Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Eπέκταση του δικτύου οπτικών ινών της HOL και το 2013

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε σημαντικού ύψους επενδύσεις, μεταξύ άλλων, για την επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της θα προχωρήσει μέσα στο 2013 η hellas on line, συνεχίζοντας, σύμφωνα με το στρατηγικό της σχεδιασμό, να ενισχύει τις υποδομές της με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Το δίκτυο οπτικής ίνας της εταιρείας εκτείνεται σήμερα σε πάνω από 5.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, το μεγαλύτερο μετά τον ΟΤΕ, καλύπτοντας την ηπειρωτική Ελλάδα κατά το μεγαλύτερο μέρος της και φτάνοντας σε 50 νομούς και 141 πόλεις. Το αρχικό πλάνο αφορά σε δύο πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει σημαντική παρουσία εναλλακτικών παρόχων και ως εκ τούτου στόχος της hol είναι μέσω της επέκτασης να αποσπάσει πελάτες προσφέροντας ανταγωνιστικά προϊόντα και τιμές.

Το ύψος των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει η διοίκηση για το 2013 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στα 404 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2006, με επίκεντρο την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, τη βελτιστοποίηση των τεχνολογικών συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών,  τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της διασύνδεσης με το εξωτερικό, της συνολικής χωρητικότητας, καθώς και των υπηρεσιών hol cloud.  

Η υλοποίηση νέων επενδυτικών κινήσεων από τη hellas on line καθίσταται ευχερέστερη λόγω και της αισθητής βελτίωσης των χρηματοοικονομικών της δεικτών. Την περυσινή χρήση, ο όμιλος πέτυχε αύξηση των EBITDA κατά 5,3% (στα 64,3 εκατ. ευρώ από 61,1 εκατ. ευρώ το 2011), με αντίστοιχη αύξηση του περιθωρίου EBITDA σε 26,7% από 26,3%. Παράλληλα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 55 εκατ. ευρώ για το 2012 από 51,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η βελτίωση των ταμειακών ροών επέτρεψε την μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού στα 166,1 εκατ. ευρώ για το 2012 από 180,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 καθώς και την αντίστοιχη μείωση των υπολοίπων προμηθευτών σε 80 εκατ. από 85,7 εκατ. ευρώ το 2011. Πλέον, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) συνεχίζει να μειώνεται σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους και διαμορφώνεται στο 2,6x σε σύγκριση με 3x το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η βελτίωση στο ρυθμό είσπραξης απαιτήσεων επετεύχθη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και συνεισέφερε στην καλύτερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας στο τέλος της χρήσης.

Για τη διοίκηση του ομίλου το πιο σημαντικό επίτευγμα της περυσινής περιόδου, δεδομένων των συνθηκών, ήταν η βελτίωση των ταμειακών ροών. “Όποια εταιρεία μπορεί όχι μόνο να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ενίσχυση αλλά και να μεγαλώνει θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η  hellas online δεν έχει απλώς αποκτήσει εξαιρετικά αμυντικά χαρακτηριστικά αλλά έχει εξελιχθεί σε ρυθμιστή ενόψει του consolidation στον κλάδο, που αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί. Όταν δεν υφίστασαι την πίεση του τραπεζικού δανεισμού ή ενός πραγματικού cash flow shortage, οι αποφάσεις που λαμβάνεις είναι πιο ορθολογικές. Αυτό θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, επιτυχία”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της  hellas online Αντώνης Κεραστάρης.

Γεγονός, πάντως παραμένει ότι η κατάσταση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά απαιτεί εγρήγορση, συστηματική επόπτευση και ευελιξία, δεδομένου του αντίξοου οικονομικού κλίματος. Η εταιρεία δίνει μεγάλη βάση στο εταιρικό κομμάτι της συνδρομητικής της βάσης, και διακρίνοντας έγκαιρα τις τεχνολογικές τάσεις, λάνσαρε πέρυσι τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες hol  cloud που έχουν ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη αρκετών μεγάλων επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους.

Στο τέλος του 2012, πάντως η συνολική LLU πελατειακή βάση της εταιρείας ανήλθε σε 492.553 πελάτες, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το περσινό έτος, με το εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 27,4%. Παράλληλα, η στρατηγική συνεργασία με την Vodafone ενδυναμώθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 30% στην κοινή συνδυαστική βάση.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα