Connect with us

Λοιπά Έργα

Σε εξέλιξη έργα μέσω ΕΣΠΑ στον Τύρναβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα στην περιοχή του Τυρνάβου, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Νίκο Μαλάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα «Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.040.000 € και τα «Έργα Αναβάθμισης Οικισμού Τσιγγάνων Δήμου Τυρνάβου», προϋπολογισμού 790.000 €. 
 
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για δυο σημαντικά περιβαλλοντικά έργα τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Με την κατασκευή των ηχοπετασμάτων και των ζωνών πρασίνου, στοχεύουμε στη μείωση των επιπέδων θορύβου, τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του Τυρνάβου. Σε ότι αφορά στο έργο στον οικισμό των ΡΟΜΑ περιλαμβάνει βασικές υποδομές απαραίτητες για τη καλυτέρευση της καθημερινότητάς των κατοίκων και την αναβάθμιση του αστικού τοπίου, βελτιώνοντας υγειονομικά και λειτουργικά μια περιοχή που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη. Σε συνεργασία με συνέργεια με τον δήμαρχο Τυρνάβου πετυχαίνουμε να υλοποιούμε και να ολοκληρώνουμε έργα χρήσιμα για την τοπική κοινωνία». 
 
 
Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι μέσω των έργων του ΕΣΠΑ,  διαχέονται κοινοτικοί πόροι στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
 
 
Η κ. Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε από την πλευρά της: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που και τα δυο αυτά έργα προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς. Στόχος μας, ως αιρετή περιφερειακή αρχή με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, είναι η καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών της περιοχής και η αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου». 
 
 
Ο κ. Ν. Μαλάκος επεσήμανε: Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον του, που έχουν φέρει νέα έργα και υποδομές για τον Δήμο Τυρνάβου.  Με τα έργα αναβάθμισης της περιοχής του Κριτηρίου αναμένεται, να δημιουργηθούν υποδομές απαραίτητες για τους πολίτες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Από την άλλη η κατασκευή των ηχοπετασμάτων στη ΒΔ ζώνη της πόλης του Τυρνάβου συνδυάζει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής θωρακίζοντάς την από την ηχορύπανση και του ρύπους της Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης. Παράλληλα δίνει ώθηση στην αστική και πολεοδομική ανάπτυξη της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης του Τυρνάβου και αναβαθμίζει το περιβάλλον».
 
 
Το έργο με τίτλο «Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.040.000 €, αφορά στην αντιμετώπιση του θορύβου στο τμήμα της Ε.Ο. που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του οικισμού του Τυρνάβου και συνίσταται στην τοποθέτηση των ανάλογων τεχνικών έργων [αντιθορυβικά πετάσματα, τεχνητά και φυτικά (δημιουργία ζώνης πρασίνου)] πλησίον των οριογραμμών της υφιστάμενης οδού, σε συνάφεια με τους ισχύοντες κανονισμούς για την έκθεση στο θόρυβο και τις επιτρεπόμενες στάθμες εκπομπής. Το τμήμα της υφιστάμενης οδού στο οποίο επικεντρώνεται το έργο, άρχεται από τη γέφυρα διάβασης του ποταμού Τιταρήσιου και περατώνεται μετά από 3 km. Ο οικισμός εντοπίζεται σε μικρή απόσταση αριστερά του σώματος της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς τον οικισμό Ελασσόνα και υπάρχουν αρκετά ψιλά κτίρια μα μέτωπο προς την οδό, ενώ ορισμένα κτίρια βρίσκονται αρκετά κοντά στις παρειές της οδού. Oι πληγείσες παρόδιες χρήσεις γης περιλαμβάνουν τη ζώνη της διακεκομμένης αστικής δόμησης, τις βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες, τις αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις και τα σύνθετα συστήματα καλλιεργειών. Η συγκεκριμένη οδός βρίσκεται μια «ανάσα» από τα εγκεκριμένα όρια του οικισμού του Τυρνάβου και παραβιάζει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ ευαίσθητων περιοχών και κύριων οδικών αξόνων, για την οποία δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ειδικών μέτρων ηχοπροστασίας. 
 
 
Το έργο με τίτλο «Έργα Αναβάθμισης Οικισμού Τσιγγάνων Δήμου Τυρνάβου», προϋπολογισμού 790.000 €, αφορά σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στον οικισμό, ειδικότερα δε στην βελτίωση υποδομής τμημάτων υφιστάμενων δημοτικών οδών συνολικού μήκους 2.460μ, στον ηλεκτροφωτισμό δρόμων μήκους 950μ, καθώς και στην δημιουργία χώρου πρασίνου στον οικισμό.
 
Α) ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΑΣ
• απαιτούμενες εκσκαφές για την τοποθέτηση κρασπεδορείθρων, πεζοδρομίων και διαδρόμων σε βάθος έως 0,25
• κατασκευή των πεζοδρομίων εκατέρωθεν του εν λόγω δρόμου.
• φρεζάρισμα του ασφαλτικού σκυροδέματος του υφιστάμενου δρόμου συνολικού μήκους 1650μ
• διάστρωση με 3Α πάχους 10cm υφιστάμενοι δρόμοι συνολικού μήκους 810μ.
• ασφαλτόστρωση στη συνέχεια οι δρόμοι συνολικού μήκους 2.460μ εντός του οικισμού τσιγγάνων του Δήμου Τυρνάβου.
• απαιτούμενη διαγράμμιση των δρόμων.
• απαιτούμενη σήμανση των δρόμων.
 
Β) ΕΡΓΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
•Σε μήκος δρόμου 950μ θα τοποθετηθούν 34 ιστοί ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά σώματα ώστε να είναι ασφαλέστερη η κυκλοφορία.
• απαιτούμενες εκσκαφές για την τοποθέτηση των καλωδίων, φρεατίων, ιστών.
• οι απαιτούμενες σκυροδετήσεις.
• τοποθέτηση τα πίλαρ ηλεκτροδότησης.
• τοποθέτηση των ιστών ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων.
 
Γ) ΕΡΓΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ
• κατασκευή πέτρινη βρύση.
• τοποθέτηση όργανα παιδικής χαράς.
• τοποθέτηση παγκάκια, τραπεζόπαγκοι.
• τοποθέτηση ψησταριές.
• κατασκευή ξύλινης πέργκολας.
• κατασκευή πέτρινης βρύσης.
 
Δ) ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
• καθαρισμός του χώρου πρασίνου εμβαδού 5.000,00μ2 περίπου.
• επίχωση του χώρου με κηπαίο χώμα.
• τοποθέτηση του αρδευτικού συστήματος του χώρου πρασίνου.
• σπορά του γκαζόν και φύτευση θάμνων και δένδρων.
 
 
Φορέας υλοποίησης και των δύο αυτών έργων είναι ο Δήμος Τυρνάβου ενώ συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα