοηθήσει την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας όπου αυτό αναπτύσσεται»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης για αυτό και

Εισηγήθηκε : την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
Άξονας 7 : Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και
δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1 : Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
Τίτλος Έργου: Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης
Ποσό (σε €): 69.197,89 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης : Υπηρεσίες Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης σε νέες γεφυρες στα Τρίκαλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης στις νέες γέφυρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Διάσελο Φαρκαδόνας και στο Διαλεχτό Τρικάλων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 240.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για τη δημοπράτηση του έργου.

«Τα έργα υποδομής είναι εργαλείο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Δημιουργούμε συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο και είμαστε κοντά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που αποτελούν παράδειγμα και δύναμη δημιουργίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνουμε τις υποδομές στις δύο νέες γέφυρες ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Smart Park: Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας και νέες συμφωνίες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εμπορικό Smart Park

Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας σημειώνει το Smart Park από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και μετά, με τον Ιούνιο να εμφανίζει αύξηση 19% και τον Ιούλιο 15% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, αντανακλώντας την προτίμηση του κοινού για ασφαλείς και ανοιχτούς εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Smart Park, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία εποχή, το Πάρκο ενισχύει το μείγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών του, με την προσθήκη νέου καταστήματος λιανικής πώλησης γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ «PINK WOMAN», συνολικής επιφάνειας περίπου 289 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της REDS Α.Ε., που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Smart Park, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία «INTRAFASHION GROUP Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρία» που διαθέτει το εμπορικό σήμα «PINK WOMAN», για τη δημιουργία εμπορικού καταστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα. H επωνυμία «PINK WOMAN» έχει διεθνή παρουσία στον τομέα της λιανικής πώλησης ένδυσης, με πάνω από 80 καταστήματα σε 5 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park επανεκκίνησε σταδιακά τη λειτουργία του την 4η Μαΐου 2020 με έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό καταστημάτων, ενώ από την 11η Μαΐου 2020 το Πάρκο επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς του με το  σύνολο των καταστημάτων του να επαναλειτουργεί. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Smart Park αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα